0
Video

Wrap-up videomarkt Nederland: nieuwe streamingdiensten versnellen cord cutting na 2019

vrijdag 10 mei 2019 | 17:01 CET | Nieuws

De Nederlandse top 3 heeft in Q1 2019 gezamenlijk 10.000 televisieklanten verloren. Enerzijds komen deze klanten terecht bij kleinere aanbieders, anderzijds laat het zien dat het zogenoemde 'cord cutting' ook in Nederland optreedt, zij het nog op beperkte schaal. Intussen houdt de groei bij Netflix aan en Amazon volgt Netflix door met een groeiend aantal operators samen te werken. Meer diensten zijn in voorbereiding en wij verwachten dat dit na 2019 impact zal hebben op het tempo van cord cutting.

We blikken eerst kort terug op 2018 Q4 en zetten vervolgens op een rij wat 2019 Q1 gebracht heeft. Vooruitkijkend zien we vooral ontwikkelingen op de OTT-markt, maar niet zonder implicaties voor de televisiemarkt.

Q4: groeivertraging en beperkte cord cutting

De traditionele televisiemarkt, gevormd door de operators, beleefde in Q4 2018 een kleine omzetstijging van 1,6 procent jaar-op-jaar tot EUR 472 miljoen als gevolg van prijsverhogingen. Het aantal abonnees daalde in het kwartaal met 4.000 tot 7,454 miljoen. Onderliggend zien we bekende patronen, of verschuivingen:

 • Van analoog naar digitaal.
 • Van DVB-technologie (kabel, satelliet, ether) naar IPTV.
VodafoneZiggo en KPN blijven dominant, met kleine onderlinge verschuivingen. Samen hebben zij 83,8 procent van de abonnees en 86,2 procent van de omzet.

De omzet op de OTT-markt groeide sterker (+16%), tot EUR 97,0 miljoen, maar er was sprake van een flinke groeivertraging. Ook hier komen we verschuivingen tegen:

 • Van TVOD naar SVOD. De verhouding ging van 92/8 vorig jaar voor de SVOD- en TVOD-omzetten naar 93/7.
 • Van Netflix en andere naar Videoland.

Als we beide markten combineren, dan komen we tot de totale tv/video-markt, die groeide met 3,8 procent. Ook dat betekende een groeivertraging. De verschuiving die we hier waarnemen is die van traditionele tv naar OTT, waarvan de omzetverhouding in een jaar tijd verschoof van 85/15 naar 83/17. Het basispakket is in dit geheel een dominante factor, met een nauwelijks teruglopend aandeel van 66 procent.

Q1: top verliest 10.000 kijkers, Netflix handhaaft groei

KPN wist in Q1 2019 netto 1.000 nieuwe tv-klanten te werven, terwijl het 'nieuwe' T-Mobile (inclusief Tele2) er 7.000 won. Ziggo verloor er 17.900, waarmee het nettoverlies van dit drietal uitkwam op zo'n 10.000. Uit ons eerstvolgende DTM-rapport zal blijken in hoeverre deze 10.000 abonnees overstapten op kleinere aanbieders en hoeveel van hen traditionele tv de rug toekeerden ('cord cutting'). Overigens hebben de meeste aanbieders prijsverhogingen aangekondigd voor deze zomer.

Netflix hield zijn hoge abonneegroei vast. De hoeveelheid 'cash out' was kleiner dan in voorgaande kwartalen, maar kort na de cijfers wendde de onderneming zich toch tot de kapitaalmarkt om EUR 2 miljard nieuw vreemd vermogen aan te trekken. In andere landen is een prijsverhoging doorgevoerd, maar nog niet in Nederland. Waarschijnlijk gaan de drie abonnementen van EUR 8, 11 of 14 per maand omhoog naar EUR 8, 12 of 16. Daarnaast zijn er geruchten over het toevoegen van een abonnement met beperkte reclame. Die zou dan wellicht voor rond de EUR 5 per maand kunnen worden aangeboden.

Amazon was vooral in het nieuws met overeenkomsten met operators, waarmee het de route van Netflix volgt. Het leidt tot integratie van de dienst in het platform van de operator. Ook bij Amazon gaan geruchten over het toevoegen van reclame. YouTube maakte een merkwaardige draai door 'originals' voortaan gratis (met reclame) aan te bieden, waardoor de positie van de betaalde dienst YouTube Premium moeilijker lijkt te worden.

De Stichting KijkOnderzoek liet met de kijkcijfers van april zien dat Talpa profiteerde van het aanbieden van Champions League voetbal op Veronica. Talpa bezette in april de volledige top drie van best bekeken programma's.

De Telecompaper Stock Index Global Consumer Media laat zien dat de mediasector het goed doet op de internationale aandelenmarkten. Sinds eind 2018 staat onze index 20,3 procent hoger en doet het daarmee beter dan de S&P 500, die 17,5 procent wint. Enkele broadcasters doen het erg goed, zowel in de VS (Sinclair +71%) als in Europa (TF1 +40%, M6 +26%). Ook drie VOD-aanbieders laten outperformance zien ten opzichte van de S&P 500: Netflix +44 procent, NENT Group +27 procent en Bilibili +25 procent. Walt Disney staat 23 procent hoger.

2019-2020: drukke SVOD-markt

Diverse grote aanbieders hebben een SVOD OTT-dienst in voorbereiding. Apple en Walt Disney hebben inmiddels de nodige details gegeven.

 • Apple: Apple TV Plus verschijnt in de herfst van 2019 in meer dan 100 landen.
 • Walt Disney: Disney+ komt op 12 november in de VS en bij een jaarabonnement is de maandprijs slechts USD 5,83. In de maanden daarna komt Disney+ naar Europa.
 • WarnerMedia volgt in Q4 2019 en zal zwaar leunen op de HBO-content.
 • NBCUniversal zal in september/oktober meer bekendmaken.
 • Discovery komt met een dienst die gebruik zal maken van BBC-natuurfilms.

De grote Amerikaanse broadcasters en studio's hebben een grote portefeuille opgebouwd van video-apps. Voor de hand ligt dat zij deze rationaliseren. Tegelijk zullen zij wellicht het voorbeeld van Walt Disney volgen, dat erop inzet om met drie hoofd-apps de wereld te veroveren: Disney+, ESPN+ (sport) en Hulu (series).

Voor de kleinere spelers is dat waarschijnlijk geen optie. Zij zullen het, met de komst van de genoemde apps, alleen maar moeilijker krijgen om een 'share of wallet' op te eisen bij de consument. We noemen een aantal strategische opties:

 • De rol van aggregator vervullen, door niet alleen eigen content maar ook die van derden aan te bieden. Film1 (Sony) is een voorbeeld, al verdwijnt deze dienst.
 • Samenwerking met (andere) broadcasters. NLziet (Nederland) en Hulu (VS) zijn bekende voorbeelden en er zijn er meer in ontwikkeling: Salto (Frankrijk), BritBox (VK) en Joyn (Duitsland).
 • AVOD. Viacom heeft gezegd de SVOD-markt te druk te vinden en richt zich daarom op AVOD: ad-supported VOD. Andere voorbeelden zijn er van Comcast (Flex), Sinclair (Stirr) en Sony (Crackle).
 • Consolidatie. Zo koopt Altice, als het lukt, Molotov en Viacom heeft Pluto TV (AVOD) ingelijfd.
 • Distributie via derden. Amazon Channels en Apple TV Channels zijn platforms die de distributie voor hun rekening nemen en de kansen van kleine aanbieders vergroten.

Met een steeds groter wordend aanbod neemt de strijd om de portemonnee van de consument toe. Deze zal traditionele diensten (basispakket, pluspakket, premiumaanbod zoals Ziggo Sport Totaal en Fox Sports) en nieuwe diensten (Netflix, Disney+, Apple TV Plus etc.) tegen elkaar afwegen. 

Amazon Prime Video neemt daarbij een bijzondere positie in, omdat dit een 'gratis' add-on is bij de bezorgdienst Amazon Prime. Wij verwachten dat impact op de traditionele tv niet kan uitblijven. Na dit jaar verwachten wij dat 'cord cutting' zal toenemen en het positieve effect van jaarlijkse prijsverhogingen gaat overheersen. Daar komt nog bij dat 'open kabel', waarvan de timing lastig te voorspellen is, op termijn zal bijdragen aan prijsdruk. Al met al denken wij dat het aantal tv-abonnees in 2023 zal dalen naar 7,18 miljoen.

Dit is de samenvatting van ons webinar van 9 mei, gewijd aan de videomarkt in Nederland. Het was tegelijk een vervolg op het webinar van 24 januari en een vooruitblik naar onze tweede Masterclass op 27 juni aanstaande in Houten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn: Broadcast & Satellite / Algemeen / Internet
Bedrijven: Amazon / Apple / BBC / Comcast / Crackle / Disney / HBO / Hulu / KPN / M6 / Netflix / NLziet / Sony / Tele2 Nederland / TF1 / T-Mobile Nederland / Viacom / Videoland / VodafoneZiggo / YouTube / Ziggo
Landen: Nederland / Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Europese tv-kijkers gebruiken meerdere bronnen op meerdere devices

Published 16 mei 2019 14:36 CET | Europa
Tv-kijken is ingewikkeld geworden voor kijkers in Europa. Zij moeten meerdere diensten gebruiken om toegang te krijgen tot alle ...

Wrap-up video market: new streaming services to accelerate cord-cutting

Published 13 mei 2019 12:35 CET | Nederland
The top three players in the Netherlands lost a net 10,000 TV customers in the first quarter. While some may have switched to ...

Opposition from smaller Molotov shareholders threatens efforts to close deal with Altice - report

Published 10 mei 2019 14:48 CET | Frankrijk
Molotov has so far failed to make progress in its negotiations with SFR's parent Altice France, which entered exclusive talks to ...

T-Mobile NL Q1: groei houdt aan, winstgevendheid verbeterd

Published 09 mei 2019 07:15 CET | Nederland | Update: 09 mei 2019 08:06 CET
T-Mobile Nederland presenteert de resultaten over het eerste kwartaal. Voor het eerst bevatten deze ook de resultaten van ...

ProSiebenSat.1 to launch new streaming platform Joyn in June

Published 08 mei 2019 15:07 CET | Duitsland
German broadcaster ProSiebenSat.1 said it will launch its new streaming platform Joyn in June. Joyn is a joint venture between ...

ITV advertising revenue down 7% to GBP 417 million in Q1

Published 08 mei 2019 11:06 CET | Verenigd Koninkrijk
UK public service broadcaster ITV has issued a trading update for Q1 2019 with total external revenue down 4 percent year-on-year ...

Talpa bezet met Ajax top 3 van best bekeken programma's in april - SKO

Published 07 mei 2019 22:21 CET | Nederland
De totale kijktijd voor het televisiescherm kwam in april uit op gemiddeld 185 minuten. Daarvan werd 133 minuten besteed aan live ...

VodafoneZiggo Q1: omzet -1% met turnaround in zakelijk, netwerkbezetting marginaal gestegen, outlook gehandhaafd

Published 07 mei 2019 07:50 CET | Nederland | Update: 07 mei 2019 08:50 CET
VodafoneZiggo behaalde over het eerste kwartaal een omzet van EUR 963 miljoen. De afname van 1,0 procent was iets scherper dan ...

Last week in media: Alphabet leads sector down, Facebook and Google working on privacy, Sinclair nearing deal with Disney

Published 06 mei 2019 07:00 CET | Wereld
The Telecompaper Stock Index Global Consumer Media was down 1.8 percent in week 18, led by Alphabet (-6.8%) after reporting weak ...

YouTube passes 2 bln viewers, opens up Originals to all

Published 03 mei 2019 14:48 CET | Verenigde Staten
YouTube has confirmed that it will start making all its original productions available free, with ads. Previously some YouTube ...

Film1 weg - wat gaat Sony nu doen?

Published 02 mei 2019 16:40 CET | Nederland
Sony stopt met Film1 in Nederland. Wij schatten het aantal klanten van het TV-pakket op 170.000 en van de OTT-dienst op een paar ...

KPN Q1: omzet daalt 2,9% maar marge stijgt, investeringen nemen toe door FTTH, outlook onveranderd

Published 26 apr 2019 07:56 CET | Nederland | Update: 26 apr 2019 09:37 CET
KPN zag de omzet over het eerste kwartaal met 2,9 procent teruglopen tot EUR 1,36 miljard. Er was groei in bepaalde segmenten, ...

Netflix prices USD 2 billion bond offering

Published 25 apr 2019 09:01 CET | Wereld
Netflix has priced bond offerings worth a total of USD 2 billion. Of the whole, USD 1.2 billion worth are 3.875 percent senior ...

Netflix Q1: groei 22% voor de omzet, net additions op record, outlook 2019 gehandhaafd

Published 17 apr 2019 08:04 CET | Wereld | Update: 17 apr 2019 08:42 CET
Netflix behaalde over het eerste kwartaal van 2019 een omzet van USD 4,52 miljard, waarmee de groei licht vertraagde tot 22,2 ...

Disney+ gaat sneller groeien dan Netflix

Published 16 apr 2019 09:20 CET | Wereld
Walt Disney presenteert zijn nieuwe streamingdienst, Disney+. Bij een jaarabonnement is de maandprijs USD 5,83. Men verwacht een ...

Netflix increases subscription prices in Germany, Austria and Switzerland

Published 11 apr 2019 16:04 CET | Duitsland
New customers pay the increased prices immediately, and existing users will pay the increase from next month. Netflix said that ...

Dutch TV-Video Market 2018-Q4

Published 08 apr 2019 15:05 CET | Nederland
This report estimates the size and value of the Dutch video market, consisting of both the traditional pay-TV market (TV) and the ...

Sony merges Crackle US AVOD platform with Popcornflix

Published 01 apr 2019 09:16 CET | Verenigde Staten
Sony Pictures Television announced a partnership with CSS Entertainment to develop its Crackle ad-supported VOD service further. ...

Cox to launch new streaming service for broadband-only clients in next few months

Published 25 mrt 2019 10:39 CET | Verenigde Staten
Cox Communications is planning to launch a new streaming service for broadband-only customers over the next few months, ...

Dutch Television Market 2018-Q4

Published 18 mrt 2019 16:55 CET | Nederland
This report analyses developments in the Dutch market for television connections and revenues in the fourth quarter of 2018, and ...

Videomarkt zoekt naar nieuwe evenwicht terwijl de disruptie toeneemt

Published 24 jan 2019 15:32 CET | Nederland
Netflix handhaaft zijn hoge groei en de studio majors hebben concurrenten in voorbereiding. Dat betekent een aanhoudende ...

Viacom buys Pluto TV for USD 340 mln in cash

Published 23 jan 2019 09:37 CET | Wereld
Viacom has agreed to buy Pluto TV, a free, ad-funded streaming service from the US. The service last year expanded into Europe, ...

France Televisions secures reinforced digital content rights ahead of Salto SVoD platform launch

Published 14 jan 2019 21:44 CET | Frankrijk
Public broadcaster France Televisions has reached a new funding agreement with five unions representing French producers in the ...