0
Algemeen

Video apps maken thuiswerken effectief - Microsoft Teams, niet Zoom, de meest gebruikte zakelijke video app

dinsdag 12 mei 2020 | 10:23 CET | Auteur: Ed Achterberg, Sanne de Bruyckere | Marktcommentaren

Sinds de start van de Corona crisis en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is het gebruik van videocommunicatie enorm toegenomen. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 42 procent van de respondenten als gevolg van de corona crisis gebruik zijn gaan maken van videochat apps. Hierbij was Zoom als relatief nieuwe applicatie het meest in het nieuws. Volgens velen liet echter de beveiliging van deze applicatie te wensen over en verschillende organisaties besloten daarom deze applicatie niet toe te staan. Of dit impact heeft gehad op het gebruik is niet bekend, maar uit de survey van Telecompaper binnen het Consumer Insights Panel blijkt dat Microsoft Teams de meest gebruikte applicatie is (26%). Zoom neemt slechts een derde plek in (15%) na Skype met 21 procent. Voor het privé gebruik zien we een compleet ander beeld. Maar liefst 40 procent van de van de respondenten geeft aan WhatsApp video te gebruiken. Gevolgd door Facetime (17%) Skype (15%) en Zoom (12%).

Naar een hybride werkomgeving?

Door het gedwongen thuiswerken als gevolg van de Corona crisis worden de videochat apps veelvuldig gebruikt om communicatie te hebben met collega’s en leidinggevenden. 50 procent van de respondenten geeft aan gebruik te maken van video chat apps. 35 procent geeft aan niet te kunnen thuiswerken, 5 procent werkt in het geheel niet en 10 procent geeft aan geen (of nog niet) gebruik te maken van video apps. Ook uit meerdere onderzoeken blijkt dat een groot deel van de werkenden de mogelijkheid heeft om thuis werken. Dit heeft alles te maken met de structuur van de Nederlandse economie. In het onderzoek van Telecompaper geeft 55 procent van de respondenten aan dat men thuis exact hetzelfde werk kan doen als op kantoor. 

Kantoor, OV en autoverkeer niet ingericht op 1,5 meter-economie

De belangrijkste vraag die op dit moment gesteld wordt is hoeveel mensen zullen blijven thuiswerken nu ze ervaren hebben dat deze vorm van werken effectief is, ook gedurende langere tijd. Hierbij speelt een groot aantal factoren een rol, zowel push als pull factoren. Zolang er nog geen vaccin is en we te maken hebben met een 1,5 meter-economie, zal thuiswerken een belangrijke factor blijven. Immers veel kantoren zijn niet ingericht op de 1,5 meter-economie. Dit geldt niet alleen voor de werkplekken, de logistiek, maar ook voor de vergaderzalen en de bedrijfsrestaurants. 

De meest voor de hand liggende oplossing is dat er een deel van het personeel thuis werkt en een deel op kantoor. Het zal echter een uitdaging zijn om dit op een efficiënte manier te organiseren. Een andere beperking is het OV. Geschat wordt, dat zonder aanvullende maatregelen, maar 30 procent van de beschikbare capaciteit kan worden gebruikt met de 1,5 meter-restricties. De regering denkt dit nu op te lossen door mondkapjes vanaf 1 juni verplicht te stellen. Met name in de grote steden is het OV van essentieel belang en kan de auto niet als relatief veilig alternatief worden ingezet. Er is onvoldoende parkeercapaciteit. Dit maakt de planning van het kantoorgebruik in de steden nog complexer. Aan de andere kant van het spectrum zien we dat veel thuiswerkers het informele contact met collega’s, klanten en opdrachtgevers missen. We zijn nu eenmaal een sociaal dier. Meer dan 80 procent geeft aan het fysieke contact te missen, zo blijkt uit het onderzoek van Telecompaper.

Thuiswerken blijvend gestimuleerd door lock-down?

Verwacht mag worden dat er minimaal twee fasen zullen zijn op weg naar wat het nieuwe normaal wordt genoemd. De eerste fase is de fase waarin we met beperkingen (de 1,5 meter-restricties) weer aan de slag gaan. De tweede fase breekt aan na het beschikbaar komen van een vaccin. Voor deze laatste fase staan we voor de vraag of we de positieve verworvenheden van deze crisis kunnen behouden. Door structureel thuiswerken zijn de files verdwenen, wordt er niet gewerkt in overvolle kantoortuinen waar geluid en werkklimaat een voortdurende bron van ergernis zijn. Ook verhoogt het de productiviteit. 48 procent geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Daarnaast hebben we meer contact met de thuiswonende kinderen, al levert dat nu een complexe werksituatie op. Nu de scholen nog gesloten zijn geeft 67 procent van de thuiswerkers met kinderen aan dat het thuiswerken veel flexibiliteit vergt, zo valt te destilleren uit het Telecompaper onderzoek. Als de scholen weer open zijn zal er voor hen een betere (thuis)werksituatie ontstaan.

Hybride kantoor/thuis-werkplek stelt nieuwe eisen

Om de voordelen van thuiswerken te kunnen behouden en de nadelen te minimaliseren zullen we een hybride werkomgeving moeten creëren. Thuiswerken wordt gecombineerd met kantoorwerken. Dit kan alleen als de digitale technologie dit gaat faciliteren. Hierbij gaat het deels om een toename van het gebruik van al bestaande applicaties, zoals samenwerkingstools, deels om applicaties nog ontwikkeld moeten worden. Privacy en security spelen hierbij een belangrijke rol. Het hybride werken vraagt om beveiligde virtuele netwerken (VPN’s). Ook voor de communicatie met klanten en leveranciers zijn beveiligde virtuele netwerken gewenst. Hierbij kunnen we denken aan tijdelijke VPN’s, die via een applicatie kunnen worden opgezet voor de duur van een project en/of klant/leverancier relatie. 

Het hybride werken vraagt tevens om adequate planningstools. Wie kunnen er op welk moment gebruik maken van de beperkt beschikbare kantoorruimte. We moeten hierbij niet alleen te kijken naar de technologie. Hybride werken zal ook vragen om een andere manier van managen. Het zal meer gaan om het managen van output dan op het klassieke "management by walking around", het dagelijks fysieke contact.

Zoom onder vuur

Tenslotte de privacy. Zoom, één van de nieuwe videochat applicaties is sterk onder vuur komen te liggen vanwege het gebrek aan privacy. Data werd gedeeld met derden en er kon ingebroken worden bij het videobellen. Zoom beschikte niet over end to end encryptie en er was geen password beveiliging. Zoom behoorde hierdoor wel tot één van de meest gebruiksvriendelijke applicaties. Mede door het gebruiksgemak namen velen de privacy problemen voor lief. 

Andere video apps zoals Facetime en WhatsApp maken wel gebruik van end to end encryptie. Door de druk van buitenaf heeft Zoom beterschap beloofd. Met name password beveiliging is één van de eerste maatregelen die is aangekondigd. Eigenlijk zouden we toe moeten naar een vorm van interoperabiliteit, (vergelijkbaar met het telefoonnetwerk) maar de verwachting is dat de huidige ontwikkelingen dit in de weg zullen staan. 

Zowel Facebook als Google (Google Meet) zijn drukdoende hun positie te verstevigen, daarbij gebruik makend van hun enorme installed base. Google Meet groeit snel. Tech bedrijven blijven vooralsnog dominant op het terrein van video vergaderen. 

Digitale technologie zal een belangrijke rol spelen om weer terug te keren naar een enigszins normaal functionerende samenleving. Telecompaper heeft over de jaren een uitgebreide database opgebouwd omtrent de digitale consument. Welke devices worden gebruikt, welke apps, hoe wordt er gecommuniceerd, hoe worden nieuwe communicatie middelen opgenomen, hoe snel penetreren de streaming aanbieders de TV markt. Met deze database kunnen we snel nieuwe inzichten krijgen hoe consumenten reageren op snel veranderende omstandigheden. Zo kan bijvoorbeeld snel inzicht worden verkregen hoeveel mensen nieuwe Corona tracking-apps kunnen gebruiken, immers de oudere toestellen zullen een dergelijke functie niet ondersteunen. We kunnen nagaan hoeveel mensen een ontoereikende internet verbinding hebben om effectief thuis te werken. We kunnen toetsen hoeveel mensen live concerten kunnen ontvangen en casten naar een groot TV scherm. Door aanvullende vragen toe te voegen aan de al rijke database kunnen we analyses maken die verder reiken dan de mening van consumenten. We kunnen dit ook toetsen aan de feitelijke omstandigheden.


Dit artikel is een opinie van Telecompaper.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Microsoft / Skype / Telecompaper / Zoom Video Communications
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

Covid-19

,

Digital Life


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Winst Zoom maakt sprong in Q1 door thuiswerken

Published 03 jun 2020 10:53 CET | Wereld
Zoom Video Communications heeft de omzet bijna zien verdrievoudigen van USD 122 miljoen vorig jaar tot USD 328 miljoen in het ...

VodafoneZiggo, KPN en Coalitie Anders Reizen willen doorpakken met thuiswerken

Published 02 jun 2020 15:50 CET | Nederland
VodafoneZiggo en KPN behoren tot de vijftig grote Nederlandse bedrijven die zich hebben verenigd in de Coalitie Anders Reizen. ...

Belgische (groot)ouders maken massaal gebruik van videobellen - Telenet

Published 27 mei 2020 09:41 CET | België
Sinds de start van de coronamaatregelen heeft drie op de vier Belgen videogesprekken met familie, vrienden of kennissen gevoerd. ...

Wat is de toekomst van de thuiswerkplek?

Published 25 mei 2020 16:30 CET | Nederland
Werkgevers staan voor de vraag of thuiswerken alleen tijdens de Corona crisis dient te worden ondersteund of dat het structureel ...

Remote work drives over 40% of Dutch to adopt video calls, led by Microsoft Teams

Published 22 mei 2020 10:02 CET | Nederland
The use of video chat and conferencing apps has increased significantly in the past two months, as more and more people work and ...

Het internet slaagt voor de stress test

Published 20 mei 2020 14:09 CET | Nederland
De afgelopen maanden is gebleken dat het internet geslaagd is voor de stresstest. Van het aantal mensen dat thuis werkt had, zo ...

Thuiswerkers willen betere controle over zakelijke videomeetings - Voiceworks

Published 19 mei 2020 11:28 CET | Nederland
Door de Covid-19 crisis is het aantal videogesprekken dat werkend Nederland voert explosief toegenomen. Deze plotselinge toename ...

'Telecom belangrijk bij coronacrisis'

Published 06 mei 2020 12:12 CET | Europa
De ministers van de landen van de EU hebben op 5 mei (per video) overlegd over de rol van telecommunicatie tijdens de ...

Wereldwijde mobiele dienstenomzet daalt in 2020 met 4,1 procent door coronacrisis - Omdia

Published 01 mei 2020 11:22 CET | Wereld
Volgens de technologieonderzoeker Omdia zal de omzet uit de wereldwijde markt voor mobiele-communicatiediensten naar verwachting ...

Gegevensbeschermingsautoriteit verzoekt om herziening voorontwerpen coronatracking-apps

Published 01 mei 2020 09:56 CET | België
De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) is met spoed geraadpleegd om advies uit te brengen over twee voorontwerpen van ...

Microsoft ziet forse groei gebruikersaantallen, 75 mln Teams-gebruikers

Published 01 mei 2020 08:54 CET | Wereld
Microsoft heeft de afgelopen periode het aantal gebruikers van samenwerkingstool Teams en van Microsoft 365 (voorheen Ofice 365) ...

Talk360 merkt 62% groei in bellen naar vaste lijn sinds coronacrisis

Published 30 apr 2020 11:12 CET | Nederland
Nederlanders bellen vaker en langer naar vaste telefoonverbindingen tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit beldata van de ...

Microsoft Q3 beter door cloudgebruik, groei getemperd door pandemie

Published 30 apr 2020 09:41 CET | Wereld
Microsoft rapporteert hogere resultaten voor het fiscale derde kwartaal tot eind maart. De groei werd wel getemperd door de ...

Google maakt videoconferencing-dienst Meet gratis voor iedereen

Published 29 apr 2020 13:07 CET | Wereld
Google maakt zijn Meet-videoconferentieservice gratis voor iedereen. Google Meet was eerder alleen beschikbaar voor zakelijke ...

'Google Meet groeit met 3 miljoen gebruikers per dag'

Published 29 apr 2020 11:57 CET | Wereld
Google ziet het aantal gebruikers van Google Meet iedere dag met 3 miljoen groeien. Dat heeft Google CEO Sundar Pichai bekend ...

Consumer Insights panel

Published 25 mrt 2014 08:32 CET | Nederland
With the Telecompaper Consumer Insights panel you get unique consumer insights:...