0
Algemeen

Snelle penetratie corona app een illusie

vrijdag 15 mei 2020 | 16:18 CET | Auteur: Ed Achterberg, Sanne de Bruyckere | Marktcommentaren

De overheid zet de ontwikkeling van de corona app door. Uit recent onderzoek van Telecompaper blijkt echter dat het een illusie is dat een dergelijke app snel een hoge penetratie kan krijgen. Om maximaal effectief te kunnen zijn is een penetratie van 60 procent gewenst. Indien de penetratie lager is dan zal de contact informatie van besmette personen via mondelinge overdracht verkregen moeten worden. Meer inzet van menskracht is dan vereist. Mede op basis van het recente onderzoek van Telecompaper naar het gebruik van apps en de penetratie is een voorzichtige inschatting dat een penetratie van rond de 20 procent binnen een aantal maanden maximaal haalbaar is. Om dat te bereiken zal de gebruiker het vertrouwen moeten hebben dat de privacy gewaarborgd is. Tevens zal er een intensieve overheidscampagne noodzakelijk zijn.

Hoe werkt de Corona app

Nu er zicht komt op de vermindering van het aantal sterfgevallen en IC opnames wordt er nagedacht een exit strategie om uit de corona crisis te komen. Wat kunnen we doen om een tweede golf besmettingen te voorkomen? Het besef is dat we dit alleen kunnen voorkomen als we snel in staat zijn om de nieuwe corona gevallen te signaleren en in quarantaine te plaatsen. In bijna alle landen is een ontwikkeling in gang gezet om een "corona app" in te zetten bij de beheersing van de verspreiding van het virus. De strategie is erop gericht om zo snel mogelijk te kunnen vaststellen wie het virus heeft en om na te gaan met wie deze persoon in contact is geweest. Dit wordt ook wel de "test en trace" methode genoemd. Wordt iemand positief getest dan moet vervolgens via de app worden vastgesteld met wie deze persoon contact heeft gehad. Die moeten vervolgens worden opgespoord en getest. Uitgangspunt is dat dit op vrijwillige basis plaatsvindt, nadat deze persoon is geïnformeerd dat hij in contact is geweest met een positief getest persoon. Op deze wijze, zo is de veronderstelling, kan een brandhaard snel in kaart worden gebracht en kan de infectiehaard worden bestreden en beheerst.

Gebruik van Bluetooth voor vaststellen contacten

Over de ontwikkeling van de app is al veel geschreven. Met name concentreert dit zich rond de privacy en de beveiliging. Wie krijgt toegang tot deze data, hoe wordt die opgeslagen, hoe lang wordt die bewaard? Moeten we een deel van onze privacy opgeven om onze gezondheid in brede zin te kunnen veiligstellen? Al dit soort vragen zijn aan de orde geweest. We kunnen vaststellen dat de eerste poging in Nederland, om binnen twee weken een app te hebben, is mislukt. Het bouwen van een app. zeker een corona app dient vanuit verschillende disciplines te worden te worden aangepakt. Dit vereist een zorgvuldige voorbereiding. Pas als alle gebruikseisen helder zijn en vertaald in "use cases" kunnen de vormgevers en ontwikkelaars aan de slag. Ook is het van belang dat een dergelijke app wordt getest op de beveiliging van de data. Ervaring leert dat app ontwikkelaars meer kijken naar de vormgeving en functionaliteit van de app dan naar het beveiligingsaspect. Uitvoerig testen is daarom noodzakelijk. De meeste apps die nu wereldwijd worden ontwikkeld zullen gebruik maken van Bluetooth Low Energy. Apple en Google hebben al enige tijd geleden aangegeven dat zij komen met een aanpassing van hun besturingssoftware om tracing via Bluetooth LE mogelijk te maken. Op basis van deze aanpassing kunnen dan apps worden gebouwd.

Wanneer is de corona app effectief

Er zijn verschillende signalen, dat de app pas effectief is bij een penetratie van 60 procent. Dit valt onder andere op te maken uit een artikel in de Wall Street Journal van 28 april 2020. Nu wil dit niet zeggen dat het geen nut heeft bij een lagere penetratie, maar dan kan minder op de technologie vertrouwd worden en zal op een andere wijze, via informatie van de patiënt zelf, gegevens over mogelijk besmette personen moeten worden verkregen. Dit betekent onlosmakelijk dat er meer mensen nodig zijn om de recente contacten van de besmette persoon op te sporen. Uit data van Telecompaper blijkt dat het niet eenvoudig is om een penetratie van 60 procent te bereiken. Om de haalbaarheid vast te stellen spelen drie factoren een rol: a) de smartphone penetratie, b) de penetratie van de besturingssystemen van Google en Apple en tenslotte adoptie van de app door de consument.

Welke factoren spelen spelen een rol bij de penetratie van de app

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat de smartphone penetratie in Nederland gemiddeld op 92 procent ligt. Bij personen boven de 65 is dit aanzienlijk lager, namelijk 82 procent.

De tweede vraag die beantwoord moet worden is hoeveel consumenten er een smartphone hebben met de besturingssystemen van Apple (iOS) en Google (Android). Hierover zijn geen actuele cijfers voorhanden, maar een inschatting is dat 95 procent van de markt bestaat uit smartphones met één van beide besturingssystemen. Er is wat verwarring over welke toestellen de beschikking hebben over de mogelijkheid om Bluetooth LE te gebruiken. Voor Apple wordt dat sinds 2011 ondersteund (vanaf de IPhone 4S), voor Android vanaf 2012 (Android versie 4). Uit onderzoek van Telecompaper weten we dat er in Nederland nauwelijks nog oudere type iPhone toestellen worden gebruikt.

Voor Android is dat veel moeilijker vast te stellen, aangezien Android voorkomt bij een groot aantal merken en mensen vaak niet eens weten welk versie van het besturingssysteem op hun toestel staat. Google geeft daar wel inzicht in, maar dat is over alle Android gebruikers. Als we echter kijken de gemiddelde vervangingssnelheid van eens in de 3,5 jaar dan kunnen we optimistisch zijn over de toepasbaarheid van Bluetooth LE op de Android telefoons.

De derde belangrijke factor is de gebruiker zelf. Hoe snel zal de gebruiker a) zijn besturingssysteem updaten en b) de corona app downloaden en instellen. Uit de praktijk is bekend dat een deel van de gebruikers tamelijk slordig is met het updaten van de besturingssoftware. Het blokkeert vaak niet het gebruik van de apps en dus wordt dit uitgesteld. Uit recent onderzoek van Telecompaper komt duidelijk naar voren dat de penetratie van apps op smartphones zelden boven de 60 procent uitkomt. De tabel hieronder is gebaseerd op het onderzoek van Telecompaper naar de penetratie en het gebruik van apps op de smartphone. De tabel geeft de top 10 weer van meest gedownloade apps.

Beseft moet worden dat deze top 10 apps al jaren in de markt zijn. Ze hebben een hoge bekendheid. Op grond van deze drie factoren is de veronderstelling gerechtvaardigd dat een penetratie van 60 procent op korte termijn niet realistisch is. Dit heeft twee belangrijke beleidsconsequenties, namelijk a) er zal naast de app. veel gebruik moeten worden gemaakt van personen bij het nagaan van de contacten (dus een extra druk op de GGD’s) en b) er zal veel aandacht moeten worden besteed aan de communicatie, zowel qua bereik als qua boodschap. De communicatie zal de gebruiker het vertrouwen moeten geven dat zijn/haar data veilig is opgeslagen en dat de app een bijdrage levert aan het beheersen van het aantal besmettingen. Dit betekent een massa campagne om de meeste Nederlanders te bereiken en ze het vertrouwen te geven dat hun data veilig is.

Inschatting realiseerbare penetratie

Laten we eens heel optimistisch zijn en veronderstellen dat 25 procent van de potentiële gebruikers binnen een aantal weken de app heeft gedownload. We gaan uit van enkele weken aangezien een massacampagne zeker een paar weken nodig heeft om een groot bereik te realiseren. In het geval we de 25 procent halen van de geschikte smartphones, dan bereiken we een maximale penetratie van 22 procent bij 16 jaar en ouder. Immers we moeten rekening houden met personen die geen smartphone bezitten en personen die geen Apple of Android toestel hebben, dan wel een oudere smartphone Dit zou in lijn liggen met de app die wordt gebruikt in Singapore. Een maand na de lancering was de penetratie 19 procent (Wall Street Journal).

Gezien deze analyse en de ervaringen elders lijkt het ons raadzaam om eens na te gaan hoe het zit met de bereidheid om snel de app te gaan toepassen. Met behulp van de data van Telecompaper kunnen we snel inzicht geven hoe groot die bereidheid is voor de verschillende gebruikersgroepen. Op basis hiervan kunnen de meest effectieve introductie strategieën worden vormgegeven.

Digitale technologie zal een belangrijke rol spelen om weer terug te keren naar een enigszins normaal functionerende samenleving. Telecompaper heeft over de jaren een uitgebreide database opgebouwd omtrent de digitale consument. Welke devices worden gebruikt, welke apps, hoe wordt er gecommuniceerd, hoe worden nieuwe communicatie middelen opgenomen, hoe snel penetreren de streaming aanbieders de TV markt. Met deze database kunnen we snel nieuwe inzichten krijgen hoe consumenten reageren op snel veranderende omstandigheden. Zo kan bijvoorbeeld snel inzicht worden verkregen hoeveel mensen nieuwe Corona tracking-apps kunnen gebruiken, immers de oudere toestellen zullen een dergelijke functie niet ondersteunen. We kunnen nagaan hoeveel mensen een ontoereikende internet verbinding hebben om effectief thuis te werken. We kunnen toetsen hoeveel mensen live concerten kunnen ontvangen en casten naar een groot TV scherm. Door aanvullende vragen toe te voegen aan de al rijke database kunnen we analyses maken die verder reiken dan de mening van consumenten. We kunnen dit ook toetsen aan de feitelijke omstandigheden.


Dit artikel is een opinie van Telecompaper.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Apple / Google / Telecompaper
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

Covid-19

,

Digital Life


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Zwitserland test Covid tracing app op basis van Google, Apple API

Published 27 mei 2020 09:13 CET | Zwitserland
De Zwitserse federale regering geeft aan dat op 25 mei de pilot voor de Covid-app is gestart. De SwissCovid-app kan worden ...

Wat is de toekomst van de thuiswerkplek?

Published 25 mei 2020 16:30 CET | Nederland
Werkgevers staan voor de vraag of thuiswerken alleen tijdens de Corona crisis dient te worden ondersteund of dat het structureel ...

Regering werkt aan spoedwet voor corona-app

Published 20 mei 2020 14:38 CET | Nederland
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met een spoedwet mogelijk maken om telecomgegevens te gebruiken ...

Het internet slaagt voor de stress test

Published 20 mei 2020 14:09 CET | Nederland
De afgelopen maanden is gebleken dat het internet geslaagd is voor de stresstest. Van het aantal mensen dat thuis werkt had, zo ...

Covid-19 tracing apps face challenge in achieving effective penetration

Published 18 mei 2020 12:11 CET | Nederland
With lockdown measures being lifted in many countries, the focus of the coronavirus crisis is shifting towards how to prevent a ...

EC herhaalt pleidooi voor vrijwilligheid corona-apps

Published 14 mei 2020 09:00 CET | Europa
Het gebruik van tracking- en tracing apps om besmettingen met corona in kaart te brengen moet vrijwillig zijn. Dergelijke apps ...

De Jonge: eind mei proof-of-concept corona-app

Published 07 mei 2020 09:40 CET | Nederland | Update: 07 mei 2020 12:10 CET
Eind mei moet er een proof-of-concept app beschikbaar zijn waarmee bron- en contactonderzoek door GGD's ondersteund moet worden. ...

Apple, Google geven update over hun Covid-19 app

Published 06 mei 2020 09:10 CET | Wereld
Apple en Google hebben gezamenlijk meer details gepubliceerd over de Contact Tracing Covid-19 app waaraan ze werken. Er is nu ...

Half mei corona-API Google en Apple beschikbaar

Published 30 apr 2020 14:20 CET | Wereld
De exposure notification API van Google en Apple is de testfase ingegaan. De testversies zijn bedoeld voor ontwikkelaars die de ...

Meerderheid Nederlanders bereid tot gebruik corona tracking-app

Published 30 apr 2020 09:20 CET | Nederland
Ruim de helft van de Nederlanders is bereid een tracking-app te gaan gebruiken om hiermee het corona-testbeleid van GGD's te ...

Duitse onderzoekt shortlist van drie corona tracking-apps

Published 22 apr 2020 10:46 CET | Duitsland
De Duitse regering beoordeelt verschillende voorstellen voor een app voor het opsporen van het coronavirus, zo heeft Anke ...

In de coronacrisis bepaalt de overheid het tempo van het herstel maar telecom is acyclischer dan ooit

Published 22 apr 2020 10:45 CET | Nederland
Na ruim een maand van maatregelen hebben we goed zicht op de impact van de coronacrisis op de TMT-sectoren. Veel minder duidelijk ...

VWS erkent dat corona-apps niet voldoen

Published 21 apr 2020 14:29 CET | Nederland
Het ministerie van VWS erkent dat de zeven corona-apps die afgelopen weekeinde getest zijn tijdens een appathon, niet voldoen aan ...

Terug naar de tekentafel met corona-tracking-app

Published 21 apr 2020 14:09 CET | Nederland
Corona-apps: een aantal landen gebruikt ze al met wisselend om corona-besmettingen in kaart te brengen en verspreiding zo te ...

Corona Check voortaan landelijk beschikbaar

Published 21 apr 2020 09:58 CET | Nederland
De OLVG Corona Check is voortaan landelijk beschikbaar. Dat laat initiatiefnemer OLVG weten. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft de ...

Belgische academici vragen om zorgvuldige afweging voor corona-app

Published 20 apr 2020 15:23 CET | België
Een groep academici waarschuwt de Belgische overheid dat er nogal wat haken en ogen zitten aan de ontwikkeling van een ...

'Corona-app PEPP-PT verandert uitgangspunten'

Published 20 apr 2020 15:10 CET | Wereld
De makers van de 'corona-app' PEPP-PT liggen onder vuur, melden Datanews en Dutch IT-Channel. Onder deze naam (Pan-European ...

Autoriteit Persoonsgegevens weigert corona-apps te beoordelen

Published 20 apr 2020 12:04 CET | Nederland
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft geen oordeel gegeven over de zeven corona-apps die het ministerie van VWS heeft ...

Analyse van corona-apps brengt veel problemen naar boven

Published 20 apr 2020 09:47 CET | Nederland
De coronavirus-app-hack-marathon heeft geen winnaar opgeleverd, maar vooral kritiek op de zeven geselecteerde apps en de hele ...

VWS publiceert broncode van zeven corona-apps

Published 17 apr 2020 13:58 CET | Nederland | Update: 17 apr 2020 15:03 CET
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert op zaterdag 18 en zondag 19 april een digitaal evenement, ...

EC pleit voor eenduidige tracking-apps voor corona-aanpak in EU

Published 16 apr 2020 16:45 CET | Europa
De Europese Commissie benadrukt dat het gebruik van tracking-apps die de verspreiding van het coronavirus moeten monitoren en zo ...

VWS selecteert kanshebbers corona-apps tijdens digitaal event

Published 16 apr 2020 12:10 CET | Nederland
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert op zaterdag 18 en zondag 19 april een digitaal evenement, ...

Google en Apple zien het meeste in bluetooth-tracking voor corona-apps

Published 15 apr 2020 11:56 CET | Wereld
Volgens Google en Apple is bluetooth het meest geschikt om contacten tussen mensen te registreren. Bluetooth is zeker niet ...

Apple en Google werken samen aan technologie voor coronabestrijdingsapp

Published 14 apr 2020 09:09 CET | Wereld
Apple en Google zijn overeengekomen om samen te werken aan software om mensen die besmet zijn met Covid-19 en hun contacten op te ...

Ministerie van VWS roept op tot meedenken over corona-apps

Published 14 apr 2020 08:53 CET | Nederland
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodigt bedrijven en deskundigen uit om mee te denken over de ...

NLdigital: maak corona-app veilig en doelmatig

Published 10 apr 2020 08:16 CET | Nederland
NLDigital heeft een aantal uitgangspunten onder elkaar gezet voor de 'corona-apps' als middel tegen de epidemie. Een app kan ...

Robert Koch Institute introduceert app die verspreiding coronavirus volgt

Published 09 apr 2020 14:03 CET | Duitsland
Het Robert Koch Institute (RKI), het centrale onderzoeksinstituut voor ziektebestrijding van de regering, heeft een app ...

Gelegenheidscoalitie wil strenge uitgangspunten corona-apps

Published 09 apr 2020 12:06 CET | Nederland
Een gelegenheidscoalitie van privacy-experts, consumentenorganisaties en digitale burgerrechtengroepen roept de overheid in een ...

AP: privacy waarborgen bij inzet corona-apps

Published 09 apr 2020 10:36 CET | Nederland
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) benadrukt op haar website nogmaals dat de inzet van apps om het testbeleid van de overheid op ...

Europese Commissie roept op tot gemeenschappelijke aanpak voor corona-tracing-apps

Published 08 apr 2020 15:51 CET | Europa
De Europese Commissie heeft de 27 EU-lidstaten opgeroepen om een ​​gemeenschappelijke aanpak te hanteren bij het gebruik van ...