0
Mobiel

EU wil overname van Shazam gaan toetsen op mededinging

woensdag 7 februari 2018 | 08:44 CET | Nieuws

De Europese Commissie zal Apple verzoeken om de overname van Shazam aan te melden in Brussel. De Commissie denkt dat de voorgestelde deal negatieve effecten kan hebben op de mededinging in de EU. Apple is sinds december bezig om de app Shazam over te nemen. Met die app kan een gebruiker muziek, bijvoorbeeld van een radiozender, laten herkennen. 

Qua omzet blijft Shazam onder de drempel, waardoor die in principe niet hoeft te worden aangemeld. In Oostenrijk komt de deal echter wel boven de drempel, maar daar heeft Apple aan de toezichthouder gevraagd om hem goed te keuren. Oostenrijk heeft echter een verzoek (referral request) ingediend bij de Europese Commissie en vraagt dus aan Brussel om onderzoek te doen. IJsland, Italië, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zweden hebben zich daarbij aangesloten. 

Europese Commissie volgt techbedrijven op de voet

Elke lidstaat kan een zaak voorleggen aan de Europese Commissie als de toezichthouder vindt dat het belang van het onderzoek de landsgrenzen overstijgt.Andersom kan ook: toen Liberty Global (UPC) Ziggo wilde overnemen, heeft de Europese Commissie die fusie beoordeeld. De ACM wilde het onderzoek graag zelf doen, maar kreeg dat niet voor elkaar. 

De Europese Commissie volgt de technologiebedrijven kritisch. DG Mededinging van Margarethe Vestager heeft enkele grote dossiers geopend tegen Apple en Google en bemoeit zich nadrukkelijk met fiscale kwesties. De Eurocommissaris voor belastingen, de Fransman Pierre Moscovici, bereikte onlangs een overeenkomst met Amazon over de verdeling van belastingheffingen in Europa.


 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe