0
Breedband

Waarom verkoop van passieve infrastructuur waardecreatie oplevert

vrijdag 17 juli 2020 | 12:01 CET | Auteur: Tim Poulus | Marktcommentaren

De verkoop van infrastructuur is een duidelijke trend in de hedendaagse telecom. Meer bepaald: de verkoop van passieve infrastructuur. Waarschijnlijk kan hierdoor waarde gecreëerd worden: het infrastructuurbedrijf kan nieuwe klanten aantrekken maar het retailbedrijf krijgt er concurrentie bij. Echter, met de juiste assets zou het een gooi kunnen doen naar geografische expansie. We geven een aantal voorbeelden uit Spanje, Italië, Nederland en de VS.

Verticale integratie is een concept met voor- en tegenstanders. De voorstanders zijn de traditionele partijen met een verticaal geïntegreerd verleden. Zij geloven niet (VodafoneZiggo) of beperkt (KPN) in open netwerken. De eerste wenst het concurrentieniveau laag te houden, de tweede gebruikt wholesale om overtollige capaciteit te verkopen en de slagkracht ten opzichte van de eerste te vergroten.

Tegenstanders van verticale integratie zijn te vinden onder de 'cowboys' van de telecom (Xavier Niel, Petr Kellner) en onder financiële partijen (zoals Primevest en de eigenaren van wholesale-only operators in Zwitserland en Italië).

Scheidslijn tussen passief en actief

De laatste jaren zien we een middenweg ontstaan tussen beide opties: de verkoop van passieve infrastructuur (glasvezelnetwerken, mobiele masten, data centres), dat bij financiële partijen in goede handen is. De operator behoudt de actieve laag (apparatuur) en zijn rol als dienstenaanbieder. Tevens geeft deze splitsing partijen de kans om als nieuwkomer de markt te betreden. We noemen een aantal voorbeelden.

  • Macquarie kocht FTTH-lijnen van MasMovil maar niet in een 'simpele' sale and lease-back constructie. Macquarie heeft met de assets een nieuwe onderneming opgericht, Onivia. Deze wholesale-only operator heeft MasMovil als 'anchor tenant' en zal proberen aan meer partijen toegang te verhuren.
  • T-Mobile Nederland is eveneens 'anchor tenant', zowel op FTTP-netwerken van Primevest (en KPN) als op de masteninfrastructuur van T Infra (Deutsche Telekom).
  • Hetzelfde geldt voor KPN op een klein aantal locaties in Nederland. Het levert diensten op basis van eigen apparatuur op bijvoorbeeld de netwerken van CAI Harderwijk en KT Waalre.
  • Google Fiber zoekt, na een onderbreking van viereneenhalf jaar, weer de expansie. In West Des Moines gebruikt het de aanwezige passieve infrastructuur van het gemeentelijke energiebedrijf.

Retailbedrijf krijgt meer concurrentie maar kan expanderen

Waarom doen partijen dit? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat kan er verder nog gebeuren en wat zijn op langere termijn de gevolgen?

Ten eerste, het waarom. De redenen zijn divers. Het kan zijn dat de partijen niet geloven in verticale integratie c.q. waarde denken te creëren door passieve elementen te verkopen. Het beheren van passieve infrastructuur heeft niet zoveel te maken met telecom en is meer een vorm van vastgoedbeheer. Daarnaast kan de operator flink 'cashen' want de waarderingen van passieve infrastructuur zijn de afgelopen jaren hard opgelopen, zie de koersperformance van bijv. Cellnex, Inwit, Intred, Retelit, Equinix en Digital Realty. De beurskoers van Cellnex is sinds eind 2019, crisis of niet, alweer met bijna 50 procent opgelopen.

Ten tweede de voor- en nadelen. Doorgaand op het bovenstaande is focus het grote voordeel. Ieder doet waar hij goed in is. Daarnaast kan de operator (bijv. Telefonica, Altice) zijn schuldenlast reduceren. Door de actieve laag niet mee te verkopen, blijft de dienstverlening volledig onder controle van de operator. Een nadeel is dat de gevolgen voor de lange termijn onduidelijk zijn. De operator (nu: retailprovider) krijgt er concurrentie bij (zie het voorbeeld van Macquarie) en wat gebeurt er met de huurtarieven als het leasecontract (vaak na 15 jaar) afloopt?

Op de derde plaats de implicaties. Het 'asset-light' model (zie Google Fiber, T-Mobile) is interessant, vooral voor 'brands' die op basis hiervan zouden kunnen expanderen. Neem nu het wholesale-only glasvezelbedrijf Open Fiber in Italië. Het heeft al een respectabele lijst van dienstverleners weten te strikken: Tiscali, Go Internet, Vodafone Italia, Wind Tre, Sky Italia, Noitel, Melita, Fastweb, Irideos, Optima Italia en Iliad Italia. Bijvoorbeeld Google en Deutsche Telekom (Telekom, Magenta) zouden hun merken daarop kunnen laten aansluiten, zeker als ze hun eigen onderscheidende diensten zouden meebrengen (TV-platform, content, smart home diensten, zelf-ontwikkelde hardware, cloud storage).

We concluderen dat er waarschijnlijk waarde gecreëerd wordt door passieve infrastructuur te verkopen. Anders gezegd, een verticaal geïntegreerde telco heeft waarschijnlijk een beurskoers met een conglomeraatsdiscount. De nieuwe eigenaar van de infrastructuur kan een nieuwe inkomstenstroom aanboren door tal van dienstverleners toe te laten (zie Open Fiber). Het retailbedrijf krijgt er concurrentie bij maar kan met zijn 'asset-light' model geografisch expanderen, mits het daarvoor de juiste assets heeft (merknaam, onderscheidende diensten). Een voorbeeld is het genoemde Melita: kabelbedrijf op Malta en nu ook actief op het Open Fiber netwerk in Italië.


Dit artikel is een opinie van Telecompaper.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Vast
Bedrijven: CAI Harderwijk / Cellnex / Deutsche Telekom / Digital Realty / Equinix / Fastweb / Iliad / Intred / KPN / Masmovil / Melita / Open Fiber / Retelit / Sky Italia / Telefonica / Tiscali / T-Mobile Nederland / Vodafone Italia / VodafoneZiggo / Wind Tre
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

FTTH

,

SmartHome


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.