0
Mobiel

Windows 10: goed nieuws voor Windows Phone?

donderdag 2 oktober 2014 | 11:25 CET | Marktcommentaren

Windows 10 breekt definitief de muur af tussen de 'vaste' en 'mobiele' omgeving en Microsoft wil hiermee een consistente, uniforme ervaring bieden, maar met een op maat gemaakte versie voor elk type apparaat. De vraag is of dit bij voorbaat goed nieuws is voor Windows voor smartphones.

Terwijl de preview van Windows 10 vooral was gericht op grote veranderingen ten opzichte van Windows 7 en Windows 8.1 voor tablets, liet Microsoft weinig los over de gevolgen van de komst van Windows 10 voor het huidige besturingssysteem voor smartphones Windows Phone. Zeker is wel dat de naam Windows Phone komt te vervallen en dat het design en features zullen verschillen van Windows Phone 8.1. Verder zullen de Windows Phone Store en de Windows Store fuseren aangezien er met Windows 10 één manier is waarop universele kunnen worden ontwikkeld.

Developers

Microsoft zelf spreekt over Windows 10 als een mix van het vertrouwde uiterlijk van Windows 7 met de live tiles van Windows 8, bedoeld voor apparaten variërend van vier inch tot 80 inch. Windows 10 zal ongetwijfeld verbeteringen brengen ten opzichte van zijn voorgangers, maar de vraag is in eerste instantie hoe a) developers en b) mobiele hardwarepartners op Windows 10 reageren.

Momenteel is daar nog weinig over bekend. Het Windows Insider Program, het grootste platform dat Microsoft ooit heeft opgezet om derden de mogelijkheid te bieden om op basis van een technische preview mee te denken met de ontwikkelingscyclus van Windows 10, staat momenteel alleen open voor bèta-testers van desktops en laptops en niet voor testers van mobiele devices.

Pas in het voorjaar van 2015 zal Microsoft op zijn jaarlijkse developersconferentie meer inzage geven in Windows 10 voor mobiele devices. De eerste product releases zullen volgens Microsoft 'later' in 2015 plaatsvinden. Dat betekent onder meer dat Microsoft in ieder geval de komende 12 maanden zal moeten teren op de fragiele verkoopcijfers van zijn huidige generatie Windows Phones. Voor deze devices komt mogelijk geen belangrijke update meer uit nu alle ogen binnen Microsoft zijn gericht op Windows 10. Ook dat gegeven zou de developer community kunnen afschrikken.

Microsoft heeft ook nog wat goed te maken. Zo was er onvrede over de update Windows Phone 8, die niet beschikbaar kwam voor de eerste generatie Windows Phone-toestellen. Daarbij komt dat de verdere ontwikkeling en ondersteuning van Windows Phone 7.8 (2012) vanaf half oktober stop zal worden gezet, al is dat geen ramp aangezien het merendeel van de Windows Phone-smartphones op versie 8 draait. Het nieuws over de update naar Windows Phone 8.1 uit april van dit jaar werd overigens wel goed ontvangen, mede dankzij innovaties waaronder de integratie van de digitale spraakassistent Cortana en betere integratie met beldienst Skype.

Mobiele hardwarepartners

Maar toch spreken de feiten voor zich. Het wereldwijd marktaandeel van Windows Phone bedraagt zo'n 2.5 procent versus nog 3.4 procent een jaar eerder. Dat probleem wordt veroorzaakt door gebrek aan een structureel commitment van hardwarepartners om smartphones op Windows Phone uit te brengen. Zo'n 95 procent van alle verkochte Windows Phones wereldwijd is afkomstig van Nokia, wiens hardwaretak door Microsoft werd overgenomen. Daar ligt dus die belangrijke andere uitdaging.

Microsoft claimt overigens 50 nieuwe partners aan boord te hebben gehaald na het schrappen van de licentiekosten voor Windows Phone in het voorjaar. Tijdens het Mobile World Congress in februari onthulde Microsoft nog de namen van nieuwe partners, lokale spelers in opkomende markten waaronder de Indiase fabrikanten Xolo, Karbonn en Lava en het Chinese Foxconn. Tegelijkertijd laten de grote marktpartijen, waaronder Samsung, Sony, LG en Huawei, het nog altijd afweten.

Microsoft richt zich met de preview van Windows 10 in eerste instantie tot zakelijke gebruikers. Die markt vertegenwoordigt immers zo'n 60 procent van de totaalomzet van Microsoft en CEO Satya Nadella legt meer dan zijn voorganger Steve Ballmer de focus op kernactiviteiten van Microsoft zoals software en diensten ten behoeve van productivity en collaboration. Het gaat dan om zaken als enterprise voice, UC applications, telepresence, email software, enterprise content management, enterprise social networks and hosted communications waarbij de cloud een centrale rol speelt.Dat zijn groeimarkten waar voor Microsoft momenteel de grootste winst ligt en 'mobiel' in termen van omzet bij verbleekt.

Met Windows 10 zal Microsoft vooral vanaf de desktop en laptop willen mikken op de mobiele consument. Daarbij is de steun van developers en partners meer dan welkom.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe