0
Algemeen

Kabinet wil EU-bijdrage aan breedband in buitengebied

vrijdag 28 november 2014 | 08:54 CET | Nieuws

Het kabinet ontwikkelt een investeringsfonds voor infrastructurele projecten. Minister Dijsselbloem van Financiën minister Kamp van EZ hebben een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kent drie elementen: een investeringsfonds dat vooral moet dienen als hefboom voor private investeringen, een manier om kansrijke projecten te inventariseren en het wegnemen van knelpunten in het investeringsklimaat. Er worden projecten ingediend voor de aanleg van breedband in het buitengebied.

300 miljard euro

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank maken 21 miljard euro vrij voor projecten. Voorwaarde is wel dat op elke euro uit Brussel 15 euro uit andere investeringen komt. Zo komt de Commissie op een bedrag van minimaal 300 miljard euro.

De Commissie kijkt naar Europese en nationale hervormingen voor het investeringsklimaat. Knelpunten kunnen voor een deel weggenomen worden met betere regelgeving, een kapitaalmarktunie, meer interne markt en een Energieunie.

Met de reactie op het voorstel van de Commissie stuurt Dijsselbloem ook een projectlijst met Nederlandse projecten voor de Task Force Investeringen mee naar de Kamer. Deze Task Force, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, is opgericht tijdens de Ecofin Raad in oktober. Op de projectenlijst staan private projecten in onder meer de sectoren energie, ICT, transport en sociale infrastructuur.

Deze projecten zijn in potentie economisch haalbaar, maar lopen tegen bepaalde knelpunten op, zoals belemmerende regelgeving en onvoldoende financiering. De lijst is bedoeld om knelpunten te vinden en te achterhalen hoe die kunnen worden opgelost. De lijst is dus illustratief.

ICT en breedband

Het kabinet wil een bijdrage als hulp voor lagere overheden om breedband (>30 Mbps) te ontwikkelen in het buitengebied. Het probleem is dat investeerders niet genoeg rendement halen op hun investeringen, omdat de abonnementsinkomsten de aanleg niet dekken. Het maatschappelijk rendement van de digitale economie komt niet bij investeerders terecht en er is weinig geld beschikbaar vanuit de overheid.

In dit geval wil het Rijk vooral financiële instrumenten ontwikkelen en de risico’s spreiden om zo de hefboom te vergroten. Daarvoor wordt 400.000 euro aangevraagd, waarvan de helft in de periode 2015-2017 wordt besteed.

In publiek-private samenwerkingen wil de overheid tien Smart Industrie field labs opzetten, waar kansrijke technologiebedrijven ideeën kunnen ontwikkelen. Het voorgestelde bedrag voor Europese subsidie is 90.000 euro.

Ook de kennisinfrastructuur en e-infrastructuur moeten verder worden ontwikkeld.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe