0
Breedband

Europese Commissie: in maart voorstellen voor 'Google taks'

maandag 5 februari 2018 | 09:10 CET | Nieuws
De Europese Commissie wil techbedrijven gaan belasten en presenteert daarvoor eind maart de eerste plannen. Dat vertelt Europees commissaris Pierre Moscovici, verantwoordelijk voor economische en financiële zaken, belastingen en douaneunie aan de Franse krant Ouest-France. De Europese Commissie wil daarbij het principe vastleggen dat een internetbedrijf belasting betaalt in elk land, gebaseerd op de omzet en winst op dat land. Moscovici stelt dat internetbedrijven gemiddeld 9 procent belasting betalen in Europa, terwijl andere bedrijven in andere sectoren gemiddeld 23 procent belastingdruk hebben. 

Dat verstoort volgens hem de concurrentieverhoudingen en zorgt ook voor dalende belastinginkomsten voor de EU-lidstaten. De bedrijven profiteren van oude belastingwetten, die zijn geschreven voor fysieke bedrijven, gevestigd binnen één land. De technologiebedrijven hebben andere kenmerken en daarom moet ook de belastingwetgeving worden gemoderniseerd, aldus Moscovici. 

EU wil Europese definities voor de fiscus

De Commissie gaat daarvoor voorstellen doen, te beginnen met de definities en grondslagen voor belastingheffing. Daarbij zou kunnen worden gekeken naar aantallen gebruikers, clicks, hoeveelheden data. Die gemeenschappelijke definities moeten nog worden ontwikkeld. 

Daarbij is overigens al meteen duidelijk dat grote fiscale hervormingen lastig zijn. Alle landen moeten met unanimiteit stemmen over Europese verdragen. Dit raakt ook de belangen van landen die profiteren van gunstige fiscale routes – sommige landen worden vergeleken met een belastingparadijs. Moscovici wil daarom druk op de ketel houden. 

Techbedrijven wijzen toezichthouders de deur

De grote techbedrijven hebben een moeizame relatie met Europese regeringen. Een van de belangrijke issues is de vestigingsplaats. Facebook stelt dat het gevestigd is in Ierland en daarom alleen te maken heeft met Ierse toezichthouders op bijvoorbeeld privacy. In een aantal landen, onder meer Duitsland, België en Nederland, zijn toezichthouders naar de rechter gestapt over de principiële vraag of Facebook valt onder nationale wetgeving.

Duitse rechters hebben al een aantal keer gevonnist dat techbedrijven zich aan de Duitse wet moeten houden. Het Europees Hof heeft onlangs beslist dat de jurist Max Schrems in Oostenrijk mag procederen tegen Facebook

EC Mededinging legt miljardenboetes op

De Europese Commissie heeft de techbedrijven al langer in het vizier, ook vanuit mededinging. Eurocommissaris Margarethe Vestager heeft Ierland opgedragen om 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple. Deze boete is al in 2016 uitgedeeld, maar is nog onder de rechter. Apple, maar ook de regering van Ierland zijn in beroep gegaan. 

Tegen Google lopen meerdere zaken, onder meer over de dominante positie van Google Shopping, met een boete van 2,42 miljard euro. Brussel kijkt ook kritisch naar Android en de eis die Google stelt om een aantal apps standaard mee te leveren, zoals Google Play en YouTube. Het is bekend dat deze onderzoeken lopen, maar de afronding is een taaie en tijdrovende klus. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe