0
Algemeen

Overheid gaat publiceren hoe vaak AIVD en MIVD aftappen

maandag 5 februari 2018 | 10:10 CET | Nieuws

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan voortaan tapstatistieken publiceren in hun jaarverslag. Het gaat om de cijfers van het aantal taps van de diensten per jaar. Voorbeelden zijn een telefoontap of het plaatsen van een microfoon. De overheid hield deze statistieken geheim met een beroep op het belang van de staatsveiligheid, maar werd daarin door de rechter teruggefloten. 

De Raad van State bepaalde in december dat onvoldoende gemotiveerd is geweest waarom het aantal taps over de jaren 2002 tot en met 2013 geheim zou moeten blijven en droeg toen op een nieuw besluit te nemen. In plaats van de noodzaak van geheimhouding opnieuw te beargumenteren hebben de ministers besloten de tapstatistieken van de afgelopen jaren in maart op de site van de AIVD en het ministerie van Defensie te publiceren en dat voortaan jaarlijks standaard te doen.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Bijleveld (Defensie) vinden nu dat in het kader van de transparantie de aantallen voortaan jaarlijks in het voorjaar openbaar gemaakt worden. Dat zal voor het eerst gebeuren in maart. 

Referendum over wet op Inlichtingendiensten in maart

De Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben vorig jaar ingestemd met een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv). De AIVD en MIVD krijgen daarin voor het eerst de mogelijkheid om grootschalige taps te zetten op internetkabels. Tot nu toe kan alleen radio- en satellietverkeer worden beluisterd, wat onder meer gedaan wordt in het satellietgrondstation in Burum in Friesland. Ook wordt het toezicht op het werk van de diensten op een andere manier ingericht. Over deze wet wordt op 21 maart een raadgevend referendum gehouden. Tegenstanders van 'de sleepwet' hebben daarvoor meer dan genoeg handtekeningen opgehaald, besliste de kiesraad in oktober. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe