0
Mobiel

LG Mobile kan sterk 2015 beleven met huidige koers

woensdag 21 januari 2015 | 12:53 CET | Marktcommentaren
Hoewel in het eerste kwartaal van vorig jaar nog verlies werd geleden, sloot LG Mobile zowel het tweede als derde kwartaal af met (operationele) winst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf profiteerde vorig jaar vooral van de succesvolle lancering van zijn topmodel G3, die de afzet van LG-smartphones in Q3 naar een record tilde.

De vraag is nu hoe LG momentum kan blijven behouden in een markt die door de toetreding van nieuwe spelers, voornamelijk afkomstig uit China, uiterst competitief is geworden. Door de ontstane prijsdruk op mobiele devices, smartphones in het bijzonder, vangt het premiumsegment de hardste klappen op. Dat geldt voor vrijwel alle Android-leveranciers, maar (vooralsnog) niet voor Apple.

Na enkele lastige kwartalen op rij vond LG de weg naar boven na de lancering van de opvolger van de Optimus G uit 2012, de G2 in augustus 2013. Vanaf Q3 2013 is dit ook te zien in zowel omzet als operationele winst, met een snelle stijging in Q2 2014, het effect van de commerciële beschikbaarheid van de G3. Naast het succes van zijn topmodellen profiteert LG tevens van de verkoop van entry-level devices (F-serie) en smartphones in de mid-range (L-serie). Deze vinden niet alleen aftrek in opkomende markten, maar ook in bepaalde delen van Europa en in de VS.


Door stevig in te zetten op LTE op alle prijspunten wist LG zich de afgelopen kwartalen wist het bedrijf met 16,8 miljoen verkochte smartphones en een marktaandeel van 5,1 procent in Q3 2014 (IDC) een plek te verzekeren in de top vijf van smartphoneleveranciers wereldwijd. Het marktaandeel van ruim vijf procent was tevens de hoogste in drie jaar tijd. Het aantal verscheepte smartphones in Q3 was een record voor LG Mobile. In thuisland Zuid-Korea wist LG een marktaandeel van bijna 30 procent te verzekeren, het hoogste sinds 2010.

LG heeft de afgelopen twee jaar fors geïnvesteerd in zijn line-up smartphones en lijkt daar nu steeds meer de vruchten van te gaan plukken. Met zijn voornaamste concurrenten – Sony, HTC, Microsoft Mobile – in lastig vaarwater ligt er meer ruimte voor groei. Ook zal LG kunnen gaan profiteren van de tegenvallende resultaten van Samsung. Tegelijkertijd zetten kapitaalkrachtige, Chinese spelers als Huawei, Lenovo en Xiaomi in op internationale expansie om de gaten die zijn gevallen, op te vullen.

Tot dusver houdt LG stand tussen deze kansen en bedreigingen. LG zal de komende tijd goed blijven kijken naar de ruimte die vrijkomt in het premiumsegment terwijl de verhoudingen in opkomende markten in korte tijd snel kunnen veranderen door de intrede van goedkope, lokale leveranciers. Met zijn diverse aanbod op alle mogelijke prijspunten is LG in staat in vrijwel elke markt te kunnen concurreren, al is LG Mobile nog nauwelijks aanwezig in belangrijke groeimarkten China en India.

Om beter in dit krachtenveld te opereren, gooide LG eind vorig jaar zijn topmanagement om waarbij ook het hoofd van LG Mobile werd vervangen. Onder leiding van Juno Cho, voormalig president bij LG en bedeeld met jarenlange ervaring in de Noord-Amerikaanse mobiele markt, zal LG Mobile dit jaar fors inzetten op de uitbouw van zijn succes van het afgelopen jaar. Naar verluidt onthult LG zijn nieuwe topmodel G4 tijdens het Mobile World Congress (2 tot 5 maart) in Barcelona.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe