0
Algemeen

Nokia herstelt guidance op betere marges in Q2, omzet daalt 11%

vrijdag 31 juli 2020 | 09:21 CET | Nieuws

Nokia rapporteerde in het tweede kwartaal een omzetdaling van 11 procent op jaarbasis tot EUR 5,09 miljard, onder druk van de effecten van de Covid-19-pandemie en de zwakte in China. Het bedrijf bleef echter dankzij de herstructurering de winstgevendheid verbeteren en het aangepaste nettoresultaat steeg met 20 procent tot EUR 0,06 per aandeel. Omdat de impact van de pandemie minder was dan verwacht in het tweede kwartaal, heeft het bedrijf de ramingen voor het volledige jaar hersteld.

Het bedrijf schat dat de pandemie de verkoop in de periode met ongeveer EUR 300 miljoen heeft verlaagd. Het grootste deel hiervan waren vertraagde bestellingen, die later zullen worden gerealiseerd. Als gevolg van de lagere omzet daalde het aangepaste bedrijfsresultaat met 6 procent tot EUR 423 miljoen, maar verbeterde de marge van 7,9 procent een jaar geleden tot 8,3 procent.

Nokia zei dat de verbeterde winstgevendheid werd aangedreven door een brede basis in netwerken, met name in mobiele toegang, waarbij IP-routering en vaste toegang ook een positieve bijdrage leverden. Kostenverlagingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door hogere investeringen in 5G R&D en lagere rendementen op investeringen in durfkapitaalfondsen.

Het bedrijf benadrukte ook de vooruitgang in zijn Mobile Access-portfolio, waar "roadmaps worden versterkt, de kosten dalen en de productprestaties stijgen", aldus het bedrijf. ReefShark-verschepingen blijven toenemen, waardoor het bedrijf op schema ligt voor de nieuwe producten die tegen het einde van het jaar ten minste 35 procent van de 5G-zendingen uitmaken. Het totale aantal 5G-deals staat nu op 83.

De vrije kasstroom in het kwartaal bedroeg een positieve EUR 265 miljoen, tegenover een negatieve EUR 1,0 miljard een jaar geleden, en Nokia sloot het tweede kwartaal af met EUR 1,6 miljard netto contant en EUR 7,5 miljard in totaal contant. Gezien de sterke verbetering in het eerste halfjaar, verwacht het bedrijf nu dat de vrije kasstroom voor het hele jaar 2020 "duidelijk positief" zal zijn in vergelijking met de eerdere begeleiding van "positief".

Het bedrijf verhoogde ook lichtjes het midden van de winstverwachtingen en keerde terug naar de vooruitzichten die begin dit jaar werden gegeven. Dit betekent een winst per aandeel van EUR 0,25 per aandeel, ten opzichte van EUR 0,23 voorspeld in het laatste kwartaal, plus of min 5 cent. De aangepaste bedrijfsmarge is gericht op 9,5 procent voor het jaar, plus of min 1,5 punt, vergeleken met een eerder middelpunt van 9,0 procent.

De vooruitzichten zijn gebaseerd op de verwachting dat Nokia iets minder zal presteren dan zijn primaire adresseerbare markt, die naar verwachting in het volledige jaar 2020, met uitzondering van China, vlak zal zijn op basis van constante valuta. De marktvooruitzichten werden opgewaardeerd ten opzichte van de eerder verwachte daling, na minder impact van Covid-19 in het tweede kwartaal dan verwacht.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn: Algemeen
Bedrijven: Nokia
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.