0
Algemeen

ConsuWijzer: consument moet meer alert zijn op malafide online verkoop

donderdag 8 februari 2018 | 08:41 CET | Nieuws

ConsuWijzer adviseert consumenten alert te zijn bij aankopen via internet, social media en telefoon. Reden hiervoor is de toename van vragen en meldingen over oneerlijke handel via online kanalen zoals websites en social media. Niet leveren van gekochte producten of diensten, ongevraagde abonnementen en misleidende verkoop van zogenaamde gratis proefpakketten behoren tot de grootste problemen, aldus de ACM.

Afgelopen najaar voerde toezichthouder ACM al een publiekscampagne met de boodschap: ‘Bestel niet zomaar iets via social media. Check eerst wie er achter zit.’ Speciaal daarvoor ontwikkelde ACM’s consumentenloket ConsuWijzer de Online Shop Check. Die adviseert om een paar zaken te checken voordat je betaalt of je gegevens met een bedrijf deelt. Bijvoorbeeld of er klachten zijn, en of het bedrijf wel bereikbaar is. De campagne heeft miljoenen consumenten bereikt. Ook dit jaar zal de ACM scherp toezicht houden op oneerlijke handel via internet en telefoon.

Online verkoop aantrekkelijk door anonimiteit

De toename van oneerlijke of misleidende online handel komt voort uit de toegenomen populariteit van kopen via internet en social media en de aard van deze verkoopkanalen. Internet en social media lijken aantrekkelijke kanalen voor malafide ondernemers te zijn, waarschijnlijk omdat zij denken daar anoniem te kunnen opereren en gericht kwetsbare consumenten kunnen benaderen.

Dergelijke bedrijven zijn ook niet of moeilijk bereikbaar en zetten consumenten met agressieve incassopraktijken onder druk om te betalen. Veel mensen kennen hun rechten onvoldoende, waardoor ze maar betalen om er van af te zijn. Ook opereert dit soort bedrijven steeds vaker vanuit het buitenland. Dat maakt het nog lastiger om je recht te halen.

Top 5 consumentenproblemen 2017

De ACM blikt ook terug op het afgelopen jaar. Zo waren de problemen waarover consumenten ConsuWijzer in 2017 het meest benaderden:

  • Hoe kom ik van een ongevraagd abonnement of een ongevraagde vervolgzending af?
  • Wat zijn mijn rechten bij koop op afstand (via een webwinkel, telefonisch)?
  • Hoe zeg ik een abonnement of contract op?
  • Wat zijn mijn rechten bij incasso? Wat mag een incassobureau wel en niet?
  • Het product deugt niet, wat kan ik doen?

Populairste hulpmiddelen ConsuWijzer

Voorbeeldbrieven zijn de meest gebruikte hulpmiddelen op consuwijzer.nl. Hiermee kunnen consumenten hun recht halen bij een bedrijf. Ook populair was de Online Shop Check: een checklist die tips geeft om te controleren of een online shop betrouwbaar is. Verder werd veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen om te checken of een incassobrief- en kosten  kloppen, evenals van de Roaming Rekenhulp, een hulpmiddel om uit te rekenen hoeveel mobiele data iemand zonder roamingkosten mocht gebruiken in andere EU-landen.

Consuwijzer.nl, de voorlichtingswebsite van ACM, had vorig jaar ruim 3 miljoen bezoeken (9% meer dan in 2016). Het consumentenloket ontving 57.000 vragen en meldingen per telefoon en email (evenveel als in 2016). Daarmee vormt het loket een belangrijke bron van informatie voor het toezicht van ACM.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe