0
Mobiel

China Mobile en Huawei persen 1 Gbps door 20 MHz aan spectrum

woensdag 30 augustus 2017 | 10:06 CET | Nieuws

China Mobile en Huawei hebben in Shenzhen meer dan 1 Gbps gehaald over een mobiel netwerk. Het gaat om een technologietest in een veldnetwerk met ‘4.5G Evolution’ technologie. De throughput van 1,09 Gbps per cel is gehaald met een opvallend kleine hoeveelheid mobiel spectrum, namelijk 20 MHz TDD. De bedrijven hebben massive MIMO gecombineerd met spatial multiplexing. De test is uitgevoerd in de Chinese stad Shenzhen, waar Huawei haar thuisbasis heeft. 

3D Beamforming vanuit nieuwe antennes

Huawei beschouwt 3D Beamforming als mogelijke oplossing voor congestie in mobiele netwerken. De antenne van de mobiele site is dan opgebouwd uit een groot aantal kleinere antennes, die ieder voor zich een signaal doorgeven. Daarmee kan de capaciteit sterk worden vergroot. Dat vereist wel veel rekenkracht om de onvermijdelijke interferentie nuttig inzetbaar te maken. 

Huawei zet daarvoor een rits methoden in, zoals beamforming, spatial multiplexing, interference suppression, channel calibration, intelligent orthogonalization, advanced power distribution - en meer.

De ontwikkeling van 64x64 antennes is al vrij ver. Huawei toonde ze al op het Mobile World Congress in Barcelona en korter geleden op MWC Shanghai. De ontvangende smartphone zal sowieso kleiner zijn en minder antennes hebben, te beginnen met 2x2 en 4x4. 

T-Mobile Nederland, waar alle apparatuur van Huawei is, heeft deze week aangekondigd dat het spectrum in de 2,6 GHz band gaat gebruiken voor TDD technologie. Over enkele jaren zou daarin ook gigabits aan capaciteit kunnen worden gevonden. 

4.5G Evolution is geen gestandaardiseerde naam

Ofschoon de technologie voor LTE wordt gestandaardiseerd, geldt dat niet voor de naamgeving. De term ‘4.5G Evolution’ is een uitbreiding van het rijtje, waarin ook 4.9G en pre-5G voorkomen, naast namen als LTE-Advanced-Pro. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe