0
Mobiel

T-Mobile roept onderzoek van ACM over zich af met Datavrije Muziek

dinsdag 11 oktober 2016 | 12:05 CET | Marktcommentaren

T-Mobile lanceert een muziekdienst die al op voorhand lijkt te gaan leiden tot een procedure bij toezichthouder ACM. Onder de naam ‘Datavrije Muziek’ biedt het merk aan alle klanten met minimaal een 6 GB bundel de optie aan dat streaming muziekdiensten niet ten koste gaan van de bundel. Dit aanbod lijkt op het Music Freedom aanbod waarmee T-Mobile US furore maakt, maar staat op gespannen voet met netneutraliteit in Nederland. Er zijn meerdere knelpunten, afgaande op wat T-Mobile heeft gezegd. De exacte voorwaarden van het abonnement zijn overigens nog niet duidelijk. De dienst is vanaf 11 oktober te activeren.

T-Mobile wijzigt de technische kwaliteit

De muziekdienst heeft een aantal kenmerken die al op voorhand in conflict lijken met de Nederlandse wetten en regels rond netneutraliteit. Een ervan is dat de kwaliteit van muziekstreams wordt gereduceerd tot 384 kbps.

Onder netneutraliteit zijn beperkingen aan een signaal niet toegestaan, tenzij ze vallen onder een aantal heel specifieke uitzonderingen. Het tegengaan van congestie is er daar één van. Die rechtsgrond kan echter alleen gebruikt worden op het moment dat álle internetdiensten vervolgens gelijk behandeld worden. Het is legaal om een speed stepdown aan te bieden: zodra de databundel verbruikt is, gaat de snelheid terug naar 32 of 64 kbps. T-Mobile biedt de muziek echter als onderdeel van een nog lopende bundel. Een beperking tot 384 kbps kan dus geen rechtsgrond vinden in die uitzondering. Daarbij is de vraag niet relevant welke data rate de muziekdienst heeft, ook niet als het signaal 256 of 320 kbps is en dus onder de grens blijft.

T-Mobile selecteert aan de poort

T-Mobile zegt weliswaar dat het platform ‘open’ is voor alle muziekaanbieders, maar dat levert wel degelijk een drempel op. Een aanbieder moet waarschijnlijk kunnen aantonen dat zijn muziekaanbod legaal is – sterker nog – dat het überhaupt een muziekdienst is en niet een of andere contentdienst die graag datavrij mee wil liften. T-Mobile zal in dat geval arbitrair criteria aanleggen van wat wél of niet een muziekdienst is.

Dat lijkt in strijd met de letter van de wet, die zegt dat aanbieders alle verkeer gelijk moet behandelen. Het is ook in strijd met de geest van de wet. De netneutraliteit is er überhaupt gekomen om de vrees dat grote aanbieders met een groot marketingbudget in staat zijn om kleine, concurrerende en mogelijk innovatieve diensten uit de markt te drukken.

Het is zero-rating voor sommige gebruikers

Dit muziekplatform is alleen beschikbaar voor consumenten met een bundel van minstens 6 GB per maand. Het is dus niet voor alle klanten, al zegt T-Mobile dat meer dan 50 procent van de nieuwe klanten een grote bundel neemt. Doordat diensten niet ten koste gaan van de databundel, zero rating dus, ontstaat een verschil met diensten die wel uit de bundel gaan. En in de Nederlandse Telecommunicatiewet staat dat dat niet is toegestaan.

Het argument ‘het mag volgens de Berec Guidelines’ snijdt geen hout. Die richtsnoeren, niet te verwarren met richtlijnen, hebben op zichzelf geen wettelijke status. Berec maakt ze als advies aan haar leden, maar het is de toezichthouder van elk land, in dit geval ACM, die handhaaft op basis van de wet. Berec is op geen enkele manier betrokken bij procedures, zolang die bij de Nederlandse bestuursrechter zijn.

In principe kan de Europese Commissie een inbreukprocedure beginnen tegen de Nederlandse staat, op het moment dat zij vindt dat de Nederlandse wet in strijd is met de Europese verordening. Op dat moment kan aan Berec worden gevraagd om advies te geven. Dat is echter (nog) niet aan de orde.

T-Mobile schuift het wetboek opzij

Het moment van publiciteit is waarschijnlijk geen toeval: op 11 oktober stemt de Eerste Kamer over de wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de Europese verordening. Als die instemt en daar lijkt het wel op, gaat er nog deze week een wetswijziging in. De Tw is echter niet veranderd. Nu geldt de ‘oude’ formulering, maar de nieuwe is niet wezenlijk anders. Het verbod op discriminatie blijft. Zodra de nieuwe wet er is, kan ACM met de nieuwe regels wel aanzienlijk hogere maximumboetes opleggen dan eerst.

ACM kan/zal dus handhaven

Nederland heeft de Europese verordening omgezet naar de Nederlandse wet en heeft de strengst mogelijke invulling gekozen - waarbij zero rating alsnog. Mogelijk is die invulling te streng, maar dat zal moeten blijken. Zoals gezegd, er is een mogelijkheid dat de Europese Commissie een inbreukprocedure begint tegen de Nederlandse staat. Dat kan echter jaren duren, als het al tot een resultaat leidt. In de tussentijd is ACM er om de regels te handhaven.

Het is echter te vroeg om te zeggen welke kant het uit gaat: of het een volledig sanctietraject wordt, of dat T-Mobile alsnog de voorwaarden aanpast, zoals het deed na de invoering van Oneindig Online. Daarnaast bestaat altijd nog de mogelijkheid dat ACM uiteindelijk na een onderzoek besluit dat er geen sancties worden opgelegd.

ACM neemt als toezichthouder dikwijls de formalistische houding aan: bedrijven moeten zich aan de wet houden. Dus áls er een overtreding is, dan gáán we handhaven. ACM heeft in een reactie al gezegd dat ze het aanbod van T-Mobile gaan onderzoeken. Ook heeft de toezichthouder in de voorbije jaren enkele eerdere keren gehandhaafd op netneutraliteit en daarvoor sancties opgelegd.

  • Vodafone heeft een boete gekregen omdat het bij de introductie van RED abonnementen het aanbod had dat muziekdiensten niet uit de bundel gingen. Die zaak vertoont grote overeenkomsten met die van T-Mobile.
  • KPN is een keer beboet omdat WiFi-hotspots op een bepaalde manier geconfigureerd waren die niet neutraal was. Die zaak bij ACM onder de aandacht gebracht door een andere marktpartij. T-Mobile en NS hebben een conflict over netneutraliteit bij trein-Wi-Fi opgelost door voor elke klant dezelfde snelheidsbeperking op te leggen.
  • De bundel ‘Oneindig Online’ van T-Mobile is na de aankondiging ervan in juni is ook meteen door ACM onderzocht. T-Mobile heeft vrijwel direct daarna de voorwaarden gewijzigd om het abonnement in lijn te brengen met ACM. T-Mobile heeft dus ervaring met de handhaving van ACM op het terrein van netneutraliteit.
Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, maar dit zijn de feiten. Zekerheid is er niet, maar de kans is duidelijk aanwezig dat ACM een sanctietraject begint tegen T-Mobile en dat dit traject eindigt in een besluit dat T-Mobile zijn muziekdienst in de huidige vorm niet mag aanbieden.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe