0
Breedband

Jongeren besteden een derde tv-tijd nog lineair

dinsdag 23 januari 2018 | 11:28 CET | Nieuws

Het merendeel van de jongeren en jongvolwassenen haalt hun nieuws van social media. Het gebruik van de papieren krant onder jongeren en jongvolwassenen is minimaal. Lineaire tv is daarentegen nog springlevend onder de groep. Zo'n een derde van hun tv-tijd besteden zij aan 'ouderwetse' lineair uitgezonden tv-programmering. 

Dat zijn enkele conclusies van marketingbedrijven Wayne Parker Kent en MediaTest uit hun studie naar verschillen in zaken zoals mediagebruik en online privacy tussen Millennials (geboren tussen 1985 en 1995) en Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2010).Er werden ruim 2.300 mensen uit beide groepen ondervraagd. 

VOD meest populair onder jongeren

Gemiddeld kijken de jongeren ruim 2,5 uur televisie per dag. Daarbij is video-on-demand-tv (VOD) verreweg het populairst (Gen Z: 45%; Millennials: 42%). Toch is lineaire tv nog niet uit de gratie. Gen Z besteedt 26 procent en Millennials 32 procent van de totale tv-kijktijd aan lineaire tv. 44 procent van Gen Z en 46 procent van de Millennials verwacht wel over drie jaar geen lineaire tv meer te kijken. 22 procent van Gen Z en 17 procent van Millennials geeft aan dat ze vaak al tv-programma’s terugkijken via YouTube of sites zoals NPO.nl, NLziet en Kijk.nl. 

WhatsApp meest gebruikt

Hoewel Facebook onder jongeren steeds minder in gebruik lijkt, heeft het merendeel van de jongste groep respondenten nog wel een account op het platform: 94 procent van de vrouwen en 98 procent van de mannen. Bij de Millennials is dit zelfs 99 procent. Dat staat echter niet gelijk aan gebruik: dat zal volgens beide groepen gaan verminderen. WhatsApp wordt door vrijwel alle jongeren en jongvolwassenen gebruikt (dat blijkt ook uit het maandelijkse Apps Market-rapport van Telecompaper). Bij andere social media zijn grotere verschillen te zien. Social media worden voornamelijk mobiel gebruikt.

Privacy is onder jongeren minder een issue dan bij ouderen. 8 procent maakt zich er grote zorgen om en 64 procent 'een beetje'. Ruim een kwart maakt zich helemaal geen zorgen over hun online privacy. Bijna de helft van de jongeren vindt het een probleem dat social media-platforms hun gegevens automatisch mogen gebruiken. Toch blijft men social media onverminderd gebruiken.

Zie ook het achtergrond-artikel: Jongeren, jongvolwassenen kijken vaak nog 'gewoon' tv.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe