0
Mobiel

Gemeenten hebben en krijgen vragen over 5G

maandag 2 december 2019 | 13:05 CET | Nieuws

De uitrol van 5G is voor gemeenten een groot thema. Dat vertelden Rudolf Roeleveen en Anneleen van Beek, beiden werkzaam bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op het Telecompaper-congres Telecom Insights. Tijdens dit congres vorige week over de impact van 5G was er een sessie gewijd aan de uitdagingen waar gemeente de komende jaren voor staan in hun lokaal beleid. 

VNG heeft de impact van 5G onderzocht en organiseert kennissessies met gemeenten. Zeker bij kleinere gemeenten leven er volop vragen. VNG stelt dat het niet fout is als een gemeente niet actief werkt aan 5G en smart city. Zij kan ook aansluiten bij de ontwikkelingen in de regio. 

Grote en kleine gemeenten krijgen vragen over 5G en straling. In kleine gemeenten komt het voor dat een ambtenaar, wethouder of raadslid er persoonlijk op wordt aangesproken, bij de vereniging of in een winkel. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid heeft alle kennis verzameld en geordend in rubrieken met Vraag & antwoord, ook voor consumenten. 

Actieve steden zoals Rotterdam en Eindhoven, kiezen voor een multidisciplinaire aanpak. 5G is namelijk geen doel op zich, maar moet een antwoord zijn op vragen vanuit gemeente, bedrijven en burgers. De gemeente moet de regierol nemen, een visie vormen en actief overleggen met bewoners en bedrijven, vertelde Frank Vieveen, werkzaam bij de gemeente Rotterdam. 

Rotterdamse regenradar

Rotterdam zet allerlei meetsystemen in voor publieke taken. Op het dak van de toren van Nationale Nederlanden staat een regenradar, die lokaal een veel gedetailleerder beeld geeft dan het KNMI. Als het regent, krijgen fietsers langer groen op de verkeerslichten. 

De stad heeft de CENT-R ontwikkeld (City Energy Network Tool Rotterdam). Dit is een grote modulaire straatkast die voor allerlei doelen geschikt is. Er kan bijvoorbeeld een AED in worden gezet, of een centrale parkeermeter, of een laadpaal voor elektrische auto’s. De gemeente heeft echter meer dan 200 smart city projecten, op allerlei gebieden. De ontwikkelingen in Rotterdam worden overgenomen door de 23 gemeenten in de gehele metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Beperkte groei van aantallen antennes

Bij alle vragen van gemeenten is er één die vaak terugkeert, blijkt uit rondvragen van stakeholders zoals Agentschap Telecom, VNG en Monet, het juridisch-bestuurlijke samenwerkingsverband van de mobiele operators. Wat gebeurt er op het gebied van antennes? Sander van der Zande van VodafoneZiggo vertelde de deelnemers aan de City-sessie dat het aantal mobiele antennes beperkt groeit. 

De mobiele operators maken onderscheid in drie soorten antennes. Hun vergunningen voor 700/800/900 MHz hebben een bereik van wel 20 kilometer. Daarom zijn er niet zo veel van nodig: in een kern vaak maar eentje. De vergunningen tussen 1800 MHz en 3,5 GHz reiken korter, een kilometer of 2 en hebben een dichter netwerk nodig voor volledige dekking. De toekomstige 26 GHz-vergunningen reiken kort, maximaal 200 meter. 

Elke mobiele operator heeft tussen de 4.000 en 5.000 mobiele sites. De nieuwe vergunningen uit de Multibandveiling worden in dat bestaande netwerk ingepast. In het buitengebied zijn er helemaal geen nieuwe sites nodig zijn, verwacht VodafoneZiggo. Monet houdt rekening met 10 procent extra. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Agentschap Telecom / Telecompaper / VodafoneZiggo
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

5G in Nederland

,

SmartCity


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.