0
Algemeen

Telenet kondigt afschakeling analoog radio- en tv-signaal aan

woensdag 9 oktober 2019 | 15:08 CET | Nieuws

Telenet gaat vanaf medio 2020 starten met het afschakelen van het analoge radio- en televisiesignaal.  Hiermee wordt er ruimte vrijgemaakt op de kabel voor het steeds toenemende digitale verkeer. Voor de betrokken klanten biedt het bedrijf een technische oplossing: een groot deel van de analoge televisiekijkers kan zijn vertrouwde zenders blijven bekijken door de instellingen van hun tv eenmalig aan te passen. 

Telenet begint nu al met communicatie om er zeker van te zijn dat iedereen ervan op de hoogte is. Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ bundelt Telenet alle informatie voor klanten via brieven, mails en een website. De stopzetting van analoge televisie start in het najaar 2020 en zal gefaseerd gebeuren, tot eind 2021. Het signaal voor analoge radio via de kabel wordt, eveneens in fases, stopgezet vanaf 10 februari 2020. 

Streaming, gamen, videobellen, bestanden doormailen: consumenten en bedrijven verslinden vandaag gigantische hoeveelheden data. Telecomproviders investeren elk jaar in hun netwerk om dit stijgende dataverkeer zo efficiënt en zo snel mogelijk over hun netwerken te laten lopen. 

Op dit moment biedt Telenet naar eigen zeggen als één van de weinige aanbieders in Europa nog het analoge kabeltelevisie en radiosignaal aan. Dit analoge signaal is echter een inefficiënte technologie die erg veel bandbreedte inneemt. 15 jaar na de lancering van digitale televisie neemt Telenet daarom de beslissing om de capaciteit die het analoge signaal verbruikt op zijn kabel efficiënter te benutten. Het bedrijf zal tussen najaar 2020 en eind 2021 het analoge televisiesignaal stopzetten.

Zelfde zenders via compacter signaal

Meer dan 90 procent van de klanten is de afgelopen 15 jaar overgeschakeld naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Analoge televisie werd al vijf jaar niet meer actief verkocht. Zo’n 9 procent van de televisieklanten kijkt nog enkel via het analoge signaal. Zij hebben hun televisie rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur en ontvangen zo een twintigtal zenders. Naar schatting evenveel mensen kijken televisie op deze manier op een tweede of derde toestel in hun huis.

Telenet biedt voor hen een technische oplossing in de plaats van het oude analoge signaal. De grote meerderheid van de klanten zal al zijn vertrouwde zenders kunnen blijven bekijken door eenmalig de instellingen van zijn televisietoestel aan te passen. Het toestel zal dan een nieuw 'compact' signaal vinden, met dezelfde zenders als voorheen. De meeste televisietoestellen van de afgelopen 9 jaar zijn in staat dit nieuwe signaal te lezen. Telenet werkte een gedetailleerd stappenplan uit om zijn klanten te helpen bij het invoeren van de nieuwe instellingen op het televisietoestel.  2000 verschillende tv-modellen werden in kaart gebracht zodat de klant zijn tv kan terugvinden en de instellingen kan aanpassen.

Klanten die een ouder tv-toestel hebben dat het nieuwe signaal niet kan lezen, kunnen gebruik maken van een digicorder of digibox. Voor wie enkel analoge televisie heeft, biedt Telenet na de start van De Signaal Switch, een jaar gratis huur van de decoder. Daarna stapt de klant over op de op dat moment geldende huurtarieven. Klanten die al internet en digitale televisie van Telenet hebben, kunnen ook steeds gebruik maken van Yelo Play om via app of website te kijken. De prijs van het kabelabonnement wijzigt niet.

Ook stopzetting van analoog radiosignaal

Tussen 10 februari en april 2020 zal ook het analoge radiosignaal via de kabel in fases worden afgeschakeld. Ook hier gaat het om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos zijn verbonden.  Klanten kunnen verder naar de radio luisteren via de decoder van Telenet, via internetradio, of gebruik maken van DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een FM-antenne. Telenet zal alle televisieklanten die dat vragen een gratis FM-antenne bezorgen.

De Signaal Switch klanteninformatie

Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ lanceert Telenet vanaf midden december 2019 een uitgebreid informatieprogramma. Het bedrijf zal al zijn televisieklanten minstens vier weken voor het analoge signaal bij hen wordt afgeschakeld informeren via mail, brief, een sms en boodschappen op de betreffende zenders zodat zij op de hoogte zijn van de aanpassing.

Op de website www.telenet.be/signaalswitch vinden klanten filmpjes en informatie om na te gaan of ze nog analoog kijken of luisteren en kunnen ze het stappenplan raadplegen om hen te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel. Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht in het contactcenter voor meer duiding en hulp.

Tests in regio Beringen en Lochristi

Telenet zal het afschakelen van het analoge radio- en tv-signaal zorgvuldig testen. Daarvoor werden twee netwerkregio’s gekozen rond Beringen en Lochristi. Deze klanten ontvangen vanaf morgen communicatie over het stopzetten van analoge radio via de kabel. Vanaf midden november wordt dat signaal voor die regio stopgezet. 

Dezelfde klanten zullen ook al alle communicatie over het stopzetten van het analoge televisiesignaal ontvangen vanaf midden december. Na begin maart 2020 wordt het analoge televisiesignaal daar stopgezet. Uit de tests wil Telenet leren of en hoe het zijn proces kan optimaliseren en of de communicatie en oplossingen voor klanten moeten aangepast worden. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Telenet
Landen: België
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Telenet will start switching off analogue signal next year

Published 09 okt 2019 17:36 CET | België
Belgian cable operator Telenet said it will start switching off the analogue radio and television signal from mid-2020. The move ...

Telenet lost deel schuldenlast vervroegd af met nieuwe termijnleningen

Published 03 okt 2019 08:03 CET | België
Telenet heeft de succesvolle uitgifte en prijszetting aangekondigd van twee zogeheten bijkomende termijnleningen ter waarde van ...

Test-Aankoop: invoering DAB+ is commerciele keuze

Published 21 mrt 2019 09:52 CET | België
De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop is van mening dat de invoering van DAB+ in België niet gestoeld is op de ambitie ...

Belgische kabelaars nog geen plannen voor afschakeling analoog signaal

Published 31 okt 2018 09:07 CET | België
Terwijl in Nederland, Duitsland en Zwitserland al op grote schaal gewerkt wordt aan het afschakelen van het analoge radio- en ...

Hof van Beroep vernietigt deel van kabelregulering BIPT

Published 30 okt 2017 08:26 CET | België
Het Hof van Beroep in Brussel heeft de regulering voor het openen van de kabel vernietigd, meldt het BIPT. De zaak heeft ...

Telenet wil de markt leiden maar heeft nog een lange weg te gaan

Published 22 feb 2017 13:00 CET | België
Telenet heeft over het vierde kwartaal een omzet gedraaid van 629 miljoen euro. Pro forma voor de overname van Base was de groei ...

Kalender   /   Evenementen

22 okt DNA Q3 2019
22 okt Grameenphone Q3 2019
22 okt Calix Q3 2019
22 okt Snap Q3 2019
22 okt MWC Los Angeles 2019
23 okt Telenor Q3 2019
23 okt Orange Belgium Q3 2019
23 okt Rogers Communications Q3 2019
23 okt Millicom Q3 2019
23 okt Microsoft fiscal Q1
23 okt Netgear Q3 2019
23 okt Annual Customer Service Summit
24 okt Comcast Q3 2019
24 okt Juniper Networks Q3 2019
24 okt Netia Q3 2019
24 okt Nokia Q3 2019
24 okt Norwegian telecoms market H1 report
24 okt Smith Micro Q3 2019
24 okt Verisign Q3 2019
24 okt STMicroelectronics Q3 2019
24 okt Nordic Entertainment Q3 2019
24 okt Amazon Q3 2019
24 okt HKBN fiscal FY
24 okt Maxlinear Q3 2019
24 okt Televisa Q3 2019
25 okt Doro Q3 2019
25 okt Megacable Q3 2019
25 okt KPN Q3 2019
25 okt Proximus Q3 2019
25 okt Shaw Communications fiscal Q4
::: Meer Kalender Items