0
Mobiel

Hoge kosten chips, smartphones kunnen doorbraak 5G vertragen

maandag 5 maart 2018 | 10:01 CET | Nieuws

Alle seinen lijken op groen te staan voor 5G, met de belofte van meer capaciteit (onder meer door carrier aggregatie), meer snelheden (in de gigabits) en meer mogelijkheden voor toepassingen en technologie zoals IoT, VR/AR en AI). Maar de verwachte hoge kosten van 5G-chips en -smartphones kunnen de doorbraak van 5G- als mobiele technologie vertragen. Dat stelt de Taiwanese tech-website Digitimes op basis van geluiden uit de sector. 

Op het recent gehouden Mobile World Congress was het een komen en gaan van partijen zoals processorfabrikanten die de komende jaren 5G-chips op de markt brengen, of netwerkleveranciers die de laatste hand leggen aan full 5G-systemen. In (veld)proeven van partijen uit de sector worden steeds hogere snelheden behaald. 3GPP komt in juni 2018 met standaarden voor 5G-communicatiesoftware na een release van de eerste standaarden voor 5G-hardware in december 2017.

Hoge kosten 5G-chips

De kosten voor 5G-chips lijken echter veel hoger te zijn dan van de 4G-voorgangers. Zo kost de Quacomm's X50 5G modem chip 70 procent meer dan de 4G-chips van de producent. Kostenverlaging is maar beperkt mogelijk vanwege de dure benodigde productietechnologie (7nm productietechnologie of zelfs de nog geavanceerdere 5nm).

Volgens Digitimes kan een gemiddelde 5G-ready smartphone in 2020 met gemak 1.000 dollar of meer kosten, wat vergelijkbaar is met de duurste highend smartphones van het moment (zoals de iPhone X en de Samsung Galaxy S9). Tegelijkertijd zal deze smartphone vanwege de hogere eisen die 5G-technologie stelt, zwaarder zijn en meer energie vergen. Dat zal consumenten vooralsnog van een flinke drempel voorzien om over te stappen op een 5G-abonnement.

GSMA: LTE lang nog dominant

Ook brancheorganisatie GSMA verwacht dat 4G/LTE nog vele jaren de dominante mobiele technologie blijft. Dat bleek uit de nieuwste vooruitzichten van de GSMA op het Mobile World Congress. Haar ‘Mobile Economy’ rapport voorspelt dat 4G naar 53 procent van de mondiale aansluitingen in 2025 zal groeien, van 29 procent in 2017. Terwijl de eerste 5G-netwerken aan het eind van het jaar het levenslicht zullen zien, zal deze technologie in 2025 slechts door 14 procent van de mobiele aansluitingen gebruikt worden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe