0
IT

EU wil miljard euro stoppen in initiatief voor EU-infrastructuur supercomputers

donderdag 11 januari 2018 | 14:35 CET | Nieuws

De Europese Commissie wil samen met de EU-lidstaten één miljard euro investeren in de ontwikkeling van een infrastructuur voor supercomputers die zich wereldwijd met vergelijkbare platforms kan meten. Een dergelijke infrastructuur is nodig om de steeds grotere hoeveelheid gegevens te verwerken die beschikbaar is en waarmee bedrijfsleven en samenleving nieuwe kansen en mogelijkheden krijgen op gebieden zoals gezondheid, vernieuwbare energie, cybersecurity en autoveiligheid. 

Dat stelt Andrus Ansip, Europees Commissaris voor de digitale Europese markt en vicepresident, samen met Mariya Gabriel – Commissaris voor de digitale economie en samenleving. Zij noemen de nu verwoordde ambitie van de EC cruciaal om het concurrentievermogen en onafhankelijkheid van de EU in de data-economie te garanderen. Nu is het zo dat Europese wetenschappers en bedrijven in toenemende mate computercapaciteit buiten de EU gebruiken omdat er in de EU zelf onvoldoende capaciteit beschikbaar is. Dit gebrek brengt gevaren mee voor privacy, databescherming, bedrijfsgeheimen en het eigenaarschap van data – met name voor gevoelige toepassingen.

Financiering infrastructuur, R&D

Een nieuwe juridische en financiële structuur - de EuroHPC Joint Undertaking - dient tussen 2019 en 2026 als basis om EU-wijd een High-Performance Computing (HPC)-infrastructuur van wereldklasse te kopen, bouwen en uit te rollen. Verder moet EuroHPC zorgen voor ondersteuning van een R&D-programma om technologie, hardware en software te ontwikkelen die draait op deze supercomputers. 

De EU zal ongeveer 586 miljoen euro bijdragen in het kader van het meerjarige Financiële Raamwerk. Een vergelijkbaar bedrag moet opgehoest worden door de EU-lidstaten en geassocieerde landen zoals Noorwegen en Zwitserland. Dat moet in de periode tot en met 2020 leiden tot publieke investeringen ter waarde van ongeveer één miljard euro. De EC verwacht vergelijkbare investeringen van private partijen. 

Het EuroHPC-initiatief komt voort uit een overeenkomst die in maart 2017 door zeven EU-lidstaten werd gesloten - Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg Nederland, Portugal en Spanje. In de loop van 2017 hebben België, Slovenië, Bulgarije, Zwitserland, Griekenland en Kroatië zich bij het initiatief aangesloten om een pan-Europese exascale supercomputing infrastructuur op te zetten. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe