0
Industry Resources

Dit zijn de kansen die PSD2 de telecomsector biedt

Thursday 28 March 2019 | 07:20 CET | Advertorial | provided by Experian

De richtlijnen voor PSD2 (The Payments Services Directive 2) – de nieuwe Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven – zijn eindelijk geïmplementeerd in Nederland. Bedrijven kunnen nu een PSD2-licentie aanvragen bij De Nederlandsche Bank (DNB). En ook telecombedrijven (telco’s) kunnen er de vruchten van plukken. Welke kansen biedt PSD2 de telecomsector dan precies?

Hoewel telco’s consumenten wel degelijk betalingsdiensten aanbieden, is de impact van PSD2 voor hen beperkt. De eerste PSD-richtlijn bevatte een vergunningsvrijstelling voor betalingen die via een telco worden uitgevoerd. Deze vrijstelling was echter dubbelzinnig opgesteld en is binnen de EU op verschillende manieren geïmplementeerd. In PSD2 is de vrijstelling daarom verder gespecificeerd. De vergunningsvrijstelling geldt nu alleen nog voor digitale content (zoals apps) en bijvoorbeeld e-tickets met een bovengrens van maximaal vijftig euro per transactie of driehonderd euro per factuurmaand.

De meeste telco’s zullen waarschijnlijk gebruik blijven maken van deze vrijstelling. De kosten van een volledige vergunning en het naleven van alle regels die daarbij komen kijken, wegen waarschijnlijk niet op tegen de voordelen die ze kunnen behalen door nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die met PSD2 mogelijk zijn. Maar, dat betekent natuurlijk niet dat ze helemaal niet kunnen profiteren van PSD2. Met de juiste licentie en expliciete toestemming van de klant kunnen telco’s transactiegegevens van een bankrekening gebruiken in hun dienstverlening.

Kredietwaardigheidscontrole verbeteren

Vanuit kredietrisico-oogpunt is de meest voor de hand liggende kans het verbeteren van de kredietwaardigheidscontrole. Door data van kredietbureaus te combineren met transactiegegevens ontstaat een compleet beeld van de klant en heb je als telecombedrijf beter inzicht in zijn of haar financiële gezondheid. 

Ten tweede kan PSD2 maatregelen die zijn ingevoerd om telco's te beschermen tegen financiële risico’s overbodig maken. Zo kiezen de meeste Nederlandse telecombedrijven ervoor om een nieuw toestel voor een nieuwe klant alleen in een fysieke winkel te verkopen als de consument zich niet met een Nederlands Identiteitsdocument kan legitimeren. In de winkel moet de klant aantonen dat hij of zij een duurzaam verblijf in Nederland heeft. Deze maatregel moet fraude voorkomen waarbij iemand uit Europa alleen naar Nederland komt om een duur toestel op halen en vervolgens, zonder het betalen van de rekening, met de noorderzon te vertrekt. Klanten die ervoor kiezen de gegevens van hun bankrekening te delen, kunnen zo aantonen dat ze een duurzaam verblijf in Nederland hebben en via een online-kanaal worden bediend. Op deze manier is ook te zien of ze het product kunnen betalen, zelfs als ze een beperkte kredietgeschiedenis hebben. Dit verbetert de klantervaring, verlaagt frictie en zal leiden tot een hogere conversie.

Veilig lenen

Ten derde biedt PSD2 kansen voor de verplichte inkomens- en lastentoets (ILT) die telecombedrijven moeten doen. Vanaf mei 2017 moeten Nederlandse telco's voldoen aan de Nederlandse Wet op het financieel toezicht (Wft) bij de verkoop van mobiele telefoons op afbetaling met een waarde van 250 euro of meer. Dit betekent dat een telco moet beoordelen of de klant de lening kan dragen. In de praktijk houdt dit in dat telecombedrijven klanten moeten vragen naar hun inkomen, woonlasten en gezinssamenstelling en moet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden gecontroleerd op uitstaande leningen. Samen met schattingen van Nibud of Vfn (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) wordt een berekening gemaakt om te bepalen hoeveel een klant veilig kan lenen. De meeste telecombedrijven verstrekken geen leningen voor telefoons van meer dan duizend euro omdat dan een extra verificatieplicht van toepassing is. Hiermee zouden bijvoorbeeld ook loonstroken en bankafschriften gecontroleerd dienen te worden wat een extra administratieve last meebrengt en het verkoopproces complexer maakt.

Nauwkeurigere berekeningen

Als de klant toestemming om gegevens van zijn of haar bankrekeninggegevens te delen, kun je de klantervaring in het ILT-proces aanzienlijk verbeteren. Belangrijker nog: je doet de ILT met nauwkeurige informatie, waardoor de berekeningen accurater worden. Zo kunnen problematische schulden beter worden voorkomen en kan krediet worden verstrekt aan consumenten die op basis van traditionele bronnen niet worden geaccepteerd. 

Bovendien blijven de prijzen van high-end mobiele telefoons stijgen, en met de introductie van opvouwbare smartphones is het niet raar dat nieuwe high-end telefoons meer dan duizend euro kosten. PSD2 biedt telecombedrijven in principe de mogelijkheid om leningen van meer dan duizend euro te verstrekken - zónder dat ze het verkoopproces ingewikkeld maken voor consumenten die een nieuwe opvouwbare smartphone op krediet willen kopen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen die PSD2 met zich mee kan brengen. Het is duidelijk dat PSD2 kansen biedt om de klantervaring te verbeteren zonder compromissen te sluiten ten opzichte van processen omtrent kredietrisico's. Omdat het gebaseerd is op toestemming, is het aan de telco om met klanten te communiceren over de waarde die het delen van hun gegevens met zich meebrengt. Maar, vóór dat alles zal 5G een directe impact hebben op het versterken van consumentengerichte wetgeving zoals PSD2, waardoor klanten steeds meer controle over hun data krijgen en een duidelijke stem te in hoe persoonlijke informatie wordt gedeeld en gebruikt door bedrijven.

 

Over de auteur:

Pieter Paul Baron is business consultant en werkzaam voor Experian, een toonaangevende informatieleverancier van data en analytische instrumenten aan bedrijven over de wereld. 

Met meer dan tien jaar ervaring op het gebied van credit management helpt hij bedrijven met innovatieve oplossingen op het gebied van kredietrisicobeheersing, fraudepreventie en oplossingen op het gebied van digital onboarding. Hij heeft gewerkt met verschillende telecombedrijven in Europa en het Midden-Oosten.


Sponsor Details

Name    Experian
Contact    http://www.experian.nl/


Free Headlines in your E-mail

Every day we send out a free e-mail with the most important headlines of the last 24 hours.

Subscribe now

Categorie├źn: General
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Nederlands fintech-bedrijf Floryn ontvangt PSD2-vergunning van DNB

Published 20 Jan 2020 07:55 CET | Netherlands
Floryn, een Nederlands fintechbedrijf actief in de markt van online krediet voor het midden- en kleinbedrijf, heeft een ...

PSD2 is not only for banks - a few thoughts on how Dutch Telecom sector can benefit from the open banking era

Published 28 Mar 2019 07:27 CET | Netherlands
After a couple months of delay, the guidelines for PSD2 have finally been implemented in the Netherlands. Companies can now apply ...

Kalender   /   Evenementen

05 mrt Vonage Investor Day
08 mrt Smith Micro Q4 2020
10 mrt MTN FY results
10 mrt Verizon Investor Day
11 mrt Gogo Q4 2020
11 mrt Technicolor FY results
11 mrt T-Mobile US analysts day
12 mrt RTL Group Q4 2020
12 mrt Mobilezone Q4 2020
12 mrt AT&T analysts day
::: Meer Kalender Items