0
Mobiel

Wearables luiden nieuwe fase platform wars in

maandag 2 juni 2014 | 16:25 CET | Marktcommentaren
Android en iOS groeiden de afgelopen jaar uit tot de dominante besturingssystemen voor mobiele apparaten. Het kostte Microsoft jaren om Windows Phone naar een paar procent marktaandeel te krijgen terwijl BlackBerry zich pijnlijk verstapte met BlackBerry OS10 en een handvol nichespelers eigen systemen introduceerde die nauwelijks impact op de markt lijken te hebben. De vraag is nu hoe de markt voor wearable operating systems zal worden verdeeld.

Google

Google wil het succes dat het heeft met Android op smartphones en tablets prolongeren met Android Wear, een speciaal voor wearables aangepaste versie van het besturingssysteem. LG en Motorola gebruiken al Android Wear voor hun smartwatches.

Begin dit jaar dook Google dieper in het connected ecosysteem door de recente overnames van thermostatenmaker Nest Labs, robotbedrijf Boston Dynamics en kunstmatige intelligentiebedrijf DeepMindTechnologies, en de oprichting van de Open Auto Alliance, een verbond met autofabrikanten om Android te gebruiken in auto's.

Samsung

Hoewel Samsung zijn eerste wearables uitbracht op Android, wil het Zuid-Koreaanse bedrijf deze markt met Tizen naar zich toetrekken. Het bracht al camera's uit op Tizen en deze week lanceerde het zijn eerste smartphone op het systeem. 

Tijdens de derde Tizen Developer Conference (02-04 juni) ligt de nadruk vooral op smartwatches en smartbands, het segment waarin Samsung de eerste winst kan pakken met de smartwatch Galaxy Gear en smartband Gear Fit.

Het is de bedoeling dat Tizen ook dienst zal doen in onder meer tv's, koelkasten en auto's. Daartoe introduceerde Samsung in april Smart Home, een reeks diensten waarmee consumenten diverse huisapparatuur, tv's en mobiele devices aan elkaar koppelen met behulp van een app. De Tizen Association Partner Program telt momenteel zo'n 90 leden waaronder eBay, Intel, Huawei, ZTE en McAfee.

Apple

Apple houdt gelijktijdig met Samsung zijn developers conference waar het bedrijf hoogstwaarschijnlijk iOS8 zal onthullen. Geruchten willen dat iOS8 veel nadruk legt op health, fitness en activity, waarbij de iWatch zal dienen als één van de dragers van het platform. De software hiervoor gaat door onder de naam 'Healthbook', dat eind vorig jaar ter goedkeuring zou zijn voorgelegd aan de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA.

Dat Apple verder kijkt dan smartphones en tablets blijkt uit onder meer de recente overname van Beats Electronics voor drie miljard dollar en de geruchten over de ontwikkeling van een smart home-platform. In maart introduceerde Apple CarPlay, een softwaresysteem voor in de auto om tijdens het rijden gemakkelijker van iPhone-functies gebruik te maken.

Microsoft

En dan is er nog Microsoft, dat zich met Windows Phone naar een 5% marktaandeel wereldwijd beweegt en gratis beschikbaar is voor makers van apparaten kleiner dan 9 inch. 

Geruchten willen dat het softwarebedrijf de markt voor wearables wil betreden met een device gericht op healthcare en kan syncen met iPhones en Android-toestellen. De technologie hiervoor zou deels afkomstig zijn van de Xbox Kinect-afdeling van Microsoft. Eind vorig jaar deden geruchten over de komst van een Microsoft-apparaat vergelijkbaar met Google Glass.

Begin april zette Microsoft een website online die verwijst naar Windows on Devices, het platform dat het bedrijf wil inzetten voor een breed pallet aan apparaten variërend van koffiemokken tot robots. Microsoft wil met Windows meedoen in alle categorieën, van wearables tot het Internet of Things (IoT). Welke rol de hardwaretak van Nokia, die dit jaar officieel door Microsoft werd overgenomen, in de plannen van Microsoft zal gaan spelen, is niet bekend.

Conclusie

Het ecosysteem voor wearables is in principe afhankelijk van dezelfde factoren als de markt voor mobiele devices zoals we die nu kennen. Het heeft een stabiel platform nodig waarop relevante apps aanwezig zijn die uitnodigen tot het veelvuldig gebruik van zijn dragers, die snel in aantal en variëteit toenemen.

Met alle ontwikkelingen in de markt voor wearables, en breder, is de tijd aangebroken voor een nieuwe platform war.
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe