0
Algemeen

Management XS4ALL houdt vast aan samenvoeging met KPN

donderdag 19 september 2019 | 08:57 CET | Nieuws
Update: 19 september 2019 | 09:51 CET

Het management van XS4ALL houdt vast aan het plan om de ISP samen te voegen met KPN. Het management heeft de Ondernemingsraad (OR) en de medewerkers van XS4ALL dat meegedeeld. Daarmee zet KPN haar plan door voor de één-merkstrategie die het in januari 2019 aankondigde, wat het einde betekent voor een reeks dochtermerken.

De reactie van de ondernemingsraad is ondubbelzinnig: KPN en het management van XS4ALL koersen af op een confrontatie door alle adviezen van de OR af te wijzen. De OR kondigde eerder al aan desnoods een procedure bij de Ondernemingskamer te starten om XS4ALL te behouden. De OR zou middels het enquêterecht mogelijkheden hebben om KPN te dwingen een streep door het opheffen van XS4ALL te zetten. KPN heeft het verwijt van wanbeleid bij XS4ALL, waar de OR in augustus mee kwam, van de hand gewezen.

Beste van XS4ALL combineren met dat van KPN

‘Met deze strategie bundelt KPN de krachten en wil het bedrijf het beste van alle merken aan zijn klanten bieden. XS4ALL (het management, red.) heeft tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de markt, de wensen van de klant en de strategie van de KPN groep de keuze gemaakt om samen met KPN het beste van XS4ALL te combineren met het aanbod van KPN.’

“Het is een intensief traject geweest met uitvoerige inhoudelijke discussies”, aldus Jörg Kramer, algemeen directeur XS4ALL en Wouter Stammeijer, ExCo-lid en hoofd Strategie van KPN in een toelichting. “Daarbij was vanuit de kant van het management van XS4ALL begrip voor de emoties over het voornemen. Maar alles zorgvuldig afwegende zijn wij tot de conclusie gekomen dat samenvoegen in het belang is van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN.”

KPN erkent dat XS4ALL als oudste commerciële ISP van Nederland in de afgelopen jaren een bijzondere plek in de ontwikkeling van het internet heeft ingenomen en een bijdrage heeft geleverd in de discussies over privacy en online veiligheid. “Het is onze bedoeling om de sterke punten van XS4ALL terug te laten komen in het aanbod van KPN. Maar dan niet voor een beperkte groep klanten, maar voor miljoenen klanten. De rol van de XS4ALL-medewerkers is daarbij van het grootste belang”, aldus Kramer en Stammeijer. 

XS4ALL en KPN zullen klanten van XS4ALL pas over laten gaan als KPN een vergelijkbaar of betere dienstverlening kan bieden, zo laat KPN opnieuw weten. Dat zal naar verwachting op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 zijn. 

Opheffen XS4ALL wegens marktontwikkelingen

De beslissing om XS4ALL samen te voegen, volgt uit de ontwikkelingen in de markt en de wensen van de klant en past in de concernstrategie, zo benadrukt KPN. De operator wil met zijn (één-merk)strategie kwaliteitsleider van Nederland worden met de beste diensten, service en netwerken onder het KPN-merk. KPN geeft een uitgebreide toelichting om het vasthouden aan zijn besluit te onderbouwen.

Dat betekent ook dat de onderscheidende elementen van de op te heffen dochters (Telfort, Telfort Zakelijk, Yes en XS4ALL) toegevoegd gaan worden aan KPN. Telfort is per mei 2019 al stopgezet, het merk wordt geleidelijk uitgefaseerd. Zo is commercial-boegbeeld Hans van Telfort nu te zien in tv-spots van KPN. Simyo en Solcon blijven overigens vooralsnog zelfstandig bestaan, al verkoopt Solcon geen mobiele abonnementen meer.

Jarenlang succesvol met multibrand-strategie

KPN stelt jarenlang succesvol te zijn geweest met een multibrand-strategie, waarbij elk merk zijn eigen positie in de markt had met specifieke kenmerken. De ontwikkeling van de laatste jaren is dat merken steeds minder onderscheidend worden in de markt; ze lijken wat betreft de kwaliteit van de dienstverlening steeds meer op elkaar. 

Uit onderzoek blijkt volgens KPN dat de meeste klanten alle dienstverlening onder één dak (ofwel merk) willen, of het nu om internet, tv of vaste of mobiele diensten gaat. Daarbij willen klanten naar eigen wens pakketten kunnen samenstellen, zoals een pakket met een basis tv-zenderpakket, veel data- en weinig belminuten en premium internet. Deze ontwikkelingen maken dat KPN als groep gekozen heeft voor het uitgangspunt de dienstverlening aan te bieden onder de vlag van het KPN merk. 

Stroomlijnen organisatie

Door het integratiebesluit inzake XS4ALL en eerder van Telfort (vanaf mei dus uitgevoerd), is KPN ook in staat haar organisatie te stroomlijnen, zoals met één onderliggend platform voor de diensten van KPN in plaats van voor KPN, Telfort en XS4ALL. Dat zou capaciteit vrijmaken om sneller te innoveren en te digitaliseren en kan nieuwe producten sneller naar de markt te brengen. 

‘Dat is een belangrijk voordeel in de zeer concurrerende Nederlandse telecommarkt’, aldus KPN. Door daarnaast te kiezen voor het verder uitrollen van glasvezel in Nederland en te investeren in 5G, maakt KPN zich klaar voor de toekomst.  

‘Zorgvuldig proces’

KPN benadrukt nogmaals dat er sprake is van een zorgvuldig proces. Het management van XS4ALL en de Ondernemingsraad van XS4ALL doorlopen een volledig adviestraject conform de Wet op de Ondernemingsraden – in september bracht de OR niet geheel verrassend een negatief advies uit. Ook aan KPN-zijde - de ontvangende kant - is sprake van zorgvuldigheid, aldus de operator. Op 10 januari 2019 heeft de centrale Ondernemingsraad van KPN een positief advies gegeven over de gekozen strategische richting van de KPN groep.

De OR van XS4ALL is door haar management in alle openheid en in het allereerste stadium betrokken bij de voorbereidingen en het gehele advies- en besluitvormingstraject, benadrukt KPN. Daarbij zijn vier scenario’s zorgvuldig afgewogen op basis van vooraf gezamenlijk bepaalde criteria. Het management van XS4ALL en de OR hebben twee van deze vier scenario’s uitgebreid doorgerekend, met interne en externe experts. De vervolgens extern gevalideerde vergelijking bevestigt het integratiebesluit.’

Hard tegen hard

De afgelopen maanden ging het hard tegen hard tussen enerzijds KPN en het management van XS4ALL, anderzijds de ondernemingsraad. Eerdere gesprekken met de OR in april leidden niet tot alternatieve plannen. Ook het Actiecomité XS4ALL Moet blijven heeft zich op allerlei manieren beijverd voor het behoud van de ISP, onder meer door met alternatieven te komen zoals de verkoop of verzelfstandiging van het dochtermerk. Onlangs nog pleitte het comité bij de per december te benoemen nieuwe CEO van KPN Dominique Leroy om XS4ALL als onafhankelijk merk binnen, of buiten KPN te behouden.

KPN en het management van XS4ALL wezen eerder in september kritiek van de OR van XS4ALL af over wanbeleid en waardevernietiging door KPN bij de dochter. Begin augustus publiceerde de OR haar reactie op de plannen van KPN om XS4ALL als zelfstandig merk op te heffen. KPN liet al direct weten deze stap te betreuren. KPN stelde steeds gehandeld te hebben conform de afspraken die met XS4ALL zijn gemaakt. De operator is het dan ook niet eens met de mening van de OR dat XS4ALL is verwaarloosd of gemarginaliseerd. 

De OR van XS4ALL stelde in augustus nog verdere stappen te kunnen zetten als KPN haar plannen om XS4ALL op te heffen voortzet. Eén daarvan is een procedure bij de Ondernemingskamer. De OR beschikt naar eigen zeggen over een reeks instrumenten middels het enquêterecht om KPN ertoe te brengen maatregelen te treffen die het opheffen van XS4ALL moeten voorkomen. 

Een enquêteprocedure kan volgens de OR grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht naar eerdergenoemd wanbeleid. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.


[19-09-2019 09:51 - Update: Korte reactie OR XS4ALL toegevoegd]


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: KPN / Simyo / Solcon / Telecompaper / Telfort / Telfort Zakelijk / XS4ALL
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Staatssecretaris Keijzer ziet kansen voor marktpartijen na verdwijnen XS4ALL

Published 15 okt 2019 11:28 CET | Nederland
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) heeft in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op ...

Crowdfunding alternatief XS4ALL in november van start

Published 11 okt 2019 11:02 CET | Nederland
In november moet de crowdfunding-campagne van start gaan waarmee 'Plan B' voor een nieuwe ISP a la XS4ALL financieel onderbouwd ...

KPN husselt multi-play strategie Compleet door elkaar

Published 09 okt 2019 11:27 CET | Nederland
KPN zet met zijn nieuwe Hussel-aanbod meer in op flexibiliteit in diensten dan op een bundeling van diensten. De operator gaat ...

Crowdfunding-actie in de maak voor alternatief XS4ALL

Published 26 sep 2019 14:05 CET | Nederland
Er moet een alternatieve ISP komen met dezelfde basiswaarden als XS4ALL. Om dit 'plan B' als alternatief voor het behoud van ...

PvdA breekt lans voor XS4ALL met kamervragen

Published 26 sep 2019 08:47 CET | Nederland
PvdA-kamerlid William Moorlag heeft kamervragen gesteld over XS4ALL, naar aanleiding van nieuwe berichten over het actiecomité ...

Actiecomite: KPN heeft verkoop XS4ALL overwogen

Published 26 sep 2019 07:50 CET | Nederland
KPN zou eerder dit jaar overwogen hebben om XS4ALL te verkopen. Dat schrijft het actiecomité XS4ALL Moet Blijven in een brief aan ...

XS4All management backs integration with KPN

Published 19 sep 2019 11:10 CET | Nederland
The management of KPN's subsidiary XS4All said it has decided to integrate with KPN, in line with its parent's strategy to ...

OR XS4ALL: KPN koerst af op confrontatie

Published 19 sep 2019 10:02 CET | Nederland
KPN en het management van XS4ALl koersen af op een confrontatie door het advies van de ondernemingsraad van de KPN-dochter te ...

Actiecomite XS4ALL Moet Blijven stuurt open brief naar Dominique Leroy

Published 17 sep 2019 11:53 CET | Nederland
Het actiecomité XS4ALL Moet Blijven stuurt vandaag een open brief naar de aanstaande nieuwe CEO van KPN waarin ze haar ...

KPN wijst kritiek af van ondernemingsraad XS4ALL

Published 09 sep 2019 10:12 CET | Nederland
KPN en het management van XS4ALL melden dat ze afstand nemen van de brief die de ondernemingsraad (OR) van XS4ALL heeft ...

OR XS4ALL brengt negatief advies uit voor integratieplannen KPN

Published 03 sep 2019 08:30 CET | Nederland
De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL heeft op 31 augustus negatief gereageerd op de adviesaanvraag van de bestuurder van XS4ALL. ...

Solcon gestopt met actief aanbieden mobiele propositie

Published 08 aug 2019 09:21 CET | Nederland
KPN-dochter Solcon biedt haar mobiele proposities niet langer actief aan. Dat bevestigt KPN tegenover Telecompaper. Het aparte ...

Ondernemingsraad XS4ALL vestigt hoop op nieuwe CEO KPN

Published 05 aug 2019 09:22 CET | Nederland
De ondernemingsraad (OR) van XS4ALL hoopt dat de nieuwe CEO van KPN besluit om het merk te behouden. Vertrekkend CEO Maximo ...

OR XS4ALL zet enqueterecht in om ISP te behouden

Published 02 aug 2019 08:50 CET | Nederland
KPN heeft 30 dagen de tijd om te reageren op de brief die de Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL gisteren heeft gestuurd naar het ...

OR XS4ALL wil behoud ISP, dreigt KPN met gang naar rechter

Published 01 aug 2019 16:32 CET | Nederland
De Ondernemingsraad van XS4ALL dringt in een brief gericht aan het bestuur van XS4ALL aan op het nemen van een aantal maatregelen ...

KPN vraagt Ondernemingsraad XS4ALL om advies inzake integratieplan

Published 06 jun 2019 09:30 CET | Nederland
Op 5 juni heeft KPN een adviesaanvraag ingediend bij de Ondernemingsraad van dochter XS4ALL over de geplande integratie van deze ...

Telfort-abonnementen niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten

Published 02 mei 2019 13:25 CET | Nederland
De diensten van Telfort zijn per 1 mei niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten, zo blijkt uit de website van de KPN-dochter. ...

Telfort begint aan laatste week, telt af tot sluiting op 1 mei

Published 25 apr 2019 11:27 CET | Nederland
Telfort telt af in de laatste week dat het merk nog actief zijn diensten aanbiedt. Op de website staat een teller die aftelt tot ...

KPN zet definitief streep door XS4ALL

Published 11 apr 2019 08:45 CET | Nederland
KPN zou de merknaam XS4ALL definitief schrappen. Dat schrijft TotaalTV op basis van informatie die is voortgekomen uit de ...

KPN schrapt dochtermerken op termijn, brengt dienstverlening onder KPN-vlag samen

Published 10 jan 2019 08:51 CET | Nederland | Update: 10 jan 2019 12:17 CET
KPN gaat een aantal van zijn dochtermerken op termijn opheffen. Dat maakt de operator bekend. KPN gaat alle focus leggen op het ...

Kalender   /   Evenementen

15 okt Broadband World Forum 2019
16 okt Netflix Q3 2019
16 okt Limelight Networks Q3 2019
16 okt Dtac Q3 2019
16 okt Crown Castle Q3
16 okt Berec stakeholder forum
17 okt Ericsson Q3 2019, Investors day
17 okt Elisa Q3 2019
17 okt Telia Q3 2019
17 okt Central European Media Q3 2019
17 okt Tele2 Q3 2019
18 okt Digi Q3 2019
21 okt Logitech fiscal Q2
21 okt Brand Marketing and Digital Summit
22 okt DNA Q3 2019
22 okt Grameenphone Q3 2019
22 okt Snap Q3 2019
22 okt Calix Q3 2019
22 okt MWC Los Angeles 2019
23 okt AT&T Q3 2019
23 okt Rogers Communications Q3 2019
23 okt Telenor Q3 2019
23 okt Millicom Q3 2019
23 okt Netgear Q3 2019
23 okt Microsoft fiscal Q1
23 okt Annual Customer Service Summit
::: Meer Kalender Items