0
Mobiel

Telkomsel wil van 2G door naar 4G met Huawei CloudAir

maandag 5 maart 2018 | 13:36 CET | Nieuws
Op het Mobile World Congress heeft vendor Huawei de portfolio CloudAir 2.0 onthuld. Het gaat daarbij om een oplossing voor het radionetwerk, om 2G, 3G en 4G gelijktijdig aan te bieden binnen één frequentieband. Op 28 februari heeft Huawei in Barcelona een overeenkomst getekend met Telkomsel. De grootste mobiele operator in Indonesië gebruikt CloudAir om een groot deel van de klantenbasis in één keer van 2G naar 4G te krijgen. Telkomsel gebruikt de ‘cloudification’ van het LTE-netwerk om de snel groeiende vraag naar mobiel internet op te vangen. De LTE downlink is in bestaande vergunningen verhoogd van 50 Mbps naar 108 Mbps, meldt Huawei. Ook carrier aggregatie en indoor dekking zijn verbeterd. 

Telkomsel: long tail van 2G klanten

In de steden groeit 4G elke maand, maar de operator heeft ook nog 70 miljoen klanten met een 2G featurephone. De long tail van 2G klanten blijft nog lange tijd belangrijk. Telkomsel zet CloudAir daarom vooral in om de verschillende RAT’s (2G, 3G en 4G) door elkaar in te zetten. 

Telkomsel heeft een mix van 900, 1800, 2100 en binnenkort ook 2300 (TDD) spectrum. Op elk van de vier banden wordt LTE ingezet, alleen als er vraag is, wordt er spectum ingezet voor 2G, maar ook niet meer dan noodzakelijk. 

Een andere feature die CloudAir 2.0 biedt, is om uplink en downlink te scheiden. Een mobiele telefoon zendt met een lager vermogen dan een base station. Door de uplink in de 900 MHz-band te zetten, kan de afstand tussen de mobiele telefoon en de mast groter zijn. Dat is een manier om de dekking te verbeteren door de macrocellen groter te maken. De downlink van mast naar telefoon gaat via de 1800 vergunning. 

CloudAir voor sharing van 4G en 5G

Huawei ontwikkelt de dienst echter ook om 5G NR toe te kunnen voegen aan een bestaand LTE-netwerk. Standaardenorganisatie 3GPP ontwikkelt ‘Seamless Resource Sharing’ om LTE en 5G NR te combineren in één band. 

De downlink-uplink decoupling kan ook worden toegepast door MNO’s die  de introductie van 5G voorbereiden.  Huawei biedt mobiele operators een uitrol model aan met per macrosite een Massive MIMO antenne voor 3,5 GHz en een gewone (maar wel actieve) antenne voor 1,8 GHz. Met CloudAir kan een smartphone zowel de 4G downlink als de 4G uplink over 3,5 GHz spectrum gebruiken. Zodra de afstand tussen mobieltje en mast groter wordt, gaat de uplink naar 1800 MHz. 

CloudAir 1.0 is in 2017 gelanceerd en wordt in meer dan dertig mobiele netwerken toegepast. Huawei heeft de diensten doorontwikkeld met Telkomsel. Dat is gedaan in het Joint Innovation Center 2.0 (JIC2.0), dat nu is omgedoopt in JIC3.0 om te benadrukken dat de strategische partnerovereenkomst  wordt voortgezet. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe