0
Breedband

TNO: gemeenten moeten niet alleen denken aan FTTH

donderdag 8 maart 2018 | 09:25 CET | Nieuws
Veel lokale verkiezingsplannen zijn onnodig ambitieus met breedband, stelt TNO in een nieuwsbericht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben veel partijen en college’s de wens dat er FTTH komt te liggen in de gemeente. De kennisorganisatie wijst op de alternatieven, zoals upgrades aan koper en mogelijk ook draadloze verbindingen.

Dr. Frank Phillipson is sr. research scientist ICT - Network Planning bij TNO in Den Haag. Hij noemt de nadruk op glasvezel overdreven. “Men wil bandbreedte”, legt Phillipson uit in een telefonische toelichting.  Hij stelt dat er technische alternatieven bestaan en manieren om het beschikbare geld voor investeringen anders in te zetten. Een goed voorbeeld is G.Fast, een technologie om over korte afstanden veel meer bandbreedte te realiseren over bestaand koper. 

Door deze netwerkuitbreidingen slim in te vullen en aan te leggen, gaat iedereen er sneller op vooruit en kan er in de toekomst verder worden gemigreerd naar FttH, indien dat voor de vraag aan bandbreedte noodzakelijk is. “De totale kosten hoeven dan niet hoger te zijn dan wanneer in één keer wordt overgaan naar FttH.”

TNO  in Europees G.Fast project

TNO heeft in 2015 en 2016 meegewerkt aan een Europees project: 4GBB GOLD/G.Fast. De tagline luidt “Gigabits over the Legacy Drop”. Een aantal vendors en operators heeft samengewerkt met universiteiten en dus ook TNO om de G.Fast standaard van 2014 verder te ontwikkelen. 

G.Fast is uitgerijpt tot een volwassen standaard van het Broadband World Forum. Deze kan worden gecombineerd met Fiber to the Distribution Point (FttDp). Een vaste netwerkbeheerder, in dit land dus KPN, zou ook dieper kunnen verglazen en de laatste 200 tot 500 meter overbruggen met traditioneel gepaard koper en nieuwe technologie, zoals supervectoring of G.Fast. 

Daarmee kan de komende jaren nog voldoende capaciteit worden gewonnen in een gemengd scenario. Phillipson stelt dat in Amsterdam de huizen gemiddeld nog maar een heel kort stukje koper hebben vanaf de laatste verdeler. Zo kort dat G.Fast overal zou kunnen werken. G.Fast werkt echter alleen op korte afstanden en kan nooit een oplossing zijn voor elk adres. In het buitengebied zijn andere mogelijkheden, zoals inderdaad verglazing, mogelijk gecombineerd met draadloze technologie. 

KPN introduceert Vplus

KPN is enkele jaren geleden afgestapt van FTTH. Glasvezel wordt alleen nog toegepast bij nieuwbouw, in bestaande bouw werkt KPN aan upgrades op het kopernetwerk. Na vectoring op VDSL2 is de volgende stap om Vplus in te zetten, met het 35b profiel. Door het spectrum te verdubbelen, kan ook de bandbreedte (ongeveer) worden verdubbeld. KPN kan hiermee 200 Mbps aanbieden als geadverteerde maximumsnelheid. Als een klant kiest voor het duurdere pair bonding, is 400 Mbps ook mogelijk. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe