0
Mobiel

Telecom Insights 5G (3): network slicing is de belangrijkste innovatie van 5G

donderdag 14 november 2019 | 10:40 CET | Nieuws
Voor Deloitte is de relevantie van 5G helder. Het draait minder om de consumentenmarkt, waar 5G 'meer van hetzelfde' en vooral heel veel nieuwe capaciteit biedt, maar vooral om de zakelijke markt. Beter gezegd: de grootzakelijke markt. 
De 5G-technologie network slicing ondersteunt een nieuwe benadering van de markt, met kansen en bedreigingen voor operators en software-ontwikkelaars. Maar bovenal zorgt het voor een grote efficiency-slag voor grote bedrijfslocaties, zoals fabrieken, distributiecentra en vliegvelden.

In gesprek met Telecompaper lichten Joaquim Ribeiro en Marc Beijn hun visie op de belangrijkste toepassing van 5G toe. Ook op het Telecompaper-congres Telecom Insights, op 28 november, zullen zij hun visie presenteren. Naast het vergroten van de capaciteit van de huidige 4G-netwerken, en nieuwe applicaties zoals zien zij in network slicing de echte 'killer feature' van 5G.

IoT

Centraal in de visie van Deloitte staat de digitalisering en automatisering van de industrie, waarin 5G een grote rol zal spelen. Processen kunnen efficiënter verlopen indien in fabrieken etc. meer apparaten, machines en robots aangesloten worden op het netwerk, in combinatie met camera's en andere sensoren.

De automatisering en het beheer op afstand, via nieuw te ontwikkelen platforms, zal in een stroomversnelling terecht komen. Het onderling uitwisselen van informatie zal machines in staat stellen in hoge mate autonoom te functioneren. Realtime analyse van videobeelden zal gepaard gaan met ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Met het online komen van misschien wel tientallen miljarden devices en machines (het zogenoemde IoT), zal de impact op de automatisering, de efficiency en de economie groot zijn.

Network slicing

De innovatie van 5G zit primair in snelheid (1 Gbps is goed mogelijk), connectiviteit (tot 1 miljoen devices per km^2), betrouwbaarheid en gebrek aan vertraging (latency 1 ms). Op de consumentenmarkt zorgt dat voor een betere ervaring, maar geen revolutie. In de woorden van Deloitte: 5G biedt meer van hetzelfde: meer bandbreedte en een kortere latency zullen de ervaring verbeteren. Wat echt voor een verschil gaat zorgen, is het concept network slicing, waarin Deloitte niets minder ziet dan de 'killer functionality' van 5G.

Met network slicing kan de operator zijn netwerk in virtuele deelnetwerken verdelen. Zo'n deelnetwerk kan zijn eigen functionaliteit meekrijgen, zoals bijvoorbeeld een ultra lage latency of een zeer grote bandbreedte. Op deze wijze kan voor iedere 'vertical' (sector) een speciaal toegesneden 'slice' aangeboden worden. Een andere manier van 'slicing' is een apart virtueel netwerk aanbieden ontwikkelen voor het productieproces, voor de medewerkers en voor eventuele bezoekers. En overigens is het concept ook toepasbaar op de consumentenmarkt, waar bijvoorbeeld voor gaming en video verschillende slices gemaakt zouden kunnen worden.

Private networks

In combinatie met Private 5G ontstaat een nieuw speelveld. In Duitsland bijvoorbeeld is in de laatste spectrumveiling 100 MHz gereserveerd voor de zakelijke markt om zelf netwerken aan te leggen en te onderhouden. Enkele van de Duitse automakers hebben daarvan gebruik gemaakt en bouwen hun eigen 5G-netwerken. Dit, in combinatie met virtualisering (splitsen van hardware en software, waardoor hardware van off-the-shelf leveranciers kan komen en software van vele ontwikkelaars), zorgt voor een nieuwe uitdaging voor de operators: hoe kunnen zij voldoen aan de vraag van grote bedrijven en software-leveranciers?

Het beheer van het netwerk zal software-gedreven zijn. De operator, toeleveranciers zoals IBM en Accenture maar ook de (grootzakelijke) klant zelf kan applicaties ontwikkelen en op het platform laten draaien. Dat betekent dat telecomoperators zich meer zullen moeten omvormen tot software-ontwikkelaars en tegelijk ontstaan er kansen voor software-bedrijven om platforms en applicaties te leveren.

Voor het netwerk betekent dit dat standaard hardware gebruikt kan worden. In aanvulling daarop levert het open source verband TIP (Telecom Infra Project) zogenoemde 'white boxes' die in het netwerk 'gehangen' kunnen worden om voor verdichting te zorgen. Hier ligt een bedreiging voor de bestaande grote toeleveranciers van de operators.

Deloitte zal zijn visie op de betekenis van 5G toelichten tijdens ons jaarlijkse Telecompaper Insights congres, op 28 november in Utrecht, met name in de break-out sessie Enterprise.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Accenture / IBM / Telecom Infra Project
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

5G in Nederland


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Telecom Insights: telco's werken hard aan benodigde 5G business cases

Published 04 dec 2019 09:49 CET | Nederland
Het wordt vaker gezegd: waar 4G grote voordelen bood voor zowel consumenten als bedrijfsleven, lijkt 5G op korte termijn toch ...

VRiend wint 5G Innovation Challenge

Published 28 nov 2019 16:01 CET | Nederland
Tijdens het jaarlijkse congres Telecom Insights in Utrecht heeft VRiend de 5G Innovation Challenge 2019 gewonnen. Telecom ...

GNConnect presenteert zich als nieuwe aanbieder bedrijfskritische communicatie

Published 28 nov 2019 07:33 CET | Nederland
Vandaag vindt de lancering van GNConnect plaats, een nieuwe aanbieder van communicatieoplossingen die zich richt op de behoefte ...

Bosch vraagt 5G-frequenties aan voor private netwerken in fabrieken

Published 26 nov 2019 10:52 CET | Duitsland
Bosch heeft in Duitsland 5G-frequenties aangevraagd om prive-netwerken op zijn campussen op geselecteerde Duitse locaties te ...