0
Algemeen

Omzet Belgische telecomdiensten in Q1 terug naar groei, breedbandmarkt leidend

donderdag 25 juni 2020 | 08:00 CET | Nieuws
Schrijf je nu alvast in voor het gratis webinar over de Multibandveiling 2020. En hoor snel na de veiling wie hoeveel waarvoor betaalde en wat we nu kunnen verwachten. Meld je hier aan!

De Belgische telecommarkt is in het eerste kwartaal van 2020 teruggekeerd naar een positieve omzetgroei. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Ondanks enige impact van de Covid-19-pandemie op de groei van het aantal abonnees, stegen de inkomsten uit diensten in het eerste kwartaal met 0,4 procent op jaarbasis tot EUR 1,7 miljard, dankzij de aanhoudende groei van multiplay- en postpaid-abonnementen, jaarlijkse prijsverhogingen en afnemende regulerende effecten. 

Uit het driemaandelijkse Belgische Total Communications Market-rapport van Telecompaper blijkt dat de groei voornamelijk afkomstig was van breedband- en tv-diensten, met een omzetstijging van meer dan 4,5 procent op jaarbasis. Dit werd ondersteund door een gestage groei van breedbandabonnees, een toename van 2,8 procent op jaarbasis, en jaarlijkse tariefverhogingen bij de grote operators. De inkomsten uit vaste telefonie daalden met bijna 6 procent door een aanhoudende daling van de aansluitingen. 

Mobiele omzet daalt 1,2% 

Mobiele telecom is goed voor iets meer dan de helft van de Belgische telecommarkt, terwijl de inkomsten uit mobiele diensten op jaarbasis met 1,2 procent daalden tot EUR 722 miljoen. Mobiele prijsdruk, als gevolg van toegenomen bundeling en promoties, compenseerde de groei van abonnees, met meer dan een half miljoen nieuwe mobiele Sims die het afgelopen jaar op de markt kwamen. 

Het rapport kijkt ook naar de vraag naar multiplay-abonnementen in België. Terwijl het quad-play-segment zijn eerste kwartaaldaling in abonnees liet zien, was er een aanhoudende groei in triple-play-abonnementen, met nog eens 40.000 in de drie maanden voor een totaal van bijna 2,28 miljoen. Telenet leidt de 3P-markt met bijna de helft van alle 3P-abonnees, terwijl Proximus de eerste is in quad-plays, goed voor 45 procent van de bijna 1,6 miljoen 4P-klanten in België. 

Orange groeit in triple play-segment 

Orange is nog steeds klein op de quad-play-markt, maar is erin geslaagd zijn marktaandeel te vergroten tot 9,5 procent van de triple-play-klanten en meer dan 13 procent van de 3P-inkomsten. Orange groeit ook in het 2P-segment na de lancering van nieuwe plannen in Q3 vorig jaar. 

“Orange haalt op de vaste markt klanten voornamelijk van Telenet en van Proximus op mobiel, wat leidt tot een gestage groei van zijn marktaandeel”, zegt Marion ter Welle, senior research analist bij Telecompaper en co-auteur van het Belgische rapport. “Desalniettemin blijft Orange klein in vergelijking met zijn twee grote rivalen. Het is niet verwonderlijk dat Orange de verkoop van VOO uitdaagt, omdat het alleen met een overname de schaal zou kunnen bereiken die nodig is om Proximus en Telenet volledig uit te dagen.”


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Orange Belgium / Proximus / Telecompaper / Telenet / Voo
Landen: België
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Proximus komt met gepersonaliseerde 'Flex' bundel

Published 25 jun 2020 08:50 CET | België
Proximus lanceert op 1 juli 'Flex'. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een flexibel aanbod aan 'packs' (een modulair ...

Belgium telecom service revenues return to growth in Q1, led by broadband market

Published 25 jun 2020 08:00 CET | België
Telecompaper's quarterly Belgian Total Communications Market report shows growth came mainly from broadband and TV services, ...

Belgian Total Communications market 2020 Q1

Published 22 jun 2020 10:07 CET | België
This report analyses developments in the Belgian market for telecommunications in the first quarter of 2020, and compares the ...