0
Industry Resources

5G als katalysator om de concurrentiepositie van BV Nederland te verbeteren

Thursday 22 July 2021 | 14:13 CET | Advertorial | provided by CGI Nederland

Eind vorig jaar waarschuwde Frans van Houten, CEO van Philips NV, er in de EW Economie-lezing voor dat Nederland uit de top van internationale concurrentie-index dreigt te vallen. Nu staat ons land nog ergens bovenaan de ranglijst met onze concurrerende economie. Een knappe prestatie, gezien de mondiale corona-pandemie waarin we ons bevinden. We scoren echter minder op die punten die belangrijk zijn voor onze toekomst, zoals investeringen in kunstmatige intelligentie, Cloudtechnologie en ICT-adoptie. ‘De motor begint te haperen’, aldus de Philips-topman. Zaak dus om te investeren in de technologieën die aan de basis liggen van de digitale transformatie in de verschillende industriesectoren. Zij kunnen de springplank vormen die ons weer stevig bovenin de ranking kan brengen. Het zou wat mij betreft een belangrijke plaats mogen krijgen in de corona-herstelplannen. Maar ook los daarvan is er een katalysator die dit proces kan versnellen: 5G. 

Er wachten ons uitdagende tijden. In diverse sectoren vindt een transitie plaats, een benodigde vernieuwingsslag om toekomstbestendig te worden. Bedrijven missen de boot als ze straks niet sneller kunnen omschakelen en vlugger hun processen kunnen aanpassen (‘agility’ van processen). Om ook in de toekomst mondiaal te kunnen concurreren, moet de maakindustrie zich veel meer gaan richten op assembly-to-order en maatwerk. En zo kent deze transformatie nog veel meer must-do’s. Steevast is digitalisatie daarbij een cruciale schakel. Met name data gaat een zeer belangrijke rol spelen (of doet dit nu eigenlijk al); de groei van datavolumes zal exponentieel toenemen. 

Cloud computing

Om dit goed te ondersteunen is een andere kijk op ICT-infra nodig. Waar tot nu toe de standaard was om computers lokaal te hosten en alles te bekabelen, is het nu de trend om de rekenkracht van computers daar te hebben waar het bedrijfstechnisch optimaal is. Dat kan zijn in de Cloud, lokaal met Cloudtechnologie of een hybride vorm. Zónder bekabeling, maar met draadloze technologie. De laatste is met name van belang om flexibiliteit en mobiliteit te ondersteunen. 

Wireless technology

5G: katalysator voor Smart Manufacturing

En hier komt het gebruik van 5G-netwerkendiensten om de hoek kijken. 5G en Cloudtechnologie combineren heel goed samen. 5G biedt niet alleen razendsnelle verbindingen met een grote capaciteit. In combinatie met Cloudtechnologie krijg je ook nog eens een grotere betrouwbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit. Dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen met een 5G-ready smartphone of tablet. Juist voor bedrijven en organisaties brengt de komst van 5G de mogelijkheden om optimaal gebruik te gaan maken van de nieuwe technologieën binnen handbereik. 5G techniek gaat als katalysator fungeren voor Smart Manufacturing en nieuwe diensten voor de consumentenmarkt

Zo kan met 5G een expert op afstand met behulp van een camera en een tablet de monteur op locatie ondersteunen met zijn specialistische kennis. Zelfs zeer zware videobestanden kun je met 5G zonder haperen streamen. Daarbij geldt: hoe beter het beeld, hoe beter de analyse van deze beelden. Of wat dacht je van de inzet van robots en drones om een voor mensen moeilijk bereikbaar of gevaarlijk gebied te inspecteren? 5G biedt de mogelijkheid om nauwkeurige plaatsbepaling te doen, wat het gebruik van autonome voertuigen ten goede komt. En dankzij 5G kun je ook apparaten en installaties real-time monitoren en aansturen, besturen en configureren zonder dat ze op vaste opstelpunten staan. Allemaal toepassingen die vragen om een snel en betrouwbaar netwerk met veel verwerkingscapaciteit.

99,999% beschikbaarheid

Maar het wordt nog interessanter. Met 5G-technologie is het mogelijk om 99,999% beschikbaarheid te realiseren. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om bijvoorbeeld fabrieken volledig draadloos te gaan besturen. Zelfs als het gaat om bedrijfskritische processen. Dit geeft een enorme boost aan de flexibele inrichting van de fabriek. Het 5G-netwerk plaveit de weg voor Smart Manufacturing, waarbij technologieën als Internet of Things, advanced analytics, blockchain, robotica en cloud computing onze maatschappij en onze maakindustrie radicaal gaan verbeteren. In veel sectoren van onze economie komen digitalisering en automatisering in een stroomversnelling, vaak genoodzaakt door blijvend veranderde marktomstandigheden als gevolg van nieuwe concurrentie door Big Tech en ander klantgedrag. 5G is daarmee dus de katalysator van Smart Manufacturing.

MaEVA

5G is daarmee dus de katalysator van Smart Manufacturing. Niet vreemd dus dat we hier bij CGI al langere tijd alle ontwikkelingen op de voet volgen en ons de daarbij behorende technologieën eigen maken. We zien dat  asset management, big data analytics, machine learning en artificial intelligence leiden tot mooie toepassingen. Een voorbeeld daarvan is CGI MaEVA: een video-ondersteund expertiseplatform voor samenwerking op afstand. Geografisch verspreide teams kunnen via dit platform instructies delen en ondanks de afstand nauw samenwerken. De oplossing, die onder meer gebruikmaakt van augmented reality, wordt al in diverse sectoren ingezet voor kwaliteitscontrole, inspectie en onderhoud van apparatuur. Zelfs als iemand maar beperkte kennis van zaken heeft, kan hij, via de input die hij krijgt op zijn iPad of smart glass, een operationeel vraagstuk oplossen.

Laat die haperende motor weer volop toeren draaien!

Het mag duidelijk zijn: zodra 5G overal beschikbaar is, krijgt de BV Nederland alle kansen om zijn positie in de wereld te handhaven en wellicht te verbeteren. Maar dan moeten onze bedrijven en organisaties wel volop investeren in dit netwerk en de bijbehorende technologieën. Want anders blijft de haperende motor sputteren. Laten we dus hopen dat de waarschuwing van Frans van Houten niet voor niks is geweest.

Over de auteur:

De auteur van dit artikel, Jan d'Engelbronner, is Director Consulting Expert Communications bij CGI Nederland. Jan is een expert op het gebied van telecommunicatie, media en technologie. Zijn focus ligt op Business ICT-alignment, zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau. Jan begrijpt de impact van veranderingsprocessen. Hij werkt graag op het snijvlak van bedrijfsdoelstellingen, processen en technologie. Wat Jan drijft is het spotten van trends en nieuwe technologieën en hoe deze ingezet kunnen worden. Jan heeft zich de laatste paar jaar ondermeer gespecialiseerd in 5G technologie en aanverwante diensten, zoals edge computing. De potentie met 5G is enorm, het is de driver voor veilige digitale transformatie.

Sponsor Details

Name    CGI Nederland
Contact    https://www.cginederland.nl/nl


Free Headlines in your E-mail

Every day we send out a free e-mail with the most important headlines of the last 24 hours.

Subscribe now

Categorieën: General
Bedrijven: Philips
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

Virtual Reality


Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Belangrijke architectuurconcepten voor de echte digitale telco

Published 25 Jun 2020 13:16 CET | Netherlands
Terugkijkend op enkele recente klantgesprekken en de resultaten van CGI Client Global Insights interviews, ben ik tot de ...

Telecombedrijven realiseren zich: er is nog heel veel te doen in digitalisering

Published 22 Jul 2019 15:05 CET | Netherlands
Naarmate voor telecombedrijven de transformatie naar een digitale telco vordert, neemt gedurende de reis ook het inzicht toe. Men ...

'Hyperconnected' klanten, wat moet je ermee?

Published 09 May 2019 14:19 CET | Netherlands
Het is niet makkelijk om een telecombedrijf te zijn in deze hyperconnected wereld. Digitale ontwikkelingen komen op als ...

Kalender   /   Evenementen

25 jul Fiber Connect
26 jul Orange Belgium Q2 2021
26 jul Logitech fiscal Q1
26 jul Calix Q2
26 jul F5 fiscal Q3
27 jul Alphabet Q2
27 jul AudioCodes Q2 2021
27 jul SK Hynix Q2
27 jul A10 Networks Q2
27 jul Corning Q2
27 jul MediaTek Q2 2021
27 jul NortonLifeLock fiscal Q1
27 jul Microsoft fiscal Q4
27 jul TIM Brasil Q2 2021
27 jul KPN Q2 2021
27 jul Juniper Networks Q2 2021
27 jul Telefonica Brasil Q2 2021
27 jul TIM Q2 2021
28 jul Spotify Q2 2021
28 jul Cirrus Logic Q1
28 jul Telefonica Deutschland Q2 2021
28 jul Ribbon Communications Q2 2021
28 jul Altice USA Q2
28 jul Qualcomm fiscal Q3
28 jul Ooredoo Q2 2021
28 jul Facebook Q2
28 jul Equinix Q2
28 jul Extreme Networks fiscal Q4
29 jul Telenet Q2 2021
29 jul BT fiscal Q1
::: Meer Kalender Items