0
Algemeen

Telecom Insights 2016: weinig consensus in strategische keuzes van operators

dinsdag 11 oktober 2016 | 09:29 CET | Marktcommentaren

Telecombedrijven wereldwijd weten zich voor meer strategische keuzes geplaatst dan ooit. Als bezoeker van het Telecompaper Insights 2016 congres kunt u uw inzichten aanscherpen en uw horizon verbreden.

Het aantal gebieden waarop operators actief kunnen zijn en de keuzemogelijkheden op ieder nemen alleen maar toe. Wat opvalt, is dat operators het lang niet altijd eens schijnen te zijn als het gaat om deze fundamentele strategische keuzes. We geven een overzicht van een aantal belangrijke ontwikkelingen, met voorbeelden van de verschillende keuzes die gemaakt worden.

Infrastructuur

Als het om toegevoegde waarde gaat, dan wordt deze steeds vaker buiten de traditionele omheining gezocht. Downloadsnelheden en dekking van mobiele netwerken zijn bijna achterhaalde concepten als het om differentiatie gaat. Een keuze voor opwaarderen van bestaande kopernetwerken versus vervangen door glasvezel heeft veel meer te maken met de operator zelf en zijn kostenstructuur; verglazing wordt nauwelijks meer betwist, de vraag is alleen nog: tot hoe dicht bij de klant? Op de mobiele markt is het aanbieden van unlimited data de final frontier, maar die wordt nu ook geslecht.

Een bron van groei is horizontale expansie. AT&T heeft satellietaanbieder DirecTV overgenomen en gaat het aanbod daarvan (gedeeltelijk) als stand-alone OTT-dienst aanbieden onder de naam DirecTV Now. Volgens geruchten zou AT&T zelfs overwegen om OTT als primair distributieplatform te hanteren. Daarmee wordt de content netwerk- en device-onafhankelijk aangeboden, iets wat KPN probeert te bereiken door de kernnetwerken van de vaste en mobiele netwerken te laten samensmelten. Uitbreiding naar de hostingmarkt hebben we in het verleden bij Verizon gezien en nu schijnt Host Europe doelwit te zijn voor Deutsche Telekom of United Internet in Duitsland. Terwijl Verizon alweer werkt aan de verkoop van een serie datacenters.

Geografische expansie mag ook verwacht worden. Alleen daardoor zal het aantal operators in Europa, van vele tientallen, teruggebracht kunnen worden in het streven naar schaalgrootte. Het Duitse Freenet heeft een belang genomen in het Zwitserse Sunrise en het Franse Iliad betreedt de Italiaanse mobiele markt. Het zijn kleine stappen maar voor de komende jaren kan meer verwacht worden. Voormalige PTT's kunnen fuseren en het samengaan van kabel en mobiel hebben we een aantal keer gezien, maar vlak de virtuele aanbieders niet uit. Grote beursgenoteerde partijen, zoals TalkTalk in het VK en United Internet in Duitsland, wagen wellicht een stap over de grens.

De opkomende markten zijn al jaren een terrein voor expansie, maar ook daar zien we verschillende strategieën. AT&T betreedt Mexico, Orange verstevigt zijn positie in Afrika en het Midden-Oosten, maar Telenor en Telia maken terugtrekkende bewegingen uit Aziatische markten. Dat laatste heeft te maken met corruptieschandelen, een erkend risico van dergelijke investeringen en als zodanig in theorie ingecalculeerd. In Europa zoeken de kabel (Liberty Global) en mobiel (Vodafone) elkaar op, als gedoodverfde fusiekandidaten, maar voorlopig levert dat vooral in-country consolidatie. Duitsland en België gingen Nederland voor en het is slechts een kwestie van tijd eer het volgende land zich meldt.

Diensten

Daarmee verschuift de concurrentie en de differentiatie 'naar boven', naar de dienstenlaag. Bepaalde assets van telecombedrijven lenen zich voor het betreden van andere sectoren. Orange mag zich nu manifesteren als bank, terwijl AT&T, volgens Bloomberg, groot wil worden in de mediasector. Overnames tot een omvang van 50 miljard US dollar zouden we kunnen verwachten. Ziggo heeft, door de lancering van zes sportkanalen, de markt van de broadcasters betreden en KPN volgt met KPN Presenteert. Hoe dan ook blijft de mediasector een lastig vraagstuk voor telecombedrijven. Het Telefonica/Endemol debacle ligt velen nog vers in het geheugen. De mediasector heeft nu eenmaal een andere dynamiek en een ander verdienmodel dan telecom. Maar de toenadering van beide is dichterbij dan ooit.

Ook energie is een markt die zich met telecom laat combineren, al zijn de voorbeelden beperkt. Nederland Energie is de laatste die een poging gaat wagen. Het Utrechtse LomboXnet, ooit als spreker vertegenwoordigd op ons congres, combineert beide. Zonnecentrales, elektrische auto's en laadpalen die kunnen leveren aan het elektriciteitsnet maken er deel van uit. Hierin weerspiegelt zich de visie dat telecom (breedband) en energie beide nutsvoorzieningen zijn.

IoT

Het Internet of Things (Cisco: Internet of Eveything) kan gezien worden als een overlay op bestaande telecomnetwerken, net zoals telefonie, SMS of televisie in de traditionele telecom. Deze overeenkomst is allicht de reden voor telecombedrijven om zich collectief op deze tamelijk nieuwe markt te storten. Waar spraak en SMS eroderen c.q. commoditiseren, daar kan IoT voor nieuwe groei zorgen. Het hiermee geassocieerde dataverkeer is gering, dus de rol van de telco zal verder moeten gaan dan die van connectivity provider. De samenwerkingsverbanden zijn dan ook niet van de lucht.

Tele2 heeft een ongekend aantal allianties op zijn naam staan maar ziet zijn rol beperkt tot die van leverancier van connectivity. Tele2 ziet blijkbaar bijkomende voordelen aan deze rol. Toch, met een beperkte netwerkdekking in Europa kunnen daar vraagtekens bij geplaatst worden. Daarnaast is er de keuze van platform. KPN gaat voor de LoRa-standaard, niet in de laatste plaats vanwege de voorsprong die het hiermee kan opbouwen. Het first-mover advantage dus. Deutsche Telekom bouwt momenteel een Multi-IoT platform, dat de IoT-platforms van Microsoft (Azure), Cisco (Fog) en Huawei verenigt. De rol die het voor zich ziet weggelegd, is die van 'data custodian': de databeheerder, die vooral de regels rond privacy en data-opslag moet bewaken. Verizon heeft een aantal overnames op zijn naam staan om verschillende verticals goed te kunnen bedienen, zoals Sensity Systems (smart communities).

Als het om concrete toepassingen gaat, dan zien we bijvoorbeeld het volgende:

  • Om te beginnen de self-driving car. Comarch ziet NFV als middel om tot een latency van 1 ms te komen, noodzakelijk voor een veilige smart car, maar 3 UK zet daar nadrukkelijk vraagtekens bij want buiten de stad is dat niet haalbaar.
  • De smart city komt moeizaam van de grond, met hier en daar een proef zoals in Dubai, Singapore en Bristol.
  • e-health heeft wellicht de langste historie maar is ook al een moeizaam segment. Wellicht is Telstra (Australië) de telco die hierin de weg kan wijzen. Het richtte twee jaar geleden de divisie Telstra Health op, op basis van diverse overnames en samenwerkingsverbanden. Een jaar geleden kwam het met de dienst ReadyCare. Door het aansluiten van participanten (patiënt, huisarts, specialist, verzekeraar) en randapparatuur (camera, bloeddrukmeter etc.) kunnen e-health diensten gezien worden als onderdeel van het IoT.
  • Last but not least het smart home, door Telefonica wel omschreven als de vijfde dienst in aanvulling op de welbekende quad play. Het is een markt van apparaten, sensoren en platforms die ervoor moeten zorgen dat we uiteindelijk alles in ons huis via een app kunnen bedienen. En daarmee doen Amazon en Google andermaal hun intrede in de telecomwereld, met hun apparaten (zoals de Nest thermostaat) en hun smart speakers (Amazon Echo en Google Home), die als interface fungeren tussen mens en smart home.

Telecompaper besteedt in het kader van het congres Telecom Insights 2016 speciale aandacht aan het thema Smart Home.

Het congres vindt dit jaar plaats op 16 november in Den Haag. Naast René Obermann (Warburg Pincus, voorheen Ziggo, Deutsche Telekom) zijn de grote en kleine Nederlandse aanbieders vertegenwoordigd, maar ook sprekers uit aangrenzende disciplines (comScore, SRM).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe