0
Mobiel

Snap Q4: beloftes nagekomen maar schaalgrootte blijft een probleem

woensdag 7 februari 2018 | 12:57 CET | Marktcommentaren
Snap Inc. maakte ruim beter dan verwachte resultaten bekend over Q4 2017, zowel op het gebied van gebruikers als omzet. Zijn de kansen verbeterd van de onderneming achter Snapchat? Vast staat dat Snap vooruitgang boekte en de beloftes van het vorige kwartaal nakwam.

De vraag blijft of Snap voldoende schaal kan bereiken om de ontwikkeling te financieren alvorens het geld op is. Op de achtergrond blijft het een overnamekandidaat voor enerzijds Facebook (dat Snap eigenlijk niet meer nodig heeft vanwege de eigen diensten) en anderzijds de andere internet majors (om groter te worden in het communicatiesegment).

Groei neemt toe

Het aantal dagelijks actieve gebruikers (DAU) groeide in het kwartaal met 9 miljoen tot 187 miljoen, de grootste toename in vijf kwartalen. Deze was gelijk verdeeld over de drie regio's (N-Amerika, Europe, Rest van de wereld). De ARPU steeg naar 1,53 dollar (vorig jaar 1,05 dollar).

De omzet bedroeg 286 miljoen dollar (+72%), met toenemende groei buiten Noord-Amerika (+51%); niet alleen in Europa (+173%) maar ook elders (+359%). De negatieve EBITDA-marge bereikte het best niveau ooit van 'slechts' -56 procent. Onderliggend verbeterden de beide grove kostenposten. De kosten van de omzet (vooral hosting) bedroegen nog 'slechts' 67 procent van de omzet. Vorig jaar was dat nog 93 procent. De verkoopkosten (vooral personeel) zijn nog steeds enorm (159% van de omzet), wat een verzwakking is ten opzichte van vorig jaar (110%) maar wel een verbetering op kwartaalbasis (Q3 2017: 221%).

Het nettoverlies verslechterde (van 103 naar 123% van de omzet). Als we naar het geschoonde nettoverlies (excl. amortisatie en optiekosten) kijken, is er wel sprake van verbetering (van 96 naar 55% van de omzet). Het zal niet verbazen dat de kaspositie slinkt; op kwartaalbasis met 255 miljoen dollar tot 2,04 miljard. Verder schatten we de omzet per werknemer op zo'n 92.000 dollar (vorig jaar 89.000).

Beloftes nagekomen, focus op adverteerders

Bij de vorige kwartaalcijfers maakte de onderneming een nieuwe strategie bekend. Kernpunten werden de groei van het aantal gebruikers (met name op Android), content (nieuwe formats) en AR (Lenses). Op alle drie de fronten boekte Snap vooruitgang. Ook op andere fronten kwam Snap zijn beloftes na: de nieuwe versie van de app slaat aan (de Publisher Stories hebben 40% meer gebruikers), er is samenwerking met mobiele operators om het datagebruik te beteugelen ("in over a dozen markets") en men is over naar programmatic advertising met een geautomatiseerde veiling (inmiddels 90% van de advertenties). Snap wil adverteerders bedienen, met zowel meer advertentieformats als tools voor het meten van de effectiviteit.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe