0
Video

Ziggo neemt de tijd om analoge tv af te sluiten

donderdag 8 maart 2018 | 16:03 CET | Marktcommentaren
Ziggo heeft bekendgemaakt hoe en wanneer de kabelaar analoge televisie gaat uitzetten. Door te stoppen met analoge televisie creëert Ziggo ruimte op het kabelnetwerk om meer digitale televisiediensten en hogere breedband snelheden tot 1 Gbps te kunnen gaan aanbieden.

Eind 2017 had Ziggo nog 550 duizend televisieklanten die alleen analoge televisie kijken, 14,1 procent van alle Ziggo televisieklanten. Toen UPC met Ziggo samenging in begin 2015 was dit 20,6 procent van alle televisieklanten. Om er voor te zorgen dat klanten niet plotseling zonder televisie komen te zitten, kiest Ziggo een regionale benadering om zo over twee jaar analoge televisie in het hele netwerk te hebben uitgezet. De aanbieder gaat ter vervanging van analoge televisie een gratis minidecoder aanbieden waarmee dertig zenders uit het ongecodeerde digitale standaardpakket bekeken kunnen worden inclusief het Ziggo Sport kanaal.

In de keuze voor een lange periode schuilt het risico dat de concurrentie zoals KPN, Canal Digitaal/Online.nl en T-Mobile Thuis met gerichte acties kunnen proberen om analoog kijkende klanten over te halen om over te stappen. Dat wordt misschien wel vereenvoudigd door de regionale benadering waarbij de concurrentie nog specifieker kan gaan targeten.

Tegelijkertijd kan de stapsgewijze benadering juist voor minder onrust onder bestaande klanten zorgen en kan het er toe leiden dat bestaande analoog kijkende klanten al voordat hun regio aan de beurt is overstappen naar digitale televisie van Ziggo om te voorkomen dat ze misschien zonder televisie komen te zitten.

Ziggo’s totaal aantal televisieklanten is al jaren dalende door de opkomst van alternatieve manieren om tv te kijken zoals via satelliet, Digitenne of IPTV via DSL en glasvezelnetwerken. In 2016 bedroeg de daling 2,6 procent en in 2017 was de daling afgevlakt naar 1,5 procent omdat het Ziggo lukte om meer analoge klanten over te zetten naar hun eigen digitale televisie aanbod.

Of de langere termijnbenadering voor het uitzetten van analoge televisie leidt tot een versnelling van de dalende trend of er juist voor zorgt dat Ziggo minder televisieklanten verliest zal in de komende kwartalen moeten blijken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe