0
Algemeen

KPN sluit het hoofdstuk iBasis - volgt Proximus?

donderdag 8 maart 2018 | 16:34 CET | Marktcommentaren
KPN verkoopt de internationale wholesaler iBasis voor een niet bekend gemaakt bedrag. Het is een actie die wij al jaren geleden voorspelden omdat iBasis nauwelijks iets toevoegt aan de onderneming. Misschien is voor Proximus het moment aangebroken om afscheid te nemen van BICS.

KPN lijfde iBasis in 2009 in, na een langdurige overnamestrijd waarin het bestuur van iBasis biedingen van KPN verschillende keren afwees en een gang naar de rechter niet schuwde. Uiteindelijk kocht KPN de resterende 44 procent van de aandelen voor 93 miljoen dollar, corresponderend met een totale marktwaarde van 211 miljoen dollar. De vraag blijft waarom KPN überhaupt interesse had in iBasis. Wellicht was het deel van een exitstrategie, waarin iBasis eerst versterkt werd (integratie in KPN International Carrier Services) en vervolgens in de verkoop ging.

Natuurlijk zit er waarde in het bezit van iBasis voor het ondersteunen van de eigen activiteiten, maar deze markt is concurrerend en het voordeel is ongetwijfeld klein. Daarbij zien we dat de omzet van iBasis alleen maar daalt. De piek lag in Q3 2012 met 264 miljoen euro en sindsdien is bijna onafgebroken sprake van krimp. In Q4 2017 was er nog maar 146 miljoen euro over, maar liefst 30 procent minder dan een jaar eerder. Belangrijker nog is dat de winstgevendheid laag is. De omzet van 146 miljoen leverde een EBITDA van slechts 6 miljoen (4,1% marge), terwijl per kwartaal ook nog een capex nodig is van zo'n 2 miljoen euro.

Dit belooft niet veel goeds voor de opbrengst. Ongetwijfeld komt de verkoop KPN op een boekverlies te staan. De EBITDA over heel 2017 bedroeg 24 miljoen euro. Gegeven de krimp en de lage marge ligt een lage multiple voor de hand. Misschien gaan de nieuwe eigenaren voor schaalvergroting door een fusie. Proximus kan interesse hebben om BICS te verkopen. Ook dat bedrijfsonderdeel lijkt steeds meer op een molensteen, met een sinds eind 2015 dalende omzet, tot 339 miljoen euro in Q4 2017 (-6,6%). Wel is de marge (10,9%) veel beter, maar nog altijd laag.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe