0
Mobiel

Aantal smart homes in Europa naar ruim 80 mln in 2021

donderdag 13 juli 2017 | 11:52 CET | Nieuws
Het aantal huishoudens in Noord-Amerika en Europa dat gebruik maakt van smart home devices is in 2016 gegroeid naar 30,3 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van Berg Insight. 

Noord-Amerika is in volume veruit de grootste markt, met een installed base van 21,8 miljoen huishoudens eind vorig jaar. Dat is 47 procent meer dan eind 2015. De komende jaren blijft de markt sterk groeien, naar 73 miljoen huishoudens in 2021, ofwel een penetratie van 55 procent. 

Op het gebied van penetratie en marktontwikkeling loopt Europa enkele jaren achter. Eind 2016 waren er 8,5 miljoen Europese huishoudens met smart home devices of platforms. De komende vijf jaar zal de gemiddelde jaarlijkse groei 57 procent bedragen en in 2021 uitkomen op 80,6 miljoen huishoudens. Dat is een penetratie van 36 procent. 

De meest succesvolle smart-homeproducten zijn slimme thermostaten, beveiligingsproducten, slimme lampen, netwerkcamera’s en multi-kamer audiosystemen van aanbieders zoals Ikea, Philips, Honeywell, Belkin, Nest, Ecobee, Somfy, Sonos, Canary, Netatmo and D-Link. Daarnaast zijn er leveranciers van meer overkoepelende platforms en systemen op smart home-gebied. Dit zijn vooral energie-, beveiligings- en communicatieaanbieders en specialisten in thuisautomatisering (zoals Vivint, ADT, Comcast, Control4 and AT&T in Noord-Amerika en Verisure, eQ-3, RWE, Deutsche Telekom en Loxone in Europa). 

Amazon is een sterke speler met zijn door virtuele assistent Alexa aangestuurde Echo-platform. Google is het gebruik van Google Home aan het stimuleren en Apple komt binnenkort met zijn HomeKit platform en de HomePod smart speaker op de markt. Verder is Microsoft zich aan het roeren op de smart home-markt met spraakassistent Cortana. Google en Apple hebben het voordeel van een veel breder ecosysteem, aldus Berg Insight. Verder zijn er buiten Noord-Amerika initiatieven zoals een digitale spraakassistent van Lenovo en het Wave-platform van het Japanse Line, dat gebruik maakt van spraakassistent Clova.

In Nederland zijn het ook vooral slimme thermostaten die de smart home-markt bepalen. In maart 2017 was in één op de tien Nederlandse huishoudens een slimme thermostaat aanwezig, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper in haar Consumenten Panel. Het bezit en gebruik van slimme thermostaten is in één jaar tijd met drie procentpunten gestegen en ook de vooruitzichten voor de verkopen van slimme thermostaten in het komende jaar zijn gunstig.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe