0
Mobiel

Frankrijk verbiedt mobiel bellen ook in stilstaand voertuig

donderdag 8 februari 2018 | 07:14 CET | Nieuws

Na een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie is het in Frankrijk nu ook verboden om een auto langs de kant van de weg te zetten om een telefoongesprek te voeren, meldt de Franse krant Le Figaro. Volgens de lezing van het Hof van Cassatie is het gebruik van een smartphone te allen tijde verboden op het moment dat een auto 'in omloop' is. Auto's die bewust stil zijn gezet langs de kant van de weg om een telefoongesprek te voeren, zijn volgens het Hof van Cassatie nog steeds 'in omloop'.

Door de nieuwe maatregel is het alleen nog toegestaan voor bestuurders van motorvoertuigen om achter het stuur handheld te bellen of de telefoon te bedienen op het moment dat de auto geparkeerd staat op een officiële parkeerplaats. Het stilzetten van het voertuig langs de kant van de weg op een plek die niet als parkeerplaats aangemerkt kan worden om een telefoongesprek te voeren is in Frankrijk daarmee nu ook verboden. Het blijft wel toegestaan om te bellen in een stilstaand voertuig voor een nood- of pechgeval. 

Boete en drie strafpunten

Automobilisten die in Frankrijk worden betrapt op handheld bellen of telefoongebruik achter het stuur van een motorvoertuig dat 'in omloop' is, krijgen een boete van 135 euro opgelegd plus drie strafpunten op het rijbewijs. Frankrijk neemt de maatregelen om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Eerder werd ook al de maximum snelheid op provinciale wegen verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur. 

Discussie over strengere straffen in Nederland

In Nederland worden bestuurders die betrapt zijn op het niet-handsfree bellen of het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden gesanctioneerd met een boete van 230 euro exclusief 9 euro administratiekosten. In Nederland pleiten diverse verkeersveiligheidsorganisaties en politieke partijen voor het strenger bestraffen van smartphone gebruik achter het stuur. Het gebruik van een telefoon tijdens het rijden zou volgens deze partijen net als rijden onder invloed bestraft moeten worden als roekeloos rijgedrag, waarop zelfs celstraffen kunnen staan. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe