0
Breedband

Spotify heeft meer schaal en betere contractvoorwaarden nodig

vrijdag 23 juni 2017 | 15:52 CET | Marktcommentaren

Spotify leidt de streaming muziekmarkt. Aanhoudende innovatie op diverse vlakken houdt de concurrentie op een afstand. Financieel gaat het echter niet goed. De verliezen nemen toe, de brutomarge is zeer laag en de opbrengst per abonnee daalt. Verdere schaalvergrootting en betere contracten met de labels zijn noodzakelijk om hier verbetering in te brengen.

We concludeerden onlangs dat Spotify zijn marktleiderschap dankt aan innovatie op vele fronten. Dat moet zorgen voor groei om steeds meer mensen te laten betalen voor muziek, hetzij direct (abonnement), hetzij indirect (reclame). Eind 2016 was het aantal betalende abonnees 48 miljoen (+85%) en onlangs ging het door de 50 miljoen. De maandelijks actieve gebruikers staan op 140 miljoen. Desalniettemin is Spotify verlieslatend en nemen de verliezen alleen maar toe. Over 2016 ging het om 539 miljoen euro (+133%), op een omzet van 2,93 miljard (+52%).

Apple Music is de nummer twee en maakt handig gebruik van het zorgvuldig opgebouwde imago en de installed base van Apple-gebruikers. Napster en Deezer volgen op ruime afstand, om nog te zwijgen van Tidal (Hifi-kwaliteit, exclusieve content). Amazon zou zich met Prime Music marktleider kunnen noemen, vanwege het grote aantal Prime-abonnnees (misschien wel 100 mln wereldwijd). Het is echter een zeer beperkte dienst en onduidelijk is hoeveel actieve gebruikers er zijn. Dat laatste geldt ook voor de betaalde dienste Amazon Music Unlimited. En dan is er nog Tesla, dat volgens geruchten deze markt zou willen betreden.

Wil Spotify zelffinancierend, cash flow positief en winstgevend worden, dan zal het verder moeten werken aan zowel de omzet als de kosten:

  • De groei is de belangrijkste motor van de omzet, maar promoties doen deze ten dele teniet. Daarnaast is de opbrengst per klant van belang.
  • Wat de kosten betreft, gaat het primair om de afdracht aan de rechtenhouders (labels). Bij iedere contractvernieuwing zal gestreefd worden naar een gunstiger revenue sharing. Ook de personeelskosten zijn van belang.
Het gaat dus om een aantal grootheden en dankzij het recente jaarverslag, in combinatie met schattingen van de aantallen gebruikers, kunnen we daar iets over zeggen:
  • De omzetgroei blijft met 52% achter bij de groei van het aantal betalende abonnees (+85%). Dat wijst op een dalende opbrengst per abonnee. We komen uit op 71 euro in 2016, tegenover 86 euro in 2015.
  • Van de advertentie-opbrengsten (+50%) kunnen we ook een schatting maken per gebruiker en komen uit op 2,73 euro in 2016, fractioneel meer dan de 2,71 euro in 2015.
  • De brutomarge is met 1,7 punt toegenomen tot 15,4%. De groei van het brutoresultaat (+70%) bleef iets achter bij de omzetgroei en dat is teleurstellend. Bovendien is de marge in absolute zin nog altijd zeer laag.
  • De groei van de personeelskosten (+44%) was lager dan de omzetgroei, een positief signaal, maar de kosten per FTE stegen licht naar 172.000 euro in 2016. De omzet per werknemer (FTE) steeg naar 1,36 miljoen euro.

Het is vooral de vraag of Spotify met een dergelijk lage brutomarge ooit rendabel kan worden. Daarnaast heeft de onderneming  blijkbaar nog altijd onvoldoende schaalgrootte.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe