0
Breedband

Operators kunnen IIoT winnen met turn-key oplossing

woensdag 11 oktober 2017 | 12:49 CET | Marktcommentaren
Het Industriële Internet, kort IIoT, omvat een groot netwerk van sensoren en slimme apparaten, gecombineerd met advanced analytics en clouddiensten, heeft de potentie om bedrijven en organisaties digitaal te transformeren. Echter, het vertrekpunt is voor veel bedrijven en organisaties die met IIoT aan de slag willen nog onduidelijk en de uitkomsten zijn niet altijd te voorspellen. Mobiele providers kunnen hierin een belangrijke rol vervullen. 

Een IIoT-platform combineert verschillende softwarefuncties in één oplossing om bedrijven in staat te stellen sneller, beter en goedkoper IoT-oplossingen uit te rollen. Hoewel veel bestaande platformen dezezelfde features herbergen, lopen ze vaak ook uiteeen als gevolg van het toepassingsveld. Bekende IIoT-platforms zijn AWS IoT (Amazon), Application Platform for IoT (Ericsson), SensorLogic (Gemalto), Watson IoT Platform (IBM) en Azure: Stream Analytics, IoT Hub, IoT Suite (Microsoft). 

Een IIoT-platform kan drempelverlagend werken voor organisaties die wel brood zien in IIoT, maar struikelen over een gebrek aan kennis en expertise, en hebben te maken met in-house systemen die moeten worden gekoppeld aan nieuwe technologieën om het volledige potentieel van IIoT  te kunnen ontsluiten. In sommige gevallen is besloten in-house en IIoT-platform te ontwikkelen of wordt gekeken naar losse elementen die samen de totaaloplossing moeten gaan vormen.  

De meest eenvoudige IIoT-platforms bieden connectiviteit, maar steeds vaker worden oplossingen gebouwd met capabilities waaronder M2M, device management, data modelling, anallytics, visualisation, mobile en security. Daarnaast spelen AI en machine learning een steeds grotere rol. Een ander voorbeeld van zo’n platform is het onlangs geïntroduceerde KPN Things, een geïntegreerd aanbod van hardware, connectiviteit, data services en professional services. KPN Things biedt modules en organiseert de volledige integratie van deze modules voor de meest voorkomende gebruikersscenario’s.

KPN meldde onlangs aan Telecompaper ‘significante’ omzet uit IoT te halen, zonder daarbij in detail te treden. Wel wordt daarmee duidelijk dat IoT inmiddels oor heeft gevonden in de bestuurskamers van waaruit commerciële, industriële IoT-proposities worden ontwikkeld. Dat is ook het geval bij T-Mobile en Vodafone, die zich, gesteund vanuit hun moederbedrijven, ook in Nederland steeds nadrukkelijker manifesteren als IoT solutions provider waarbij connectiviteit vanzelfsprekend als belangrijkste asset wordt gezien, maar aanvullende diensten worden geboden, doorgaans vanuit de IT-divisies. 

Naast KPN, Vodafone en T-Mobile positioneert Tele2 zich nadrukkelijk als connectivity provider voor IoT, al zal de uitbreiding van de connectiviteit via IoT-diensten geen substantiële bijdrage leveren aan de totaalomzet van de provider

One size does not fit all en mobiele operators bieden zoveel mogelijk schaalbare oplossingen die naadloos moeten aansluiten op bestaande processen en ICT-systemen in diverse enterprise-omgevingen. De meest voorkomende gebruikersscenario’s vinden plaats in sectoren als productie, logistiek en transport, utility en automotive, smart buildings, maar ook healthcare biedt volop mogelijkheden voor de implementatie van IIoT-oplossingen. Hoewel sectoren qua requirements verschillen, gelden zaken als betrouwbaarheid, security en privacy als essentiële voorwaarden waarmee operators affiniteit hebben.

Vanzelfsprekend is de ene sector verder met IIoT dan de andere. Nog altijd blijven veel projecten steken in de pilot-fase of mislukken omdat onduidelijk is wat de return precies zal worden, verwachtingen zijn onduidelijk of vanwege een verkeerde benadering van IIoT. Dat is een vraagstuk waarop operators in co-creatie met klanten antwoord op proberen te krijgen en daar ook steeds vaker in lijken te slagen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe