0
Breedband

Vodafone IoT: connectivity blijft basis, opschuiven waar mogelijk

vrijdag 5 januari 2018 | 12:41 CET | Nieuws
Vodafone profileert zich met slimme oplossingen op de consumentenmarkt, al staat het aanbod niet in verhouding met het portfolio zakelijke IoT-oplossingen. Niet zonder reden: IoT gaat van niche naar mainstream en de zakelijke markt omarmt IoT steeds vaker, zo stelt de meest recente, jaarlijkse IoT Barometer van Vodafone"Bedrijven willen via nieuwe technologieën toekomstvast worden," zegt John van Vianen, sinds begin vorig jaar directeur Zakelijke Markt bij VodafoneZiggo.

Uit de barometer blijkt onder meer dat het aandeel van bedrijven dat gebruik maakt van IoT-toepassingen ten opzichte van vijf jaar geleden meer dan is verdubbeld (van 12% naar 29%). 84 procent van de geïnterviewden geeft aan dat de adoptie van Internet of Things de afgelopen twaalf maanden is toegenomen. Vodafone Group heeft wereldwijd inmiddels 62 miljoen miljoen IoT-verbindingen in meer dan 190 landen.

Van kostenbesparing naar omzetverhoging

Ook in Nederland laat Vodafone zich gelden. Afgelopen zomer ging het NB-IoT van de provider commercieel live verspreid over 9 steden en eind september vorig jaar legde Vodafone de laatste hand aan de commerciële introductie van zijn netwerk. Tegelijkertijd maakt de provider zich op voor de landelijke uitrol van LTE-M in het tweede kwartaal van volgend jaar.

"Steeds meer bedrijven en organisaties zetten IoT in om letterlijk te veranderen. Zij willen via nieuwe technologische mogelijkheden toekomstvast worden. De prikkel daarbij is vooral een hoger niveau van dienstverlening, maar er wordt nog veel gedacht vanuit kostenbesparing. Nu dit inmiddels een gegeven lijkt, wordt ook steeds meer ingezoomd op omzetverhoging via connectiviteit", zegt van Vianen.

"Eén van onze klanten, landbouwbedrijf Ploeger, gebruikt IoT-connectiviteit om de inzet van machines te monitoren om zodoende efficiënter te kunnen opereren. Dat is vooral vanuit kostenperspectief. Tegelijkertijd wordt nu ook gekeken hoe IoT-connectiviteit kan worden ingezet om de oogstopbrengst te verbeteren of maximaliseren. Dit is een typisch voorbeeld van de ontwikkeling die nu gaande is."

Slimme prullenbakken

Vooralsnog blijven besparing de driver voor veel IIoT-oplossingen, getuige ook het contract dat Vodafone onlangs sloot met Mic-O-Data, een Nederlands technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in zeer specifieke draadloze oplossingen en met afvalverwerkingsbranche als belangrijkste segment. Mic-O-Data werkt momenteel samen met dertig Nederlandse gemeenten om 10.000 ophaalpunten van afval te beveiligen en afvalstromen te meten. 

Eén van de producten van het bedrijf is het TarDif-systeem, dat bewoners met een elektronische sleutel toegang geeft tot een vuilcontainer. Dit systeem wordt voornamelijk in Nederland verkocht, maar er zijn plannen deze oplossing aan te bieden in andere landen. Om die internationale expansie effectief te kunnen aanpakken, zocht Mic-O-Data een partner met nationaal dekkende datanetwerken.

De IoT-technologie van Vodafone zorgde ervoor dat TarDif werkt over een landelijk dekkend netwerk. Mic-O-Data heeft nu ook de optie om over heel Europa uit te breiden, tegen één tarief. Daarnaast helpt Vodafone de klanten van Mic-O-Data door de helpdesk te ondersteunen. De oplossing van Mic-O-Data bracht uitstoot van CO2 met 18 procent terug, dankzij een veel effectievere manier van afval verzamelen. Zo heeft de gemeente Groningen een besparing gerealiseerd van 18 procent op haar totale inzamelbudget. 

2018: LTE-M hoog op de agenda

IoT zal steeds verder worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Niet alleen bij klanten, maar ook bij de provider zelf. IoT is bij Vodafone Group inmiddels goed voor een business van 700 miljoen euro. Vrijwel de gehele omzet komt op naam van de zakelijke markt, maar Vodafone lonkt ook naar de consument. 

"Voor consumenten is IoT meer een natuurlijk verlengstuk van hun dagelijkse connectiviteit. Voor dit segment hebben we dit jaar een aantal grote introducties gepland en we verwachten dat consumenten de komende periode catch-up gaan doen met de zakelijke markt. Die ontwikkeling zal waarschijnlijk ook een impuls geven aan de smart home."

Vodafone blijft, net als veel telco’s, dicht bij zijn kernactiviteit. Het bieden van connectiviteit blijft de basis, al leert de ervaring dat dit binnen het uitgebreide IoT-ecosysteem per klant sterk kan verschillen. "Binnen bepaalde verticals kunnen we verder opschuiven in de keten. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze IoT-activiteiten binnen automotive waar we traditioneel sterk in zijn. Tegelijkertijd zien we genoeg kansen in healthcare en het creëren van slimme steden."

Eerste 5G-implementaties in de startblokken

In 2017 lag voor Vodafone Nederland de nadruk vooral op de uitrol van NB-IoT en Van Vianen verwacht dat volgend jaar de dekking van LTE-M hoog op de agenda komt te staan. Tegelijkertijd staan de eerste 5G-implementaties in de startblokken. "Zodoende komt er een breed scala aan netwerken beschikbaar waarbij elke technologie een rol zal krijgen toebedeeld. Er zal daarom meer worden gekeken naar randvoorwaarden en eisen op het gebied van security."tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe