0
Algemeen

T-Mobile NL wil wetswijziging rond zero-rating afdwingen via de rechter

woensdag 28 december 2016 | 16:42 CET | Marktcommentaren
De ACM verbiedt T-Mobile's Datavrije Muziek, maar zolang de zaak onder de rechter is, blijft de dienst beschikbaar. Het bezwaar is dat Datavrije Muziek het beginsel van net neutraliteit schendt. Het verweer is dat Europa ruimte laat voor zero-rating. De Rechtbank Rotterdam is gevraagd een oordeel te vellen en zal dat versneld doen. De ACM had T-Mobile opgelegd uiterlijk 10 januari 2017 met de service te stoppen maar wanneer de rechter uitspraak doet, is nog niet bekend.

Datavrije Muziek is een add-on van T-Mobile NL die  sinds 11 oktober 2016 voorziet in zero-rating van muziek over mobiel, maar alleen voor klanten met een databundel vanaf 6 GB per maand.

NN, zero-rating en ruimte voor interpretatie

De discussie is ingewikkeld omdat deze op verschillende niveaus tegelijk gevoerd wordt:

  1. Wat is net neutraliteit (NN) en moet het via de wet verdedigd worden?
  2. Wat is zero-rating en is het in strijd met NN?
  3. Hoe zijn de Europese regels en in hoeverre kan ervan afgeweken worden door nationale toezichthouders (NRA's)?

In deze zaak gaat het niet om 1. (NN) of 2. (zero-rating) maar om 3. en daarom lijkt ACM de zaak al op voorhand gewonnen te hebben, mits het een adequate verdediging voert. T-Mobile NL kan wel aanvoeren dat het goed is voor de klant (die betaalt minder) en dat het niet slecht is voor de providers (ze worden gelijk behandeld en er doen er inmiddels 19 mee), maar dat is niet relevant. ACM wijst op de schadelijkheid van zero-rating voor concurrenten van de grote partijen zoals Spotify en YouTube, maar ook dat is niet meer relevant. De Tweede Kamer heeft er destijds uitvoerig over gediscussieerd, met de wettelijke invoering als uitkomst.

Ruimte

Beide partijen richten zich in hun persberichten op zero-rating. Centraal zal staan de ruimte die de Europese Verordening aan de NRA's laat om af te wijken van NN en zero-rating toe te staan. De verordening benoemt die expliciet, maar laat ruimte om dat per land te beoordelen. En als de ACM deze ruimte benut door zero-rating te verbieden, dan voert de ACM uit wat de Nederlandse telecomwet voorschrijft: een strikt verbod op zero-rating. Echter, T-Mobile NL zal zo niet bij de Rechtbank Rotterdam dan toch in een hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven aanvoeren dat de Nederlandse wet in strijd is met de Europese voorschriften. Met andere woorden: dat Nederland meer interpretatieruimte neemt dan Europa (en Berec) toestaan.

Wordt vervolgd.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe