0
Breedband

'Veel mobiele apps verzamelen locatiedata over gebruiker'

vrijdag 19 juli 2019 | 08:17 CET | Nieuws

Laatste kans: Tot 1 september 40% korting op toegangskaarten voor het Telecom Insights 2019 congres - de impact van 5G op Nederland. Donderdag 28 november in Utrecht. Bestel nu uw kaarten

In Nederland populaire mobiele apps verzamelen op grote schaal locatiegegevens van gebruikers, meldt Brandpunt+. Er zijn dertig iPhone apps onderzocht. ParkMobile en Telegraaf Media Groep verzamelen de meeste locatiegegevens. Sommige apps bewaren data alleen op de telefoon zelf, andere verkopen die door aan adverteerders. 

Negentien apps vragen niet om toegang tot locatiegegevens, elf wel. Bij die apps hebben twee redacteuren van het programma hun wettelijke recht uitgeoefend om alle locatiedata op te vragen. Dat opvragen van gegevens kostte in sommige gevallen maanden. Sanoma en HartslagNu gaven locatiedata pas vrij nadat de afdeling persvoorlichting om een reactie was gevraagd. 

De verwerking van gegevens blijkt op verschillende manieren te gaan. Enkele apps bewaren data alleen op de mobiele telefoon en verspreiden die niet, namelijk Marktplaats, NS en 9292. De meeste bewaren alleen de laatste locatie die is opgevraagd. 

Twee van de onderzochte apps bleken echter grote hoeveelheden locatiedata van hun gebruikers te bewaren: Telegraaf en ParkMobile. De Telegraaf-app bleek van een van de onderzochte telefoons over de loop van ongeveer twee maanden 376 keer de locatie te hebben gecheckt en opgeslagen: meer dan vier keer per dag.

TMG verkoopt locatiedata aan adverteerders

TMG vertelde Brandpunt+ dat de locatiegegevens van gebruikers ingezet worden voor “analysedoeleinden, om inbreuken op de beveiliging van onze dienst tegen te gaan, om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen en om weer, lokaal nieuws en evenementen in de buurt te kunnen aanbieden”.

TMG bewaart verzamelde locatiedata maximaal 13 maanden, waarmee een gedetailleerd beeld van gebruikers wordt opgebouwd. TMG zegt dat de locatiegegevens anoniem worden opgeslagen en alleen gekoppeld aan een ID-nummer.
Brandpunt+ zegt dat dat ID-nummer ‘niet erg anoniem’ is. “e Telegraaf-ID wordt bijvoorbeeld elke keer dat de app contact legt met de TMG-server onversleuteld verzonden in één datapakketje samen met je gebruikersnaam en mailadres.”

TMG liet desgevraagd weten dat andere bedrijven ook inzage hebben in de verzamelde gegevens. Locatiedata worden gedeeld met NLProfiel, een samenwerkingsverband met Sanoma, de Persgroep en RTL. Daarnaast hebben partijen die zich specialiseren in persoonlijke reclame toegang ertoe, zoals het Amerikaanse bedrijf Cxense. ParkMobile heeft een ander verdienmodel: adverteerders hebben daarom geen toegang tot locatiedata, maar gemeentes en parkeergarages onder bepaalde omstandigheden weer wel.

'Op het randje van de wet'

Brandpunt+ stelt dat locatiedata zeer privacygevoelig kunnen zijn, bijvoorbeeld bij een abortuskliniek. Een expert van de Radbout Universiteit stelt dat de app-makers de randen van de wet opzoeken, of er mogelijk zelfs overheen gaan. Hij stelt dat bij de parkeren-app het bewaren van de locatiegegevens nog wel valide is. TMG is echter in zijn voorwaarden vaag over de doelen. Andere deskundigen, waaronder TNO-onderzoeker Marc van Lieshout, sluiten ook niet uit dat TMG’s handelen illegaal is. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens zich over de zaak buigt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn: Internet / Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Parkmobile / Telegraaf Media Groep
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.