0
Algemeen

Als er te weinig cash is voor investeringen dan is deregulering van breedband geen oplossing, structurele scheiding wel

vrijdag 19 juni 2015 | 11:33 CET | Marktcommentaren
Vrijwel de voltallige Europese incumbents doen een beroep op 'Brussel' om de regulering te versoepelen. "We need a level playing field. (...) WhatsApp is doing communications, Facebook is doing communications. I don't see why they should be treated differently", aldus een reactie in de Financial Times. Alleen eircom (Ierland) en TDC (Denemarken) ontbreken als ondertekenaars.

Dezelfde roep is al langer te horen, maar blijft discutabel. Zoals een paar jaar geleden de uitspraak 'they are using my pipes for free' niet kon verhinderen dat netneutraliteit in de wet werd verankerd, zo kan de roep om een 'level playing field' ervoor zorgen dat structurele scheiding op de agenda komt. Immers, deregulering van de breedbandmarkt is niet haalbaar, terwijl de marges in de sector duurzaam naar een lager niveau gaan. Er is dus minder overtollige cash voor investeringen. Scheiding van netwerk en diensten zorgt ervoor dat maar één partij in (passieve) infrastructuur hoeft te investeren.

Level playing field

De operators wensen een 'level playing field' met de OTT-sector. Op het eerste gezicht is daar weinig tegen in te brengen, maar bij nader inzien is het een kansloze oproep. De operators klagen over hun verzwakte positie op de communicatiemarkten en willen nu compensatie via soepeler regulering op de breedbandmarkt. Het feit alleen al dat het hier over twee volstrekt verschillende markten gaat, geeft aan dat de missie van de operators gedoemd te mislukken is.

In een eerder commentaar stonden wij hier reeds bij stil. Men zou de roep om een 'level playing field' kunnen betrekken op uitsluitend de communicatiemarkt. Maar bijvoorbeeld 112-verplichting opleggen aan Skype en Viber is waarschijnlijk niet waar de incumbents op uit zijn. Overigens voegen we hieraan toe dat de operators niets in de weg staat om zelf ook OTT-diensten aan te bieden. Dat hun gezamenlijke initiatief joyn niet van de grond komt, doet niet ter zake. Op de entertainmentmarkt hebben zij meer succes met eigen OTT-diensten die het opnemen tegen Netflix, zoals Horizon Go (Ziggo), KPN iTV Online en KPN Play.

Hoe dan ook, versoepeling van de regulering van de breedbandmarkt heeft hier niets mee te maken. Niet de OTT-sector zou erdoor getroffen worden, maar de challengers, zoals Vodafone en Tele2.

Marges duurzaam lager

Duidelijk is dat de telecomsector het moeilijk heeft. Breedband zorgt weliswaar voor groei maar kan het verval van de traditionele markten (telefonie, SMS, TV, VOD) niet volledig compenseren. De traditionele diensten zijn commodities, geleverd door nutsbedrijven. De operators hebben deze diensten traditioneel gebundeld met toegang (connectivity) en leggen de afgelopen jaren veel nadruk op de triple play en de quad play. Maar dat mag niet baten. WhatsApp, Viber, Netflix en andere apps vervangen de traditionele diensten en brengen de operators in problemen. Nogmaals, deregulering van de breedbandmarkt is hier niet op z'n plaats, maar wat dan wel?

In grote lijnen moeten de operators uit een aantal vaatjes tappen:

  • Snijden in de kosten, waarbij fusies een rol kunnen spelen. Ook zaken als NFV (ontkoppelen van hardware en software) en SDN (ontkoppelen van beheer en apparatuur) zijn de komende jaren van belang.
  • Aanboren van nieuwe inkomstenbronnen door nieuwe diensten te ontwikkelen.
  • Nieuwe platforms ontwikkelen, in aanvulling op (zo niet vervanging van) de bestaande platforms voor telefonie, SMS, TV en VOD. Denk aan uiteenlopende zaken zoals mobiel betalen, het Internet of Things (IoT), 'connected car', domotica en de 'smart city'.
  • Als de operators de concurrentie willen aangaan met de OTT-sector, dan kunnen zij clouddiensten aanbieden (zie DT), zelf met OTT-diensten komen of de advertentiemarkt betreden.
  • Samenwerken met partijen die content of diensten leveren en de inkomsten delen (revenue sharing).

Het is onduidelijk in welke mate deze zaken gaan bijdragen aan de resultaten, maar waarschijnlijk zal de sector rekening moeten houden met permanent lagere marges. Daar zal Brussel weinig aan kunnen en willen veranderen. Het is een realiteit waar de sector en zijn investeerders zich bij neer zullen moeten leggen, hoe pijnlijk het ook is.

Structurele scheiding

De fundamentele vraag achter deze zaken is: wat is een operator vandaag de dag, een dienstverlener of een netwerkbedrijf? Op het gebied van diensten wordt de sector links en rechts ingehaald door de OTT-sector, die veel beter is in innovatie. En de echte netwerkkennis zit vooral bij de toeleveranciers (Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia, Huawei, ZTE) en gaat door outsourcing steeds meer naar die partijen toe. Ten aanzien van de genoemde platforms valt het nog te bezien of de telecomsector hier een leidende rol gaat spelen. Kortom, de natuurlijke rol van de operator is aan verandering onderhevig.

De incumbents doen in hun brief een oproep aan Europa om een gunstig investeringsklimaat te scheppen. Waarschijnlijk waarschuwen zij ook tegen net neutraliteit ("To ensure that the final rules enshrined in the Telecom Single Market regulation do not harm innovation and investment, e.g. by limiting innovation in networks and new business models"). Deregulering van de breedbandmarkt lijkt volstrekt kansloos. Er is Europa te veel gelegen aan concurrentie.

Maar als er dan te weinig overtollige cashflow uit de sector komt om de investeringen de komende jaren te kunnen dragen, dan is er nog een alternatief: structural separation. Afgezien van de kabel ontstaat hierdoor een nationale infrastructuur, wat de investeringen minimaliseert. De IPO van Inwit (Telecom Italia) wijst in deze richting. En in de VS is er een vergelijkbare trend gaande, waarbij AT&T en Verizon onderdelen van hun vaste netwerk verkopen (om zich te concentreren op mobiel), met name aan Frontier Communications, dat vervolgens met subsidies de aanleg van glasvezel financiert.

Structurele scheiding zorgt voor voldoende concurrentie op de retailmarkten, waarbij er niet langer een partij is met een dubbele pet op (de incumbent die zowel retaildiensten levert als wholesalediensten aan zijn concurrenten). Het netwerkbedrijf kan zich toeleggen op infrastructuur en mogelijk nieuw kapitaal aantrekken van pensioenfondsen, die grote interesse hebben in dit soort laag-risico assets. De incumbents kunnen zich toeleggen op dienstverlening en met de bovengenoemde initiatieven hebben zij de handen vrij om de concurrentie aan te gaan met de OTT-sector.

 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe