0
IT

AP deelt nog geen boetes uit voor datalekken - Trouw

vrijdag 29 december 2017 | 14:36 CET | Nieuws
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog geen boetes uitgedeeld sinds begin 2016 de meldplicht datalekken ging gelden, meldt Trouw. Het aantal meldingen van datalekken is gestaag gestegen, van ruim duizend in het eerste kwartaal van 2016 tot 2600 in het derde kwartaal van 2017, het laatste volledige kwartaal waarover de gegevens bekend zijn. De AP stelt dat het toezicht niet gericht is op het uitdelen van boetes, maar op het doel dat organisaties beter om gaan met persoonsgegevens. In mei 2018 gaat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in en dan kunnen de boetes zwaarder uitvallen dan nu. 

De sector gezondheid en welzijn heeft de meeste meldingen gedaan, bijna 30 procent van het totaal. Openbaar bestuur en financiële dienstverleners komen beide op 20 procent. In de meeste gevallen zijn er naam- en adresgegevens gelekt, gevolgd door geslacht en leeftijd. Het is niet bekend hoeveel datalekken er werkelijk zijn, waarschijnlijk melden bedrijven niet altijd alles. 

Bij datalekken is vaak duidelijk welke gegevens er zijn gecompromitteerd, maar is het niet duidelijk wie de gegevens in handen heeft en hoe erg dat is. De ernst hangt samen met het soort gegevens. Met naam, geboortedatum en bsn is identiteitsfraude mogelijk, met e-mailadressen bijvoorbeeld spam. De ernst is vaak moeilijk te bepalen. 

Trouw sprak ook met experts in privacy en informatierecht. Die tonen er begrip voor dat de AP terughoudend is met boetes, maar pleiten ook voor meer handhaving en meer transparantie over de gegevens. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe