0
Mobiel

Overheid wordt gedwongen om telecombeleid uit te stellen - Keijzer

donderdag 8 februari 2018 | 14:31 CET | Nieuws

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer nog geen duidelijkheid te bieden over het telecombeleid. De kans bestaat dat de mobiele veiling moet worden uitgesteld en over de toekomst van de 3,5 GHz-band is nog niets zeker. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die zijn gesteld door GroenLinks-lid Tom van der Lee. Van der Lee heeft 11 januari schriftelijke vragen gesteld en heeft de antwoorden nu. Vier andere fracties hebben onlangs vragen gesteld over 5G, in de aanloop naar een overleg op 15 februari, als de Tweede Kamer weer over telecom praat. 

Het ministerie erkent het belang van 5G voor mobiele netwerken. De technologie wordt ontwikkeld voor 700 MHz, 3,5 GHz en in hoog spectrum – de Europese Unie werkt aan de parameters voor 26 GHz frequenties en verwacht daarover nog dit jaar een besluit te nemen. De Nederlandse regering wil die besluitvorming afwachten en volgen. Wanneer er dan geveild kan worden, is nog niet bekend. 

T-Mobile en Tele2 vertragen plan voor veiling

Uitstel van de Nota Mobiele Communicatie is onvermijdelijk, herhaalt EZK. De overheid kan pas een plan ontwikkelen voor de volgende mobiele veiling zodra bekend is wat er met Tele2 gebeurt. T-Mobile heeft aangekondigd dat het Tele2 Nederland wil overnemen, maar Deutsche Telekom en Tele2 hebben hun plan nog niet aangemeld bij de toezichthouder. De Nederlandse overheid kan daarom nog niet zeggen wanneer dat bekend is. EZ heeft begin 2017 een eerste versie gepubliceerd van de Nota, maar werkt aan een nieuwe versie.

EZK wil er ook niet op vooruitlopen door een Nota te publiceren waarin verschillende scenario’s zijn uitgewerkt. Staatssecretaris Keijzer verduidelijkt dat er te veel onduidelijkheden zijn. De deal tussen T-Mobile en Tele2 kan worden goedgekeurd of afgewezen, maar kan ook worden goedgekeurd met voorwaarden. 
Door die onzekerheid is de timing onduidelijk. De Nota Mobiele Communicatie en de besluiten over de veiling gaan daarna nog langs de Tweede Kamer. Dat maakt dat het nu al spannend is of de timing nog gehaald kan worden – veilen in de tweede helft van 2019. Deutsche Telekom en Tele2 hebben hun fusie ook nog niet aangemeld bij de toezichthouder. 

EZK belooft dit jaar update over Burum

Over het grondstation in Burum is nog niets bekend. Het ministerie van EZK is in gesprek met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Defensie, die beide belang hebben bij de activiteiten in Burum. Uiterlijk met de Voorjaarsnota komt er een update over de onderhandelingen en mogelijke oplossingen voor het satellietgrondstation. Er is grondig onderzoek nodig om te kunnen bepalen wat de consequenties zijn voor de uitrol van 5G in Nederland. De Voorjaarsnota verschijnt halverwege het lopende begrotingsjaar, uiterlijk op 1 juni. 

De Tweede Kamer bespreekt op 15 februari de lopende zaken over telecom. Op de agenda staat onder meer slamming, overstappen, premium SMS, snel internet in het buitengebied en FM-radio. De aandacht voor de mobiele veiling en 5G komt daar nu bij. De fracties van CDA, D66, PvdA en VVD hebben deze week vragen gesteld, maar Keijzer heeft deels al antwoord gegeven aan GroenLinks.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe