0
Video

Wederverkoop analoge kabel is twijfelachtig

maandag 27 juni 2011 | 13:58 CET | Auteur: Bart Garvelink | Marktcommentaren
'De kabel wordt toch opengebroken', stelde Martijn van Dam (PvdA) nadat zijn amendement over de wederverkoop van de analoge kabel in de Tweede Kamer was aangenomen. Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat de kabel gereguleerd wordt. Ook als de analoge wederverkoop onder de Mediawet mogelijk wordt gemaakt, is dat niet de maatregel waar de markt en het toezicht naar toe bewegen. Er zijn meerdere redenen voor twijfel aan de haalbaarheid.

Bedankt voor het bezoeken van Telecompaper

Een gratis registratie of abonnement is nodig om het artikel te lezen.

  • Koop een abonnement Nederland Light, Plus of Premium

Abonneer

Log in als u al een registratie of abonnement heeft.


Dit artikel is een opinie van Telecompaper.


Categorieën: Broadcast & Satellite
Bedrijven: ACM
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reacties

Bart, Kun je uitleggen hoe een kabelaar de scheiding lijnhuur en analoge TV kan doorvoeren, zonder technische ingreep in de multitap met het plaatsen van een filter en volledige herordening van een deel van het spectrum over de kabel in een blok naar digitaal en naar analoog? Daar hebben wij in 2008 naar gekeken in opdracht van DGET. Echter zo'n maatregel op maat nemen betekent een monteur voor elke klant die dat wil naar de multitap. Bovendien zijn de meeste kabelexploitanten extreem huiverig voor filters plaatsen, want die kastjes worden vaak opengeschroefd door stoute buurtbewoners om zulke filters weer te verwijderen. Als een kabelaar de facto wel analoog signaal levert, maar contractueel dat niet afrekent, omdat de klant het aanbod alleen voor digitaal afrekent, dan is het een fluitje van een cent voor een toegangszoeker om dat zakelijk/contractuele trucje in een rechtszaak te betwisten. Uit ons onderzoek in 2008 kwam naar voren dat filters plaatsen op basis van klantsturing een erg dure ingreep is. Tegelijk gaat dan de cashflow ook nog omlaag. Het lijkt mij zeker een zeer kostbare en onlogische maatregel om zo te proberen de wettelijke verplichtingen te ontlopen. Ik zie de zakelijke ratio dus niet van je speculatie. Een kabelaar gaat niet proberen voor ca. 30% van de aansluitingen (abonnementpenetraties liggen bij de grote marktpartijen rond de 80%) een tariefsverlaging door te voeren, om een wettelijke verplichting voor wederverkoop te ontlopen. Immers aanbod van dat laatste zal de eerste jaren niet snel meer dan 10% van de abonnees bewegen over te stappen, waarbij je ook nog eens ca. €60 per "alleen digitaal" abonnee voor filters moet gaan investeren. Het komt allemaal niet logisch over. Maar misschien heb jij al een uitgebreider model over de opportuniteitskosten die kabelaars ervaren en vinden zij een loss-leader ter formaat van 3 miljoen (50% kabelhuishoudens) x €60 = €180 mln attractief. Merk op dat het laatste cijfer neerkomt op ruwweg 2 x de investeringssom die er afgelopen periode is besteed aan CMTS-en om de DOCSIS3.0 upgrade te kunnen maken en ook ver uitgaat boven KPN's investering in VDSL-CO. Kortom ik mis de zakelijke verhoudingen in je speculatie. Het klinkt als bakken met geld smijten in een idee om dan juridisch ook nog eens langs het randje van de afgrond te gaan rijden. Is dat de investering echt waard om Tele2-wederverkoop buiten de deur te houden?
Hendrik Rood @ 30-6-2011 - 14:10
Telecompaper response: Beste Hendrik, bedankt voor je feedback. Ik heb mijn commentaar niet opgezet als een diepgaande analyse, maar als een opsomming van enkele mogelijke obstakels voor wederverkoop. De belangrijkste factor in onze ogen is de tijd en het afnemende belang van analoog an sich.


Analoge TV laten dupliceren door meerdere aanbieders is zinloos. Het zorgt niet voor meer diversiteit, niet voor een beter aanbod, niet voor meer concurrentie. Sterker nog, het is een achterhoedegevecht. Analoge TV is zo ongeveer het laatste elektronische medium dat nog zo wordt gebruikt. Mobiele telefonie, televisie door de ether, vaste telefonie, internet, het is allemaal digitaal. Alleen in de slaapkamer wordt nog analoog gekeken en daarvoor wordt de markt verziekt met onzinnige voorstellen. De Kamer is gefrustreerd dat het OPTA niet is gelukt, dan maar zo. Het is kortzichtig en achterhaald, niemand wordt hier beter van. Nog even los van de EU. Ik had van Martijn van Dam beter verwacht.
Frank van Berkel @ 29-6-2011 - 10:09


Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Analoge wederverkoop: mogelijk vanaf 1 januari

Published 31 dec 2012 14:43 CET | Nederland
Kabelbedrijven moeten het analoge tv-pakket beschikbaar stellen voor wederverkoop. Zowel de Telecommunicatiewet als de Mediawet ...

EC begint inbreukprocedure over wederverkoop kabel

Published 25 okt 2012 09:54 CET | Nederland
[Update] De Europese Commissie is een inbreukprocedure begonnen over de Nederlandse Telecommunicatiewet en Mediawet. Die twee ...

SP stelt meldpunt in voor klachten over kabelaanbieders

Published 14 jul 2011 11:16 CET | Nederland
De SP heeft een meldpunt ingesteld waar abonnees van kabelbedrijven terecht kunnen met klachten over hun tv-pakket. De SP komt ...

Kalender   /   Evenementen

25 jan Ericsson Q4 2021
25 jan Verizon Q4 2021
25 jan Microsoft fiscal Q2
25 jan F5 fiscal Q1
25 jan Uniti Group Q4
25 jan European 5G Conference
26 jan AT&T Q4 2021
26 jan Crown Castle Q4 2021
26 jan Corning Q4 2021
26 jan Intel Q4 2021
26 jan Calix Q4 2021
27 jan Juniper Networks Q4 2021
27 jan STMicroelectronics Q4 2021
27 jan Extreme Networks fiscal Q2
27 jan MTN Nigeria Q4 2021
27 jan Rogers Communications Q4 2021
27 jan Elisa Q4 2021
27 jan Comcast Q4 2021
27 jan Samsung Electronics Q4 2021
27 jan Apple fiscal Q1
27 jan FCC meeting
28 jan SK Hynix Q4
28 jan Telia Lithuania Q4 2021
28 jan Telia Company Q4 2021
28 jan Charter Communications Q4
::: Meer Kalender Items