0
Algemeen

Studenten TU/e ontwikkelen braille-toetsenbord voor smartphones

woensdag 22 mei 2019 | 14:19 CET | Nieuws

GRATIS webinar van Telecompaper over de Trends en ontwikkelingen in de Nederlandse Telecommarkt 2019Q1. Donderdag 20 juni om 11:00. Schrijf je nu in

Een start-up opgezet door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een brailletoetsenbord ontwikkeld. Het product luistert momenteel naar de naam 'Hable'. Het betreft een extern toetsenbord dat via bluetooth met een smartphone gekoppeld kan worden. In juli start een pilot met het gebruik van het toetsenbord met een groep van vijftig blinden en slechtzienden. Wanneer de pilot succesvol is, gaat het toetsenbord begin 2020 in productie, meldt de Telegraaf. 

Het toetsenbord beschikt voer zes braille- en twee functietoetsen. Via het toetsenbord kunnen blinden- en slechtzienden privacy-gevoelige gegevens invoeren. Het toetsenbord is een alternatief voor het dicteren van tekst, dat al breed wordt toegepast. Het nadeel van het dicteren van tekst is dat dit relatief foutgevoelig is en dat iedereen in de omgeving kan horen wat iemand met een visuele beperking dicteert aan zijn of haar smartphone. 

De ontwikkeling van het braille-toetsenbord is tot op heden gefinancierd uit innovatiesubsidies en prijzengeld. Hable won onlangs EUR 10.000 aan prijzengeld met een Philips Innovation Award. Momenteel zoekt de start-up naar een investeerder om het product verder te kunnen gaan ontwikkelen. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Philips
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

Start-up


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.